Ana sayfa » Güncel » ELEKTRİĞE BAĞLI HAYATLAR DAHA DA ZORLAŞTI, ALS-MNH HASTALARININ SESİNİ KİMSE DUYMADI…

ELEKTRİĞE BAĞLI HAYATLAR DAHA DA ZORLAŞTI, ALS-MNH HASTALARININ SESİNİ KİMSE DUYMADI…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER- Elektriğe gelen peş peşe zamlar vatandaşın belini bükerken evde 24 saat solunum cihazına bağlı yaşamak zorunda kalan hastaların yaşamını da zorlaştırdı.

Solunum ve oksijen cihazına bağlı olarak yaşayan; MNH (Motor Nöron Hastalığı) adıyla da bilinen ALS (Amyotrofik Lateral Skleroz) hastaları, fahiş zamlarla birlikte çaresizlikle karşı karşıya kaldı. Konuya ilişkin İz Gazete’ye açıklamalarda bulunan ALS-MNH Derneği Genel Başkanı Dr. Alper Kaya, ALS hastalarının elektrik faturalarının devlet tarafından karşılanması gerektiğini belirterek çağrıda bulundu.

‘CİHAZLARLA YAŞIYORUZ…’

İzmir’de yaşayan ve kendisi de ALS hastası olan ALS-MNH Derneği Genel Başkanı Dr. Alper Kaya, binlerce ALS hastasının evde solunum cihazlarına bağlı olarak yaşadığını belirterek elektriğe gelen fahiş zamların hastaların hayatlarını zorlaştırdığını vurguladı. Dr. Kaya, “ALS hastalarının normalde hastanede yaşaması lazım, çünkü cihazlara bağlıyız.

ALS hastaları evde de yoğun bakımda gibi cihazlarla yaşıyorlar. Kullandığımız cihazlar elektrikle çalışıyor. Son gelen elektrik zammıyla birlikte ALS hastalarının evlerine gelen elektrik faturaları neredeyse 2 bin lirayı bulacak, belki de aşacaktır. Herkesin bunu ödeyebilecek imkânı yok. Anayasa’da eğitim ve sağlık hakkının ücretsiz olduğu belirtilir.

Normalde hastanede devletin karşılayacağı; ısınma, barınma ve elektrik gibi ihtiyaçları biz kendimiz, evimizde karşılıyoruz. Maddi yardım için gerekli tüm koşulları sağlasak bile alabildiğimiz destek çok cüzi bir rakam… Elektriğe, doğalgaza art arda gelen zamlar ALS hastalarının ve ailelerinin yaşamına zora soktu. Aileler, faturaları ödemek için gıda, giysi, çocuklarının okul masrafı gibi pek çok konuda fedakarlık etmek durumunda kalıyorlar” diye konuştu.

‘DEVLET KARŞILAMALI…’

ALS hastalarının elektriği tedavi amaçlı kullandığının altını çizen Dr. Kaya, bu nedenle yapılan elektrik masrafı, tedavi gideri olarak kabul edilmesi gerektiğin ifade etti. Kaya, “Tedavinin kesilmesi durumunda hastanın yaşaması mümkün değil. Bu hizmet, hayati ihtiyaç olduğu için sağlık hizmeti kapsamında olmalı.

Elektrik faturalarının hastanede yoğun bakım ortamında oluşturulan koşulları sağlayacak miktarı, SGK kapsamında ödenmelidir. Bu konuda ALS-MNH Derneği olarak daha önce girişimlerimiz oldu ancak hükümet sesimizi duymadı. ALS hastalarının seslerine kulak verilmesini ve elektrik giderlerimizin devlet tarafından karşılanmasını talep ediyoruz” açıklamalarında bulundu…

Gizem Taban-İz Gazete

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com