Ana sayfa » Siyaset » PURÇU: “VATANDAŞTAN ALINAN 25 KATRİLYON ELLERİNDE, HÜKÜMETİN YASASI MAĞDUR EDİYOR…”

PURÇU: “VATANDAŞTAN ALINAN 25 KATRİLYON ELLERİNDE, HÜKÜMETİN YASASI MAĞDUR EDİYOR…”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER- Meclis Genel Kurulu’nda konuşan CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, iktidarın 2018 yılında imar barışı çıkarmasına rağmen, hiçbir mühendislik düzenlemesi, çalışması yapmadan milyonlarca kişinin başvurusunu aldığını, hiçbir araştırma yapmaksızın bütün başvuruları kabul ettiğini ve başvuru sahiplerine başvuru yapılan yerlerle ilgili yapı kayıt belgesi verdiğini anımsattı.

“VATANDAŞTAN ALINAN 25 KATRİLYON ELLERİNDE..”

2018 yılında vatandaşa verilen kayıt belgelerinden sonra 2021 yılında hükûmetin para alarak vermiş olduğu yapı kayıt belgeleriyle ilgili yerlere yıkım kararlarının gelmeye başladığını ve yurttaşların mağdur edildiğini belirten CHP’li Purçu, “Şu an, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu yıkım ve mağdur sayısını söylememesine rağmen biz sahadan aldığımız verilerle bu rakamı biliyoruz, yaklaşık 3 milyon yapıya yıkım kararı ve idarî para cezaları yazmaya başladılar. Bu şekilde vatandaştan topladıkları yaklaşık olarak 25 katrilyon lira parayı da mağdur ettikleri vatandaşa geri ödemediler ve hâlen kasalarında mağdur vatandaşın parasını tutuyorlar” dedi.

“HÜKÜMETİN YASASI MAĞDUR EDİYOR..”

Yapı Kayıt Belgesi sonrası 2021 yılında, belediyeyle çalışma yapılmadığı gerekçesiyle yıkım kararları alındığını ve vatandaşa ceza davaları açılmaya başlandığını aktaran Purçu, iktidarın çıkardığı yasanın yurttaşları mağdur ettiğini vurgulayarak, “Vatandaş, bu ceza davalarıyla altmış aya kadar hapis cezasıyla yargılanmaya başlandı.

Dolayısıyla, devlet hem parasını aldığı hem kanun çıkardığı hem “imar barışı” diye Türkiye’deki vatandaşlara sunduğu bu yasadan mağdurlar türedi, birçok haksızlık oluştu. Bu bağlamda, onunla da kalınmadı, sit, koruma ve riskli alanlarda yapılan yapılara dahi yapı kayıt belgesi verildi. Bunlara örnek olarak söylersek Çanakkale savaşlarının yapıldığı alanlardaki kaçak yapılara dahi yapı kayıt belgesi verildi, bunların bedelleri alındı; yalnız, hazineye aktarılan bu bedeller vatandaşa iade edilmedi. Yapı kayıt belgesi iptal edilen vatandaşlar parasını geri alamadı” sözleriyle tepki gösterdi.

“MAĞDUR ETTİNİZ, ACİLEN ÇÖZÜN..”

Yapı Kayıt Belgesine başvuran vatandaşların, ceza mahkemelerinde yargılandıkları ve binlerce liralık idari para cezalarına mahkûm edildiklerini söyleyen CHP’li Purçu, yapı kayıt belgesi alan vatandaşın kendi elleriyle yaptıkları ve yüzde 90’ının tek katlı olan evlerinin yıkılmaya başlandığı bilgisini aktardı. Purçu, vatandaşını mağdur eden hükümetin yarattığı mağduriyeti gidermesi gerektiğini söyledi.

“KABAHATI HURDACI DEĞİL, İKTİDAR İŞLİYOR..”

Katı atık toplayıcıları ve hurdacıların yaşadıkları haksızlıkları, yoksulluğu ve çaresizlikleri de dile getiren Purçu iktidara yüklenerek şöyle konuştu:

“Bu vatandaşlarımız sosyal devletin “s”sini bile görmüyor, kendi imkânıyla sokaktan topladığı atıklarla çoluğuna çocuğuna bakıyor; evinin kirasını, elektriğini, suyunu ödüyor, boğazına bakıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bunlara Kabahatler Kanunu’na dayalı olarak valiliklere genelgelerle, kaymakamlıklara, belediyelerin zabıta müdürlüklerine talimatlar göndererek sokaktan geçimini sağlayan, hurdacılık yapan, plastik çöp toplayan vatandaşlara ceza yazdırıyor.

Sen sosyal devletsen bu vatandaşın elektriğini, suyunu nasıl ödeniyor, çoluğuna çocuğuna nasıl bakıyor, kirasını nasıl ödüyor diye kapısını çalıyor musun? Sokaktaki emekçinin üzerinden ellerinizi çekin. Valiliklere, Emniyet Müdürlüklerine, Jandarmaya talimatlar yazarak o garibanların arabalarını bağlatıyorsunuz, ömrü boyunca görmeyecekleri kadar idari para cezaları yazdırıyorsunuz. Bir hurdacıya, sokaktan çöp toplayan vatandaşa 59 bin lira, 60 bin lira, 100 bin lira para cezası yazıyorsunuz Kabahatler Kanunu’na göre. O kabahati vatandaş mı işliyor yoksa Hükûmetin ilgili Bakanlığı mı işliyor?

Bunu bir sormak lazım. Hükûmet “sıfır atık” dedi; hiçbir şey yapmadı sınıfta kaldı. Bu konuda acil bir düzenleme gerekiyor…”

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com