Ana sayfa » Güncel » “BİR GECE DE ELİMİZDEN ALINAN TABAN MAAŞ HAKKIMIZI GERİ ALACAĞIZ, MÜCADELE DERSİNİ ÖĞRETMENLER VERECEK…”

“BİR GECE DE ELİMİZDEN ALINAN TABAN MAAŞ HAKKIMIZI GERİ ALACAĞIZ, MÜCADELE DERSİNİ ÖĞRETMENLER VERECEK…”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, taban maaş haklarını almak ve sorunlarını dile getirmek için yarın yeni yasama dönemi açılırken Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde olacak.

Sorunları artarak devam eden ve asgari ücret koşullarında çalışan öğretmenler hem milletvekillerinden hem de toplumdan kendilerine destek bekliyor. Eğitime özel sektörde emek üreten yarım milyona yakın emekçi bulunduğunu söyleyen Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası İzmir Temsilciliği ile yaşadıkları sorunları ve taleplerini konuştuk.

Özel sektör öğretmenlerinin yaşadığı ortak ve en can yakıcı sorunlar nelerdir?

Türkiye’de özel eğitim kurumlarında çalışan öğretmenlerin maaşı büyük oranda ya asgari ücret ya da asgari ücretin biraz üzerinde seyrediyor. Öğretmenler ortalama 12-18 bin lira maaşla, 1 yıllık süreli sözleşmelerle ve yoğun mobbing altında çalışmak zorunda kalıyor. Ayrıca 2014 yılında başlayan özel teşvik, destek ve vergi indirimleriyle özel okulların sayısı arttı. Teşvikin 2018 yılı itibarıyla kaldırılması, uzun süren pandemi dönemi, ortaya çıkan ekonomik krizler pek çok küçük veya orta ölçekli özel öğretim kurumunun kapanmasına yol açtı.

Kapanan okullarda istihdam dışı kalan öğretmenler, adaletsiz ve liyakatsiz sınav ve yerleştirmeler sebebiyle açıkta kalan öğretmenler özel sektörde çalışmak zorunda bırakıldı. Hayat pahalılığı, geçinememe kaygısı, branşında bilgili ve yetenekli pek çok öğretmeni özel okullarda çalışmaya mecbur ediyor. Kurslarda ise süreç bu zorlukların yanında günlük on iki ders saati süren hafta sonu mesaileri ve on aylık, her yıl yenilenen sözleşmelerle mücadele ederek sürdürülmeye çalışılıyor.

Süreli sözleşmeler, yeterliliği tartışılsa da her emekçinin güvencesi olan kıdem tazminatı hakkına ulaşımı engelliyor. Bununla beraber sendikal mücadele verdiği için işine son verilen öğretmenlerimiz var. Patronlar bir aradalığımızın gücünü hissettikleri her kazanımımızda geri atmak zorunda kalırken okullarda örgütlenme bilincini yok etmeye çalışıyorlar.

Taban maaş talebiniz nedir? Aslında sizler de MEB’e bağlısınız değil mi?

Taban maaş, kamuda çalışan öğretmenin aldığı en düşük ücretin özel sektör çalışanları için taban ücret olarak belirlenmesi talebidir. Özel sektöre emek üretenler de MEB personelidir ve atamaları MEB’e yapılır. Yetki, sorumluluk, ödül ve cezalar ile bunların uygulanmasında ise 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na bağlı çalışmaktadırlar.

İktidar, eğitim yükünü hafifletmek için özeli özendirip, özeldeki patronları da denetimsiz mi bırakıyor? İktidar ve sermaye bu anlamda iş birliği mi yapıyor? Denetimsizlik her kurumda patronların kendi kanunlarını işletmesine sebep oluyor diyebilir miyiz?

Bakanlığın sektörde çalışan yarım milyona yakın özel sektör çalışanını”öğretmen” olarak görmeme gibi bir söylemi var. Devlet eğitim yükünden kurtulmak için özel sektörün önünü açıp kurum sahiplerini destekleyecek pek çok girişimde bulunurken, eğitimin en öncül paydaşı olan öğretmenlerin, koşullarımızı iyileştirecek hiçbir şey yapmıyor.

İktidar attığı her adımda bu alandaki eğitim tüccarlarının yani patronların önünü açacak hamlelerini yasal kılıfa uyduruyor. Bunu yaparken bakanlık ve üst bakanlıkların çeşitli açıklamaları ile sermaye ile kol kola ticaret mantığı ile eğitim sermaye ilişkisini sürdürüyor. Bu kâr odaklı eğitim beraberinde öğretmenlerin gecelere kadar uzun mesai saatlerine maruz kalması, temel ihtiyaçlarını karşıladıkları insani çalışma koşullarının sağlanmaması ve emeğinin tam karşılığını alamaması gibi birçok problemi de beraberinde getiriyor.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın denetimlerini yaparken öğretmeni gözetmesini, 2014 yılından önce zaten yasada var olan taban maaş hakkımızı geri getirerek öğretmenin yanında olduğunu ispatlamasını istiyoruz. Bizim şimdiye kadar görmediğimiz, Milli Eğitim Bakanlığı’nın özel sektör öğretmenleri için attığı somut adımlara ihtiyacımız var.

Alanlara çağırıyoruz

1 Ekim’de hedefiniz nedir? Yurttaşlara çağrınız var mı? Çocuklarını sizlere emanet eden yurttaşların da sizin hakkınıza sahip çıkması çok önemli değil mi?

1 Ekim’de özellikle bu sömürü düzenine mecbur olmayan; laik, çağdaş, bilimsel ve eşitlikçi eğitimi hak ettiği insanca koşullarda sürdürme hakkını mücadelesiyle kazanacak olan tüm meslektaşlarımızı; gücünü, emeğini ve haklılığını büyütmek için alanlara çağırıyoruz. Eğitim paydaşlarını, bize dayatılan bu sömürü düzenine karşı çıkan tüm yurttaşları bizlere destek olmaya davet ediyoruz.

Biz öğretmenler artık patronların baskısıyla maaşını gizlemekten, bireysel pazarlıklarla günü kurtarmaktan, öğretmenler odasında eşitsizliklerden sızlanmaktan, hak ettiğimizi gidip almak yerine gelmesini beklemekten vazgeçip, haklı taleplerimizi korkmadan isteyerek; hayal kurabilen, hak ettiği düzeni kendi gücü ve emeğiyle kurabilen çocuklar yetiştirmeye doğru adım atacağız. 2014 yılında bir gecede elimizden alınan taban maaş hakkımızı geri alacağız…

İz Gazete

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com