Ana sayfa » Güncel » AKSOY: “TÜRKİYE DE KİRASINI ÖDEMEKTE ZORLANAN VATANDAŞLARIN ORANI YÜZDE 67.9…”

AKSOY: “TÜRKİYE DE KİRASINI ÖDEMEKTE ZORLANAN VATANDAŞLARIN ORANI YÜZDE 67.9…”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Sosyal Demokrasi Vakfı Başkanı (SODEV) ve AKSOY Araştırma Şirketi’nin kurucusu Ertan Aksoy, Türkiye’deki barınma krizi ve fahiş kira artışları konusunda son yaptıkları anketin sonuçlarını açıkladı.

Aksoy, Cumhuriyet gazetesi için kaleme aldığı değerlendirmeye göre, iktidarın kira zammına getirdiği yüzde 25’lik üst sınıra uyulduğunu ifade edenlerin oranı sadece yüzde 10,8. Kirasını öderken zorlanmadığını ifade edenlerin oranı ise yalnızca yüzde 7,1.

Ankette, kirasını öderken çok zorlandığını söyleyenlerin oranı yüzde 47.5 olarak ölçüldü. Zorlandığını söyleyenler de yüzde 20.4 çıktı. Kirada oturanların yalnızca yüzde 7,1’i kirasını öderken zorlanmadığını ifade etti. Bu oran AKP seçmeninde yüzde 14,7, MHP seçmeninde ise yüzde 8,7 olarak ölçüldü.

YÜZDE 25 SINIRINA NE KADAR UYULUYOR?…

Aksoy, kira artışlarının 1 Temmuz 2023 tarihine kadar yasal olarak yüzde 25 ile sınırlandırılması konusunda da şu ifadeleri kullandı: “

Peki bu durum ne sonuç yarattı derseniz, en temel sonucu şu ki ,ev sahiplerinin önemli bir bölümü düzenleme öncesi kiracıları ile pazarlık ederken, şimdi doğrudan tahliye etmesini talep ediyor. Gelin konuya bir de kiracıların gözünden bakalım; “Hükümet tarafından yapılan son düzenlemede TÜFE’den bağımsız olarak konut kirasında artış oranı 1 Temmuz 2023 tarihine kadar %25 ile sınırlandırılmıştır.

Sizi ve yakın çevrenizi düşündüğünüzde ev sahipleri bu düzenlemeye ne derece uymaktadır?” diye sorduk. Yanıtları aşağıdaki gibi: Yasal düzenlemeye uyulduğunu ifade edenlerin oranı sadece yüzde 10,8.

Kiracıların önemli bir bölümü tasarruf yapamayacak kadar düşük gelirlilerden, hayata yeni başlayan gençlerden oluşur. Verilen yanıtlardan da anlaşıldığı üzere kiracıların barınma hakkı, piyasanın zorba koşullarına veya ev sahiplerinin vicdanına bırakılmış durumda.

Ülkenin nitelikli mesleklere mensup yurttaşları da dahil herkes en temel haklarından, barınma hakkından mahrum kalmakla yüz yüze. Ülkenin hangi karışına baksa betonu ve kent rantını gören iktidarın, ülkeyi, ülkenin insanını getirdiği yer burası. Kuruluş amacından kopmuş TOKİ, lüks konut projelerine ortak olup Körfez ülkelerinin vatandaşlarına satılacak lüks konutlar üretirken, ülkenin yurttaşları ya fahiş kiralar ödüyor yada ev sahiplerinin çık tehditlerine maruz kalıyor…”

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com