Ana sayfa » Güncel » TMO AĞIRDAN ALDI!, ÇİFTÇİNİN BUĞDAYI UCUZLADI…

TMO AĞIRDAN ALDI!, ÇİFTÇİNİN BUĞDAYI UCUZLADI…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Türkiye’nin can damarı olan tarım sektöründe sorunlar bitmiyor. Üretime dayalı politikayı geliştirmeyen ve tarıma yeterli desteği sunmayan AKP hükümeti üreticileri yine mağdur etti.

Menemenli buğday üreticileri, bölgedeki Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) açılış tarihinin geç olması, satış için randevu alınması gerekliliği ve randevu tarihlerinin gecikmesi, ulaşımdaki imkân yetersizliği ve devletin ulaşım imkânı sunmaması gibi faktörlerden dolayı buğdayını daha az fiyata özel sektöre satmak zorunda kalıp zarar ediyor. Menemen’de çiftçilik yapan Nadir Keskin ve Osman İnce ile Menemen Ziraat Odası Başkanı Yücel Atıntaş konuya ilişkin İz Gazete’ye açıklamalarda bulundu.

Çiftçi zarar ediyor…

Menemenli Çiftçi Osman İnce, 2023 yılı için ekmeklik buğdayda ton başına alım fiyatını 8 bin 250 lira olarak belirleyen TMO’nun bölgedeki ofisinin hasat zamanına göre geç açılmasından dolayı üreticinin zorluk yaşadığını belirtti. Özel sektörün alım fiyatının ton başına 6 bin lira olduğunu da kaydeden İnce, koşullardan dolayı üreticinin ürününü özel sektöre zararına satmak zorunda kaldığını söyledi.

İnce şöyle konuştu: “TMO’ya satış yapmamız için randevu almamız gerekiyor ancak sıra olmadığını söylüyorlar, sıra gelmiyor. Buğdayın zamanı geldi ama TMO’nun açılışı hasat zamanına göre geç kaldı. Üretici de ürününü daha az fiyata tüccarlara satmak zorunda kalıyor, zarar ediyor.”

Burnumuzdan geldi…

Buğday üreticisinin mağduriyetini aktaran Menemenli Çiftçi Nadir Keskin, “Devletin alım fiyatının yüksek olması bizi sevindirdi ama ofisin açılışı geç kaldı. Burada iç bölgelere göre hasat daha erken bitiyor, bunu devletin bakanı, yetkilisi bilmiyor mu? Tüccar desen daha az fiyata alıyor. Üretici ürününü tarla da bekletemez, deposu olan deposunda bekletiyor, deposu olmayan tüccara satmak zorunda kalıyor. Dolayısıyla zarar ediyor.

Üretici, TMO’dan sıra alacak da sıra gelecek de ürünü götürecek. Ürünü alınacak mı alınmayacak mı o da belli değil. Bazı üreticilerin, TMO’nun olduğu yere ürününü götürme imkanı yok, ulaşım imkanı yok. Seçim öncesinde, Tarım Kredi Kooperatifi araç gönderiyordu araç parasını da ödüyordu ama bu sene arayan soran yok.

Devletin alım fiyatı iyi ama önümüze bir sürü engel çıkıyor, yani yokuşa sürüyor. Ofis erken açılsa mağdur olmayacaktı. Şu an mağdur olduk. Zaten devlet, yurt dışından buğday ithal ettiği sürece bizim halimiz perişan… Biz randevu sıkıntısının çözülmesini ve ulaşım desteği verilmesini istiyoruz. Devletin yerli üreticiye yönelmesi lazım. Bu dönem burnumuzdan geldi” açıklamalarında bulundu.

Biraz sabırlı olmalı…

Menemen Ziraat Odası Başkanı Yücel Altıntaş ise çiftçinin sabırlı olması gerektiğini vurgulayarak, “Bu sene buğday rekoltesi çok fazla… Biz de TMO’ya Menemen bölgesinde alım ofisi kurmaları için başvuru yaptık. Başvurumuzu değerlendirdiler ve önceki gün alım merkezini açtılar. Bu geçici bir alım merkezi, ilk kez açılıyor. Bu yüzden bazı acemilikler oldu. Tüccarın fiyatının çok düşük olması ve TMO’nun iyi fiyat açıklamasından dolayı ürünlerin TMO’ya satılması konusunda talep yükse…

TMO, günlük 400 ton alım yapacak, talep fazla olunca randevularda bir yoğunluk oluştu. Çiftçilerimiz de bir an evvel ürününü satmak istiyor, sabırsızlanıyor. Onlar da haklı, yangın, dolu gibi riskler var. Fakat her şeyin de bir kapasitesi var. TMO yetkilileri gerektiği takdirde kapasite artırımına gidebileceklerini de ifade ettiler. Ama süreç daha çok yeni… Çiftçilerimiz biraz daha sabırlı olmalı” diye konuştu…

İz Gazete

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com