Ana sayfa » Siyaset » MAK ARAŞTIRMA: “CHP-AKP BAŞA BAŞ, EN İSTİKRARLI ARTIŞ İYİ PARTİ DE, MİLLET İTTİFAKI ARAYI HAYLİ AÇTI…”

MAK ARAŞTIRMA: “CHP-AKP BAŞA BAŞ, EN İSTİKRARLI ARTIŞ İYİ PARTİ DE, MİLLET İTTİFAKI ARAYI HAYLİ AÇTI…”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Mehmet Ali Kulat, MAK Araştırma’nın yüz yüze yaptığı son anket sonuçlarını açıkladı: AK Parti ve CHP başa baş giderken, en dikkat çekici oy artışı İYİ Parti’de.

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine bir yıldan az bir süre kala gözler, kamuoyu araştırma şirketlerinin anket sonuçlarına çevrildi.

Ekonomi başta olmak üzere neredeyse her alanda yaşanan sorunlar nedeniyle birçok ankette iktidar partisi AKP ve ittifak ortağı MHP’ye seçmen desteğinin azaldığı görülüyor.

MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat, temmuz ayında yaptıkları ve henüz kamuoyu ile paylaşmadıkları anket çalışması hakkında açıklamalarda bulundu.

Bizim TV’den Burcu Uğur’un programına konuk olan Kulat’ın son anket sonucuna ilişkin açıklamaları şöyle:

“Millet İttifakı yüzde 47, 48 bandında.

Cumhur İttifakı yüzde 35 civarında.

AK Parti’yi halen yüzde 27, yüzde 28, bazı araştırmalarda yüzde 30 gösteren anketler var. 2022 yılında 7 araştırma yaptık. O araştırmaların hiçbirisinde AK Parti’yi yüzde 30’un üstünde görmedik, hep yüzde 30’un altında. Ve yaptığımız araştırmaların hepsinde biraz daha aşağıya inen bir AK Parti gördük.

‘AK PARTİ İÇİNDE KENDİNİ KAMUFLE EDEN HDP’Lİ SEÇMEN OLDUĞUNU DA DÜŞÜNÜYORUZ…’

Son anketimizde yüzde 27 bandında bir AK Parti var. Bu yüzde 27 bandındaki AK Parti’yle ilgili bir şey de diyeyim; bunun içinde en az 2 puan, kendini AK Parti içinde kamufle eden HDP’li seçmen de olduğunu düşünüyoruz. Çünkü HDP şu anda yapılan kamuoyu araştırmalarında hep yüzde 10’un altında çıkıyor.

Bu eskiden de böyleydi, özellikle kentlerde yaşayan Kürt seçmen, kamuoyu araştırmacıları ‘Hangi partiye oy vereceksiniz?’ diye sorduğunda farklı korkularıyla gerçek düşüncelerini söylemezler, ancak çapraz sorularla bunu az çok tespit edersiniz. Bunun yüzde 2’ye denk geldiğini tahmin ediyorum, geçmiş deneyimlerim üzerinden. Yani AK Parti şu anki anketlerde yüzde 27 çıkarken, aslında yüzde 25, yüzde 25,5 bandında.

‘AK PARTİ 24 HAZİRAN’A GÖRE YÜZDE 17 OY KAYBETTİ, CHP ARTIRDI…’

CHP şu an yüzde 25 bandında seyrediyor. 7 aylık süre içindeyse CHP bazen 25,5, 26 bandında seyretti. 24 Haziran’a göre AK Parti yüzde 17 oy kaybederek bugüne gelirken, CHP yüzde 3, 3,5 oyunu artırdı şu anda. Yani her üç seçmeninden birini kaybetmiş bir AK Parti’den bahsediyoruz.

‘MHP YÜZDE 7 CİVARINDA…’

MHP 7 aylık süreç içerisinde yüzde 6,5 ile yüzde 7,5 arasında seyretti. Son ankette ise yüzde 6,45 bandında, yani yüzde 7 civarında. AK Parti’yle beraber olduğu için MHP de oy kaybediyor. Çünkü MHP’li vatandaş ekonomideki sorunların suç ortağı olarak görüyor.

Cumhurbaşkanı adayı CHP’nin genel başkanı ya da belirlediği bir isim olursa, CHP’nin oyu biraz daha artar. Yüzde 1’in altında oyu olan partilerin seçmenleri genelde seçilebilecek partiye doğru kayar.

‘EN İSTİKRARLI YÜKSELEN PARTİ, İYİ PARTİ..’

En istikrarlı yükselen parti İYİ Parti. Yüzde 18 bandında. 24 Haziran’da oyu yüzde 10’du. Büyük oranda AK Parti ve biraz da MHP’den oy alıyor.

‘HDP’DE CİDDİ BİR KAN KAYBI YOK…’

HDP’nin ciddi bir kan kaybetmediğini görüyoruz. Anketlerde yüzde 10’un biraz altında çıkıyor ama yüzde 2 kadar HDP seçmeni kendini iktidar partisi içinde kamufle edebiliyor. Türkiye’de en yüksek oranda beraber hareket etme kabiliyetine sahip bir seçmen kitlesi var HDP’nin. Bizim araştırmalarımızda yüzde 8 bandında ama yüzde 10’un üzerinde olduğunu söyleyebiliriz.

‘TRENİ KAÇIRDILAR…’

DEVA Partisi yüzde 3 bandında, 7 aydır stabil çizgide. Gelecek Partisi de yüzde 2,5-3 bandında. Eğer bu iki parti birleşmiş olsalar oy oranları 3+3 eşittir 6 yerine 3 çarpı 3 eşittir 9 olurdu. Ancak bu treni kaçırdılar.

‘DİKKAT ÇEKEN BİR PARTİ DAHA VAR…’

Zafer Partisi 1,5 ile 1,7 arasında bir oy oranına sahip. Kararsızlara dağıttığımızda yüzde 2’ye kadar çıkıyor. Dikkat çeken bir parti daha var, Bağımsız Türkiye Partisi. O da 1 bandının üstünde. Diğer partiler 1 bandının altındalar…”

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com