Ana sayfa » Güncel » SAYILKAN: “GİDER ARTTI, KAR DÜŞTÜ, KREDİYE MAHKUM KALDIK…”

SAYILKAN: “GİDER ARTTI, KAR DÜŞTÜ, KREDİYE MAHKUM KALDIK…”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Türkiye’de orijinal ve jenerik ilaçların fiyatlarının belirlenmesindeki yöntemi açıklayan ve eczacı, depocu kar oranlarını belirleyen İlaç Fiyat Kararnamesi, eczacıları mağdur etmeye devam ediyor.

Türkiye’de 2009 yılından bu yana güncellenmeyen söz konusu kararname günün ekonomik koşullarına göre yenilenmediği için yüzlerce eczacının iflasa sürüklendiği ifade ediliyor.

Özellikle son dönemde yükselen kur, artan enflasyon gibi pek çok ekonomik faktörden dolayı giderleri katlanan eczacılar, İlaç Fiyat Kararnamesi’nin acilen yeniden düzenlenmesi gerektiğini dile getiriyor. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, İzmir’de eczaların işlerini krediyle döndürebildiği bir noktaya geldiğini belirterek yaşanan tabloyu anlattı.

‘GİDER ARTTI, KAR DÜŞTÜ..’

İlaç Fiyat Kararnamesi’nin özellikle son 5 yıldır eczacılara çok büyük sorun yaşattığını belirten İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, “Bu kriz her sene daha da artıyor. Çünkü gerçek Euro kuru ile kararname için sabitlenen Euro kuru arasında uçurum farkı var. Bugün Euro 18’i geçti, kararname ile sabitlenen Euro kuru 6,29 ve seneye şubata kadar bu böyle…

Senede biri kere zam oluyor. Euro kurunda bu kadar büyük artış olan bir ülkede 1 yıl için bunu 6,29 olarak sabitlediğinizde bunu sürdürme şansınız yok. İlaç Fiyat Kararnamesi 13 yıldır güncellenmiyor. İlaçta şöyle bir karlılık var; fiyatı arttıkça kar azalıyor. Kararnameye göre; ilacın satış fiyatı 100 lira ise karlılık yüzde 25 oluyor, 100 lirayı geçerse yüzde 18, 200 lirayı geçerse yüzde 12’ye düşüyor. Zaten para tutan birçok ilacın fiyatı 100-200 liranın üzerinde…

Dolayısıyla son 10 yılda eczanelerin karlılığı yüzde 25’lerden yüzde 18’lere düştü. Ancak geçen seneden kasım ayından sonra; dövizin yükselmesi, ülkedeki enflasyonist ortamın hızlı bir şekilde artmasıyla birlikte dükkan kiralarımız, personel giderlerimiz 2’ye katlandı, diğer tüm giderlerimiz de 3’ye katlandı. Ama karlılığımız ciddi oranda düştü. Masraflar büyüyor, biz küçülüyoruz” açıklamalarında bulundu.

‘KREDİYE MAHKUM KALDIK..’

İlaç Fiyat Kararnamesi’nin güncellenmemesi nedeniyle Türkiye’de olduğu gibi İzmir’de de yüzlerce eczanenin iflasın eşiğine geldiğini söyleyen Sayılkan, “Türkiye’deki eczacıların yarısı şu anki gelir-gider tablosunda işlerini ancak krediyle döndürebiliyorlar. İzmir’deki eczaneler de aynı şekilde… Çünkü gelirleri düştü giderleri katlandı, depo ücretlerini ödeyemiyorlar. Depo ücretlerinde ödemeyi geciktirdiklerinde ciddi oranda bir faiz uygulanıyor. Yani eczacı, kazanmadığı bir paradan daha fazla bir parayı harcamak zorunda kalıyor. Eczacılar giderlerini karşılamakta bile zorluk yaşarken bu şartlarda geçinmeleri bekleniyor. Bu kararnamenin hızlı bir şekilde güncellenmesi gerekiyor. Şu an İzmir’de bin 800 tane eczane varsa, bunun 800 tanesi işini krediyle döndürüyor” diye konuştu.

‘ÇARESİZLİK TABLOSU..’

Kurdaki artıştan dolayı ithal ilaçlarla ilgili yaşanan soruna da değinen Sayılkan, “Yabancı ilaçların çoğu gelmiyor, ilaçların da yarısından çoğu ithal… İlaç olmadığı için o ilacın satışı da olmuyor. Vatandaşın büyük çoğunluğu bunun nedeninin farkında… Ama bu adeta bir çaresizlik tablosu… Ateş düştüğü yeri yakıyor. Bir yakını kanser olan vatandaş ilacı bulmak için eczane eczane dolaşıp hep aynı cevabı aldığında vatandaş çaresiz kalıyor. Bu çok kötü bir tablo… Bunun çözülmesi lazım. Biz bu konuda uzun zamandır çözüm önerileri sunuyoruz. Ancak yıllardır taleplerimize, beklentilerimize, önerilerimize karşılık verilmedi. Herhalde ‘Bir miktar eczacı batsın, ondan sonra bakarız’ diyorlar, bunu bekliyorlar” ifadelerini kullandı.

‘BÜYÜK SORUN OLUR..’

‘AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zorlu şartlar ve taleplerinin karşılanmamasından dolayı yurt dışına göç eden doktorlar için “Giderlerse gitsinler” ifadelerini kullanmıştı. Aynı tablo eczacılar için yaşanabilir mi?’ sorusuna da yanıt veren Sayılkan, “Eczacılar, pandemi sürecinin isimsiz kahramanları…

İnsanların panik olduğu süreçte, ilaç kullanımı ile ilgili doğru bilgilendirmeleri yapan, maskeyi dağıtan, 2 yıl boyunca reçetesiz ilaç hizmetini aksatmadan sürdüren eczacılar… Yani eczalar için ‘Giderlerse gitsinler’ denirse büyük sorun olur. Aslında bu, tüm sağlık çalışanları için geçerli… Hiçbir sağlık çalışanının emeği görmezden gelinmemeli” dedi…

İz Gazete

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com