Ana sayfa » Kültür-Sanat » ÇİĞDEM ÇİMEN: “AYVALIK, SARIKIZ VE TAHTACI TÜRKMENLERİ’NİN SESİ OLDU…”

ÇİĞDEM ÇİMEN: “AYVALIK, SARIKIZ VE TAHTACI TÜRKMENLERİ’NİN SESİ OLDU…”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Ayvalık Belediyesi’ne ait Orhan Peker Sergi Galerisi’nde; 2 Şubat 2024 Cuma Günü, ‘’KAZDAĞI TÜRKMENLERİ VE SARIKIZ EFSANESİ’’ konulu ‘’Minyatür ve Fotoğraf Sergisi’’, kapılarını açtı.

Sanatın ve sanatçının her zaman en yakın dostudur Ayvalıklılar. Bu kimliğiyle saygı duyduğumuz Ayvalık’ın güzel insanları; doğası ve kültürel değerleriyle dünyaca ünlü Kazdağı’nı, tarihin her döneminde önemli ve özel olan ulu dağın bir efsanesi olan Sarıkız’ı, kaz hayvanını kutsal olarak gördükleri için Kazdağı’na bu adını veren, binlerce yıldır süre gelen geleneklerini yaşatan Tahtacı Türkmenleri’ni bağrına bastı.

Sayın Haşmet Demirbil’in belgesel fotoğrafları ile Sayın Olcay Kıncay’ın minyatür sanatına ait eserleriyle hayat verdiği bu sergi, sanatın gücü ve güzelliği ile başta Ayvalık’ta yaşayanlar olmak üzere birçok kişiyi bir araya getirmeyi başardı. Açıldığı ilk günden beri oldukça yoğun bir ilgi gören serginin başlı başına bir amacı var. Değerli sanatçılarımızın oldukça hassas olduğu bu konu, onların üstün gayreti ve emeğiyle çoktan amacına ulaştı. Hem kendileri hem de bu sergiye emek veren ve katılım sağlayan herkes sağ olsun, var olsun.

Tahtacı Türkmenleri; her Ağustos ayında, Kazdağı’nda bin yedi yüz metre yükseklikte bulunan Kartal Çimeni Yaylası’nda konaklarlar. Bu konaklama süreçlerinin başı ve sonu, oldukça zahmetli ve bir o kadar da güzeldir. Kazdağı’nın en önemli değerlerinden birisidir dediğimiz Tahtacı Türkmenleri, inançları gereği, bu bölgede ibadetlerini yerine getirir.

Sarıkız Zirvesi’nde bulunan Sarıkız ve Cılbak Baba türbelerini ziyaret eder. Bu kutsal alanda, Sarıkız adına kurbanlarını keser. Diğer adaklarını bütün herkesin hayrına dağıtır. Orada bulunan herkes ile paylaşır.

Böylesine bir öneme sahip Sarıkız Hayırları, önce pandemi sonra da orman yasakları kapsamında alınan kararlar nedeniyle 2019 yılından beri yapılamıyor. Hâlbuki Tahtacı Türkmenleri’nin bulunduğu bölge yangın tehlikesi olmayan bir alandır. Doğayı herkesten çok daha sevip ona saygı gösterip doğa ile uyumlu bir yaşam düzeni kuran Tahtacı Türkmenleri’dir. Bu nedenle onların dağa ve bölgeye hiçbir zararının olmayacağını aksine bugüne dek hepimizden çok koruyup sahip çıktığını gayet iyi biliyoruz.

Kıymetli sanatçılarımız bütün bu konuları, kamuoyu ile paylaşmak ve Tahtacı Türkmenleri’nin artık Sarıkız Hayırları’na kaldığı yerden devam etmeleri için bu sergiyi hayata geçirdiler.

Sarıkız’ın sevgisini, Kazdağı’nın barış ve kardeşlik yüzünü birbirinden değerli ve başarılı eserleriyle anlatan, bunu da kendi özünden kopan nice değerleri katarak gerçekleştiren, sanatını bu çizgisiyle icra eden minyatür sanatçımız Olcay Kıncay iyi ki var. İyi ki kendisi, Sarıkız’ı çalışıyor. Ve böylelikle Tahtacı Türkmenleri’nin, Kazdağı’nın bir sesi oluyor.

Saygıdeğer sanatçımızın birbirinden başarılı eserlerini gören herkes, kendini bir anda Kazdağı’nda buluveriyor. Sarıkız’ın efsanesini yaşarken Tahtacı Türkmenleri’nin konukseverliği ile Kazdağı’nın doğa harikası köylerine konuk oluyorlar. Sanki Sarıkız Hayırları’ndan bambaşka hayırlı kapıları da açıp hayata her zaman güzel gözlerle bakıyorlar.

Pek kıymetli Olcay hanımın; Tahtacı Türkmenleri, Sarıkız ve Kazdağı adına, yıllardır fotoğraf sanatı ve doğa sevgisiyle çalışmalar yürüten, emek veren Haşmet Demirbil ile birlikte açmış olduğu sergiyi gezmek çok güzeldi. Bize bu fırsatı sunan değerli sanatçılarımıza sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Elbette, bir teşekkür de Orhan Peker Sanat Galerisi’nin emektarı sevgili Olcay Bağırsakçı’ya… Emeğinizle var olun.

Her yönüyle çok anlamlı ve başarılı ki bu sergi… Kazdağı’nın en önemli dağ silsilesinden biri olan Eybek’in ve köyü Hacıarslanlar’ın bir temsilcisi olarak, kendi özünü, kültürünü ve nice ufuklar açan düşüncelerini bizlerle paylaşan, sergiyi de kendi gözüyle yorumlayan, Tahtacı Türkmeni olarak zanaatını devam ettirirken o kadim kültürü sonsuzlukla buluşturan Mehmet Ali Tuzlu ile birlikte gezdik sergiyi. Mehmet Ali beyin, bin bir emekle var ettiği Göçebe El Sanatları iyi ki var. Varlığı, gutlu ve sonsuz olsun.

Ayvalık’ın sergiyi sahiplenmesi ve Kazdağı’nın değerlerine ilgi göstermesi de bambaşka bir güzellik. Bunda sanatçılarımızın payı oldukça çok. İlginin giderek arttığı sergi, normalde kapılarını 19 Şubat 2024 Pazartesi Günü kapacaktı. Söz konusu Sarıkız, Tahtacı Türkmenleri, Kazdağı ve elbette sanatın iyileştiren varlığı olunca bu süre bir hafta daha uzatıldı.

Ayvalık halkı sağ olsun, var olsun… Tahtacı Türkmenleri’mizin, Sarıkız Tepesi’nde ve Kapanca Dedesi’nde ibadetlerini ve geleneklerini özgürce yaşayabilmesi, sanatın bu güzelliği bizlere hep ulaştırması umuduyla selamlar, sevgiler güzel Ayvalık’ımızdan…

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com