Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » GARAJ ALP OĞUZ ÖN KULUÇKA MERKEZİ..

GARAJ ALP OĞUZ ÖN KULUÇKA MERKEZİ..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Alp Oğuz Anadolu Lisesi bünyesinde girişimcilerin, eğitim adına yenilikçi işler peşinde koşan öğretmenlerin dijital girişimcilik ekosistemine katılmaları, cesaretlendirilmeleri, benzer hedefleri olan paydaşlarıyla bir araya gelebilmesi, yatırım ya da yatırımcı bulabilmesi, mentorluk desteği alabilmesi, fikirlerini işe dönüştürebilmesi için kuruldu.

T.C. MEB bünyesindeki bir eğitim kurumunda (fiziki anlamda ofis imkanı olan) kurulan ilk ve tek kuluçkadır!

TARİHÇE:

2018-2019 Eğitim Öğretim Yılında Aliağa Alp Oğuz Anadolu Lisesi bünyesinde bir grup öğrenci ve (10.sınıf düzeyinde 16 öğrenci) danışman öğretmenleri okul kütüphanesinde bir araya geldi. Amaçları; teknoloji temelli, bilimsel nitelikli projeler üretmek, birlikte iş yapmaktan ve üretmekten keyif almak, öğrenmeyi zevkli hale getirmek, girişimciliğe adım atmaktı.

Bu amaçları doğrultusunda öncelikle isimlerini belirlediler. Sonrasında topluluk olarak sıfatlarını (kuluçka) belirlediler. Öğrenmeleri gereken konuları, gelişmeleri gereken alanları belirleyerek yola koyuldular.

Öğrenme ve gelişme anlamında şu alanlarda çalışma yürütüldü: E-posta, bulut depolama, işbirlikli çalışma için online araçlar, programlamanın temel konseptleri, Arduino ile robotik kodlama, sensörler, temel elektronik bilgisi, proje hazırlama döngüsü, mühendislik tasarım döngüsü, mobil platformlar için programlama, internet yayıncılığı, siber saygı, sosyal ağların etkili kullanımı, networking, 3B modelleme (3D design).
Proje danışman öğretmeni tarafından temin edilen domain ve hosting üzerinde www.projelab.xyz adresine sahip bir web sitesi de ProjeLab Kuluçka için yayın hayatına başladı.

Bilinir ki; destek alabilmek, kendisini ifade edebilmek ve yaygınlaşabilmenin yolu etkili iletişimden geçer. İnternet sitesi, sosyal ağların da etkin biçimde kullanımına önem verildi. Hatta ProjeLab için Google Play platformunda ücretsiz bir aplikasyon da yayınlandı.

Web sitesinin içeriğini aynalayan bu aplikasyon Alp Oğuz Anadolu Lisesine ait onaylı Google Play Dağıtıcı hesabından indirme/kullanıma sunuldu.

GARAJ BÜNYESİNDEN ÇIKAN “STARTUP” LAR

Alp Oğuz English Portal // İngilizce Alıştırmalar
https://www.alpoguzenglish.com/

Lise öğrencileri için İngilizce alıştırmalar ve öğrenme içeriklerinin bulunduğu, ücretsiz üye olunarak yararlanılabilen web sitesidir.

Bu sitenin temeli aslında 2014 yılında atıldı. O sene çok az bir içerikle daha çok dosya paylaşma amacıyla kurmuştum. Bir süre kullandım . Sadece kendi girdiğim 2 sınıfa duyurduğum için 40 civarı üye vardı. O zamanlar öğrenciler teknoloji ve internet ile bugünkü kadar iç içe değildi.

Pandemi nede ile de olsa günümüzdeki gibi eğitim aracı olarak benimsenmemişti. Oyun aracı olarak kabul görüyordu. Bundan dolayı sessiz ve devamı olmayan bir girişim olarak kaldı. Ta ki geçen eğitim döneminde pandemi nedeni ile okullar kapanana kadar.

Mart ayı ve sonrası dönemde belirsizlikler had safhada olduğundan çok fazla online ders te yapılamadı. İngilizce branşı olarak kaynakların yetersizliği beni bu siteyi tekrar kullanıma açmaya teşvik etti. Arada 6 yıl geçmişti ve İngilizce eğitimi ile ilgili çok fazla değişim yaşandı.

