Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » ELEKTRONİK SİGARA, SİGARA’YI BIRAKTIRMIYOR!

ELEKTRONİK SİGARA, SİGARA’YI BIRAKTIRMIYOR!

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Özellikle genç nesil tarafından yoğun şekilde kullanılan elektronik sigara, son dönemde sık sık tartışma konusu oluyor. Kanada’da yapılan bir araştırmada gençlerin sigara kullanımlarının arttığı belirtilirken, bu durumun şüphelisi olarak da e-sigara gösterildi. Genel olarak gençlerin daha fazla e-sigara kullanmaya başladığını gösteren araştırmalar var.

Tütün kontrolü ve pediatrik biyoetik üzerine çalışmalar yapan araştırmacılar, çocukları ve gençleri korumak için yapılan çalışmalara önem verilmesi gerektiğini söylerken e-sigaranın ciğerlere hasar verdiğini de belirtti..

Bu noktada araştırmacılar, e-sigara firmalarının kendi ürünlerinin daha zararsız olduğu ve sigara içme ihtiyacını ortadan kaldırdığını belirterek olumlu imaj oluşturduğunu söylüyor. Gerçek ise bu reklamlar ve halkla ilişkiler çalışmaları ile çok da ilişkili değil.

Pek çok halk sağlığı kurumu, elektronik sigaranın sigaranın zararlarını azaltacağına ve sigarayı bırakmaya yardımcı olacağına inanıyordu. Yapılan bir araştırma ise bu durumun hiç de beklendiği gibi gelişmediğini ortaya koydu.

E-Sigara, sigarayı bıraktırmıyor..

Araştırma sonuçlarına göre sigarayı bırakmak için e-sigaraya yönelen insanların %80’i başarısız oluyor. Başarı oranı sadece %20 seviyesinde. Bu da bütün alternatifler içerisinde muhtemelen en verimsiz ve başarısız alternatifin e-sigara olduğunu gösteriyor.

Ayrıca araştırma sonuçlarına göre e-sigara, yetişkinlere sigarayı bıraktırmak yerine gençlerin sigaraya başlamasına yardımcı oluyor. Ayrıca e-sigara içmenin daha yoğun sigara tüketimini tetiklediği belirtiliyor. E-sigara, düşük sigara içme ihtimali bulunan vakalarda riski 8,5 kat arttırıyor.

Ayrıca yurt dışındaki reklam kampanyalarında bu ürünler ünlüler tarafından tanıtılıyor ve daha genç, modern ve dinamik bir yaşam tarzıyla ilişkilendiriliyor.

Elektronik sigara satışı ülkemizde yasak durumda bulunuyor ancak el altından bu ürünlerin satışı gerçekleştiriliyor..

Kaynak-Webtekno

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com