Ana sayfa » Kültür-Sanat » ÇİĞDEM ÇİMEN: “HASAN BOĞULDU EFSANESİNDEN KAZDAĞI ZİRVESİNE BEYOBA…”

ÇİĞDEM ÇİMEN: “HASAN BOĞULDU EFSANESİNDEN KAZDAĞI ZİRVESİNE BEYOBA…”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Dünyanın sayılı oksijen depolarından birisidir, Kazdağı. Tarihin her döneminde, sahip olduğu doğal güzellikleri ile insanların ilgisini çekmiştir. Bugün de bir cazibe merkezidir. Kazdağı’nın, her köşesinde bambaşka güzellikler saklıdır. Efsanelerin doğduğu bu topraklarda, keşifler hiç bitmez.

Kazdağı’nda masumiyetiyle yağan karın huzuruna tanık olurken doğada yeşil mutluluğu hissetmek hiç de şaşırtıcı değildir. Güneş, kendisini bütün içtenliğiyle gösterir. Mavilikler, umuda sürülür. Dost canlısı rüzgâr, iyilikler adına eser. Yürekler ısınır. Gülümseyişler, sarıverir yeri göğü.

Mutluluk dolu anların yaşanmasın da en büyük pay, Kazdağı eteğine kurulu köylerindir.

Kazdağı köylerinin her biri, doğa harikasıdır. Başlı başına bir tarihtir. Köylerin doğal ve kültürel varlığı, tarihsel birikimi, dağı herkesten çok sevip sahip çıkan konuksever insanlıkları Kazdağı’nın en önemli değerleridir. Dağın, heybetli varlığının güvencesidir.

Beyoba, Kazdağı’nın en eski köylerindendir. Kapısı, Kazdağı Milli Parkı’na açılır. Edebiyatımızın unutulmaz ismi Sabahattin Ali’nin, yöre insanından dinleyerek öyküleştirdiği efsanevi bir aşktır; Hasanboğuldu Efsanesi. Adını bu efsaneden alan Hasanboğuldu Göleti ve Sutüven Şelalesi, Beyoba’nın en kadim dostlarıdır.

Sabahattin Ali’nin en yakın arkadaşlarından ve Edremit’in yetiştirdiği önemli isimlerden biri olan Mustafa Seyit Sutüven’in adı ile bütünleşmiştir bu şelale. Mustafa Seyit Beyin ‘’Sutüven’’ adlı şiiri, imge ve mitlerle örülüdür. Tıpkı efsanevi dağın kendisi gibi… Tıpkı Beyoba Köyü’nün girişinde yer alan tarihi mezarlığa adını veren Hasan ve uğruna dağın zorlu yollarına düştüğü Emine’nin aşkı gibi.

Beyoba’nın girişinde bulunan mezarlığı; ziyaretçilere hayatın fani, tabiatın ise baki olduğunu hatırlatır. Bu mezarlıkta Hasan’ın da mezarı vardır. Aşkıyla ölümsüzleşen Hasan, belirttiğimiz üzere adını şelaleye vermiştir.

Köyün meydanında bulunan ulu çınarın yaşı, yüz elliden fazla olduğu tahmin ediliyor. Köy halkını ve konuklarını gölgesinde ağırlayan bilge çınar, insanları sevgiyle sarıp sarmalar. Uzanan her dalı barışı, umudu, birlik ve beraberliği simgeler.

Beyoba’nın gelin çamı, Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından tescillenmiştir. Tescil tarihi itibariyle üç yüz elli yıllık olduğu biliniyor. Eskiden düğünlerde gelinler at üzerinde bu ulu çamın etrafında dönermiş. Göğe uzanan dallarına umut salıncağı kurulurmuş. Kim bilir, kimlerin mutluluğuna ortak oldu?

Bir zamanlar dağlarda yaşayan birçok obanın bağlı olduğu beyin yaşadığı köydür Beyoba. Bu özelliğinden dolayı, Beyoba adını almıştır. Tarihi köy, komşu olduğu Pınarbaşı (Uçurumoba), Ortaoba (Paşadağ) ve Zeytinli Köyü başta olmak üzere birçok köy ile bağını bu günlere taşımıştır. Bu köylerde yaşayanların çoğu birbiriyle akrabadır. Zaten Kazdağı’nın tertemiz havasını soluyan, pınarlarından cömertçe akan şifa dolu suyudan içen herkes eştir, dosttur, kardeştir.

Yörük alını, yeşilini, morunu, kırmızısını giyimiyle kuşamıyla capcanlı tutmaya devam eden Beyobalı kadınlar, köyün sokaklarında ziyaretçileri güler yüzleriyle karşılar. Sanki geçmişin de evin de yükünü çeken onlar değildir. Anadolu’da kadın olmanın hakkını fazlasıyla verdikleri gibi geleceğe de umutla bakmayı bilirler.

Köyünün gelişimi ve kalkınması adına hizmet vermeye devam eden muhtar Ali Aslantaş, değişen yaşam koşullarının ve nüfus yapısının farkında. Beyobalılar da üretmeye devam ediyor. Kazdağı’nın bağrından kopan ürünlerini, Kazdağı Milli Parkı’nda yaz aylarında ziyaretçilerin ilgisine sunuyorlar. Her biri doğal olan ürünleri, diğer zamanlar da köylümüzden temin edilebiliyor.

Beyoba Köyü’ne, Kazdağı’nın olanca güzelliğini yaşama isteğiyle yıllar önce yerleşen Hüseyin Koç, sanki burada doğum büyümüş gibi. Köyü öylesine çok sevip benimsemiş. Köyün geleceği çocuklara kültür hizmeti sunmak için köy meydanında bir kütüphane kurmuş. Kütüphane, öğrencilerin ve genç nüfusun eskisi gibi köyde yoğun olmayışından dolayı artık hizmet vermiyor.

Bu bina, Beyoba’nın kültür durağı olmayı bekliyor. Köy halkının ve ziyaretçilerin hoşça vakit geçirip sosyal ve kültürel yaşamlarını en güzel şekilde sürdürmeleri için biçilmiş kaftan. Bizden söylemesi, harekete geçmesi yetkililerden…

Not: CHP Edremit Belediye Başkanı Adayı Mehmet Ertaş, Beyoba Köyü’nü 22 Şubat 2024 Perşembe Günü ziyaret etti. Tüzel kişiliği elinden diğer köyler gibi Beyoba’nın da haklarını geri vermek için var olduklarını belirten Ertaş, köylünün istek ve görüşlerini dinledi. Gerekli notları aldı…

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com