Ana sayfa » Güncel » Çiğdem Çimen-OTİZMLİ DERGİSİ’NİN SESİNİ DUYAN VAR MI?..

Çiğdem Çimen-OTİZMLİ DERGİSİ’NİN SESİNİ DUYAN VAR MI?..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çeşitli derneklerin ve kuruluşların desteğiyle idrak edilmektedir.

Günün anlam ve önemini belirten haberler, programlar, yazılar çeşitli basın kuruluşlarında yer alır. Bizler de farkındalık yaratma, otizmli canlarımızın ve ailelerimizin yanında olduğumuzu göstermek adına sosyal medya hesaplarımızdan paylaşımlarda bulunuruz.

O günden sonra diğer özel gün ve haftalarda olduğu gibi, otizm konusu da güncelliğini yitirmeye başlar. Aileler, kurum ve kuruluşlar ise mücadelelerine devam ederler. Onlar için her gün 2 Nisan’dır. Bizlerin o günkü ilgisini her zaman görmek isterler.

Bunun farkındalığı ve bilinci ile önce otizm hakkında bazı bilgiler aktarmak istiyorum. Sonra ise tamamen özel anne ve babaların gönüllü çalışmaları sonucunda ortaya çıkan Otizmli Dergisi ile siz sevgili okurlarımı tanıştırmak istiyorum.
Otizm, spektrum bozukluğu, doğuştan gelen ya da yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan, diğerleriyle iletişim kurmayı zorlaştıran ve engelleyen, karmaşık bir nöro-gelişimsel bozukluk olarak tarif edilir.

Otizm belirtileri ise şunlardır; göz kontağı kuramama, yaşıtlarıyla arkadaşlık kuramama, diğerleriyle eğlence, ilgi veya başarıyı paylaşmaya karşı ilgisizlik, empati eksikliği. Otistikler, diğerlerinin acı ve üzüntü gibi duygularını anlamada zorluk çekebilirler, konuşmayı öğrenememe veya konuşmada gecikme.

Otistiklerin % 40’ı asla konuşmaz, sohbet etmeye başlamada zorlanma ya da başlamış bir konuşmayı sürdürmede zorlanma, kalıplaşmış veya sürekli tekrarlanan konuşma, aynı şeyleri yapmakta ısrar, rutine sıkı bağlılık, duyusal az veya çok uyarılma, dinleyicilerinin bakış açısını anlamada zorlanma. Örnek vermek gerekirse, karşısındaki kişinin yaptığı espriyi anlamayabilir. Kelimeleri algılayıp anlar ama ima edileni anlayamaz.

2 Nisan, tüm dünyada otizm konusunda farkındalık yaratarak otizmden kaynaklanan sorunlara çözümler yaratmak amacıyla, 2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından “Dünya Otizm Farkındalık Günü” olarak ilan edildi. Her yıl, “Otizm Farkındalık Ayı” olan Nisan ayı boyunca dünya genelinde otizmin sorunlarını ve çözümleri konuşuluyor, araştırmaların teşvik edilmesi ve erken teşhisle tedavinin yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Otizmli Dergisi’nin yolculuğu, 2014 yılında başlamış bir yolculuk. Sosyal medyanın gücünü görmüş, çocuğum için, hepimizin çocukları için, geleceğimiz için ne yapabiliriz kaygısı ile yola çıkmış bir babanın yolculuğu. Sosyal medya üzerinde çoğunlukla ailelerden oluşan, özel eğitimcilerin ve uzmanların da olduğu şu an 20.000’in üzerinde takipçiye sahip bir bilgi paylaşım grubunun kurucusu. Genellikle annelerin aktif olduğu otizm camiasında farklı bir ses, Efe’nin babası Harun Mısırlı.

Bu dergimiz, grup üzerinden yapılan çok yararlı paylaşımları daha somut bir sonuca dönüştürmek, sanal ortamda başlayan bu dayanışmanın, bilgi paylaşımı ve güç birliğinin, ülke geneline yayılması, aile ya da uzman, yolu otizm ile kesişen herkesin buna dâhil olması hedefiyle basılı dergi olarak yayın hayatına başlamış.

Dolu dolu içerikleri ile 5 dergi basılmış. Çok güzel dönüşler olmuş. Fakat çeşitli sebeplerle, yayınlar devam ettirilememiş. Ama yenilen içeriği yine okurlarının karşısına çıkmayı başarmış. Özel anne ve babaların gönüllü çabaları ile devam eden bu dergi, güzel gönüllü eğitimci, uzman ve ailelerin katkısı ile hızla yoluna devam etmektedir.

Otizmli ve diğer özel gereksinimli bireyler adına bir ses olmak adına, dergi e dergi olarak da yayınlanmaktadır. Umarım Otizmli Dergisi, çok uzun yıllar güzelim çocuklarımızın adım adım gelişmesi gibi doğru ve güvenilir bilgi kaynağı olarak takip edilen bir yayın olmaya devam eder.

Toplumda gerçek anlamda farkındalık oluşturan bu yayın organımıza bizler de gereken önemi gösteririz. Sadece 2 Nisan’larda değil her zaman onların yanında yer alırız. Bu duygu ve düşüncelerim ile yazımı sonlandırırken; sevgili okurlarım, sizlerin de dergiyi incelemeniz için Otizmli Dergisi’nin linkini paylaşıyorum: http://www.otizmli.org/

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com