Ana sayfa » Güncel » 2023 Yılında Otomobil Satışlarından Toplam Kaç Milyar TL ÖTV Toplandığı Belli Oldu…

2023 Yılında Otomobil Satışlarından Toplam Kaç Milyar TL ÖTV Toplandığı Belli Oldu…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Türkiye’de otomotiv sektörü, tarihin en olağanüstü süreçlerinden bir tanesini yaşıyor. Piyasa öyle bir noktaya gelmiş durumda ki 1 milyon TL’nin altına sadece birkaç otomobil kaldı. Buna rağmen yıl boyunca rekor satışlar gördük. Kredilere ulaşma zorluğu gibi konular nedeniyle vatandaş açısından her şey olumsuz gibi görünüyor olsa da devlet için aynı şeyi söylemek çok da mümkün değil. Zira satılan her sıfır otomobil, kasaya ÖTV olarak dönüyor.

Otomotiv sektörünün nabzını tutan EBS Danışmanlık ise bugün, yılın ilk sekiz ayı için sıfır otomobil satışlarından elde edilen ÖTV tutarlarını paylaştı. Paylaşılan rakamlar gerçekten çarpıcı. Zira yılın başında açıklanan ÖTV hedefi tutarı çoktan toplanmış durumda. Öte yandan; geçtiğimiz ay açıklanan yüzde 70 artışlı yeni hedef de büyük oranda tutturuldu. Yeni hedef, yıl sonuna çoktan tutmuş olacak gibi görünüyor.

2023 yılında, 256 milyar TL ÖTV toplandı…

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından paylaşılan verileri derleyen EBS Danışmanlık’a göre devlet, Ocak – Ağustos 2023 döneminde 256 milyar 663 milyon 99 bin TL ÖTV toplandı. Bu rakam, geçtiğimiz yılın aynı döneminden yüzde 195,49 fazlaydı. Sadece ağustos ayları arasında kıyas yaptığımızda ise yıllık bazda yüzde 219,44’lük artış görüyoruz. Türkiye’de en ucuz otomobilin bile yüzde 120 civarında vergi yüküne sahip olduğunu belirtelim.

2023 yılı için açıklanan ilk devlet bütçesinde açıklanan ÖTV hedefi 203 milyar TL olarak kayıtlara geçmişti. Yani yetkililer, 2023’ün tamamında 203 milyar TL ÖTV geliri bekliyordu. Ancak geçtiğimiz ay açıklanan ek bütçede ÖTV hedefi yüzde 70 artırıldı ve 346 milyar TL olarak revize edildi.

Ağustos ayı verilerine baktığımızda ise yeni hedefin de yüzde 75 kadarının tuttuğunu görüyoruz. Konuyla ilgili yaptığı paylaşımda “Vergisini ödeyene otomobil bedava​” diyen EBS Danışmanlık’tan Erol Şahin, gelinen nokta için “Vergiyi geçtik verginin bile vergisini ödeyen bu millete sabır mı dilemeli” ifadelerini kullandı…

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com