Sınıflara akıllı tahtaların girmesi ile branşımızla ilgili çok başarılı akıllı tahta uygulamaları kullanmaya başladık. Bunların her biri ben de bir ilham kaynağı oldu. Sitede yapmayı amaçladığım şey öğrencilerimizin derste öğrendiklerini derslerine paralel olarak interaktif ortamda pekiştirecekleri ve aynı zamanda ders dışı dinleme ve okuma çalışmaları yapabilecekleri bir siteydi.

Şu an işin başındayım çünkü müfredata paralel olarak içerik eklenmesi ile site daha da büyüyecek. Ayrıca okulumuz bünyesinde Garaj Alp Oğuz kuluçka merkezinin faaliyete geçmesiyle ben de hiç yabancısı olmadığım web tasarımı, yazılım ve internet konuları tekrar su yüzüne çıktı. Bundan çok memnunum.*

  • Kurucu (Founder) : Göksel Şimşek
    Aliağa Rehberi // Aliağa’nın En Güçlü Rehberi

Aliağa Rehberi Girişimi, Garaj Alp Oğuz Ön Kuluçka Merkezinin üyelerinin emeklerinden meydana gelmektedir. Esasen 2018 yılında kuluçka merkezinde yapılan bir beyin fırtınası sonucunda filizlenmiş olan fikir, web sitesi için alan adı (domain) satın alınmasına karşın 2019 ortalarında ancak faaliyete başlamıştır.

Aliağa ilçesinin tanıtımın yapmak, iş yerlerini, kamu kurumlarını tanıtmak için zengin içerikler sunmaktadır. Aliağa’da ne yenir, nereye gidilir? Nerede kalınır? Aliağa’da otel arıyorsanız, Aliağa’da yemek için restoran, lokanta arıyorsanız Aliağa Rehberinde adreslerini, telefon numaralarını bulabilirsiniz.

En güçlü yanı ise Aliağa’daki yerlerin yol-ulaşım tariflerinin insancıl olmasıdır. Gerçekten “yolda kimse sorsan gösterir” şeklinde anlatımla, Aliağa’yı bilmeyen ziyaretçilere de adres bulma noktasında kolaylık sağlamaktadır. Muhtemel gelir modelinin özünü ilerleyen zamanlarda iş yerleri ile karşılıklı işbirliği oluşturacaktır.

Kodlaya Kodlaya Gelin Çocuklar // Küçükler için kodlama.

Küçük yaşlardan başlayarak bilgisayar bilimleri konusunda farkındalık yaratmak, bilgisayarların programlanması, kodlama yapısının öğrenilmesi, dijital dünyada işlerin nasıl yürüdüğünü fark ettirmek için metin (text) tabanlı kodlama eğitimlerine dair bir girişimdir.

Küçük yaşlardaki bireylerin blok tabanlı (Scratch, Blockly gibi) kodlama yerine direkt olarak satırlar halinde kod yazmalarını destekliyoruz. Veri bilimi gibi popüler bir alanda çalışmayı hedefleyen ya da en azından kendisini ve çevresini dijital dünyanın veri güvenliği konusunda korumayı bilen dijital vatandaşlar yetiştirmek de bir diğer hedeftir.

Video dersler, canlı online dersler, yüz yüze dersler, yüz yüze uygulamalı hackathonlar, kodlama etkinlikleri ve yarışmaları planlanmaktadır. Sosyal bir girişimdir.

Video Ders Notları (https://videodersnotlari.art.blog/)

Üniversiteye hazırlık sürecinde video anlatımı olan derslerin yazılı ders notuna dönüştürülerek ücretsiz olarak internet kullanıcılarına sunulduğu bir blog/website. İki kurucusu da Garaj Alp Oğuz’dan yani Alp Oğuz Anadolu Lisesi’nin değerli iki öğrencisi. https://videodersnotlari.art.blog/ alan adında çalışmalarını yayınlıyorlar.

Co-Founders : Necati Canberk Ezgü, Göktuğ Usta

benitakipet.com // Yeni nesil mikroblog sosyal medya.

Türkiye’deki kullanıcıları hedeflemektedir. Mikroblog olarak servis vererek kullanıcılarının ortak ilgi alanlarında buluşmalarını sağlayacakları sosyal ağ olması öngörülmektedir. Basitlik + Sadelik ön planda olacaktır.
beniizleyin.com // Online yetenek yarışması platformu.

Video içerik sitesi olarak planlandı. Benzerlerinden ayrılan özelliği ise yetenek yarışması platformu olması. Yeteneğini videoya çek, yükle, herkes seni izlesin! Oylama başlasın…

garajalpoguz.com

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com