Ana sayfa » Güncel » KÖYLÜLER, BARİKATI AŞTI; İŞ MAKİNELERİNİN LASTİKLERİNİ KESTİ, AKP MİLLETVEKİLİ ALANI TERK ETTİ!…

KÖYLÜLER, BARİKATI AŞTI; İŞ MAKİNELERİNİN LASTİKLERİNİ KESTİ, AKP MİLLETVEKİLİ ALANI TERK ETTİ!…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Aydın’ın Germencik ilçesinde bulunan Dağyeni Köyü’nde Maden Tetkik Arama (MTA)’nın altın arama faaliyetlerine başladı.

ondaj çalışmalarına köyün tek su kaynağına birkaç metre mesafede başlayan MKA’nın dünyanın en iyi incirinin üretildiği incir tarlalarını da tahrip edeceği ifade ediliyor.

Kaymakamlıktan izin alınmadan başlatılan sondaj çalışmalarının yer altı sularını da kirleteceği söyleniyor.

‘’CİVA BULUNMUŞ, ALTIN OLDUĞU DÜŞÜNÜLÜYOR..’’

Konuya ilişkin Gerçek Gündem’e konuşan Aydın Çevre Derneği yetkilisi, bölgedeki madencilik faaliyetleriyle doğanın büyük oranda tahrip edildiğini belirterek;

‘’Mardan Dağı, madenlerle tahrip edildi. Şimdi sıra Kartal Dağı’na geldi. Buradaki faaliyet işin başında. Hangi madenin çıkacağı belli değil. Burada madencilik yapılırsa tahrip olacak burası. Sondaj yapılırsa yer altı sularını etkiliyor. Bir süre önce bölgede civa bulunmuş. Bu nedenle bölgede altın olduğu düşünülüyor’’ dedi.

‘’Diğer madenler denetlenmezken; yeni madenlerin açılması doğru bulmuyoruz’’ ifadelerini kullanan AYÇEP yöneticisi, ‘’Halihazırdakilerin çevresel riskleri çok fazlayken köylü istemiyor. İngiltere’ye kadar dünyanın en iyi inciri satıyor köylüler. Bu nedenle ayağa kalktı köylüler’’ diye konuştu.

KÖYLÜLER, BARİKATI AŞTI; İŞ MAKİNELERİNİN LASTİKLERİNİ KESTİ..

1000 nüfuslu köyden 700 kişinin katılımıyla geçtiğimiz gün gerçekleştirilen eylemde; jandarma barikatını aşan yurttaşlar, iş makinelerinin lastiklerini kesti. Köylüler, burada yaptıkları basın açıklamasında maden faaliyetlerine izin vermeyeceklerini dile getirdi.

AKP MİLLETVEKİLİ ALANI TERK ETMEK ZORUNDA KALDI..

Yapılan eylem sonrası AKP Aydın Milletvekili Metin Yavuz ve kaymakam bölgeye giderek köylülerle görüştü.

Metin Yavuz, yapılan aramanın yasal bir faaliyet olduğunu ve arazinin devlete ait olduğunu söylerken; köylüler ise ‘’Burası devletin malı ise devleti yaratan halkız, biz bunu istemiyoruz’’ diyerek Yavuz’a tepki gösterdi.

Ayrıca milletvekilinin köylülerle konuşurken telefonla oynayarak; yurttaşların tepkilerini dinlememesi de tepki çekti.

Tartışmaların ardından Yavuz, toplantıyı terk etmek zorunda kaldı.

Aydın Çevre Derneği yetkilisi milletvekilinin ziyaretini ‘’Gelmelerinin nedeni aman karşı çıkmayın, devlete karşı çıkmayın, izin verin. Ama halk dinlemiyor artık. Bu sondajı burada yapamazsınız diyorlar’’ ifadeleri ile değerlendirdi.

KAYMAKAMLIK ÇADIRI KALDIRDI..

Sondaj çalışmasına izin vermeyen köylüler, bölgede çadır kurarak nöbet tutmaya başladı. Ancak kaymakamlığın çadırı veren Germencik Belediyesi’ne baskı yaparak; çadırı kaldırttığı da gelen bilgiler arasında.

‘’TÜRKİYE’DEKİ DOĞA KATLİAMLARINA TEPKİ GÖSTERİYORLAR..’’

Germencik’te yaşanan gelişmeleri değerlendiren Aydın Çevre Derneği yetkilisi, köylülerin Türkiye’deki tüm doğa katliamlarına tepki gösterdiklerini söyleyerek; ‘’Halka rağmen yapılıyor bu sondaj. Artık insanlar bezmiş durumda. Her yerde tahribat var. Bunu gören halk tepki gösteriyor. Köylüler, sadece kendi doğalarının katledilmesine değil; Türkiye’deki doğanın tahrip edilmesine de tepki gösteriyor’’ sözlerini sarf etti.

AYÇEP yöneticisi, ‘’Bütün geçim kaynaklarının zarar göreceklerini bildikleri için yokluğunda ne yaşayacaklarını biliyorlar.

Köylüler diyor ki; ‘Önce geliyorsunuz hiçbir şey yokmuş gibi. Sonra arkadan ortalığı mahvediyorsunuz’’ ifadelerini kullandı.

EYLEM SÜRECEK..

Gelen bilgiler, köylülerin büyük bir kararlılıklar eylemleri sürdüreceği yönünde. Kaymakamlık ve iktidarın ise nasıl bir önlem alacağı ise henüz bilinmiyor..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com