Ana sayfa » Güncel » PROF. YAŞAR: “İZMİR SU KRİZİ TEHDİDİ ALTINDA…”

PROF. YAŞAR: “İZMİR SU KRİZİ TEHDİDİ ALTINDA…”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Tahtalı Barajı’nda 2021 yılında doluluk oranı yüzde 73,31 olurken 2022 yılında bu oranın yüzde 62.69’a düşmesi, Gördes Barajı’ndan taahhüt edilen suyun alınamaması ve kuraklık gibi nedenler kentteki susuzluk riskinin artırdı.

Gelinen noktada; İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı İZSU Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilmek istenen, kentin susuzluk sorununa karşı en somut önlemlerden biri olarak gösterilen Çamlı Barajı’nın yapımının önemi ortaya çıktı. İBB’nin uzun yıllardır süren çabalarına rağmen hükümetin; Çamlı Barajı’nın yapımının planlandığı Efemçukuru Bölgesi’nde TÜPRAG Şirketi’ne ait altın madeninin ruhsat süresinin dolacağı 2040 yılına kadar barajın yapımına izin vermemesiyle su krizi çıkmaza girdi.

İzmir’deki susuzluk sorunun büyüyeceğini vurgulayan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, Çamlı Barajı’nın bir an önce hayata geçmesi gerektiğini söyledi.

‘SORUNU BÜYÜYECEK’

Bu yıl İzmir’de büyük bir su sorunu yaşanacağını belirten Prof. Dr. Doğan Yaşar, “Mart ayı son 35 yılın en soğuk mart ayıydı. Mart ayının Ege Bölgesi ortalaması 10.2’dir, bu yıl 6.1 oldu, 4.1 düşünce bir anda müthiş bir soğuma ve kuraklık başladı. Soğuma olursa yağmur yağmaz, ki mart ayında yağmur yüzde 40 eksik yağdı. Nisan ayında da yüzde 60 eksik yağdı, mayıs ayında zaten 1 gün yağdı. İzmir’de 2008 yılında Tahtalı Barajı’nın dibi görünmüş, aktif doluluk oranı yüzde 1.9’a düşmüştü, yani 15 günlük bir su kalmıştı. Bu yılın da öyle bir yıl olma ihtimali çok fazla… Yaz mevsimine yüzde 80-90 doluluk oranıyla girmemiz gerekir ancak şu an yüzde 60 doluluk ile giriyoruz, yağmur yağmadığı için de bu yıl ciddi anlamda su sıkıntısı yaşayacağız” diye konuştu.

‘BİR AN ÖNCE YAPILMALI..’

İBB Başkanı Tunç Soyer’in Gördes Barajı’na yönelik, “Tabanı delik, tüneli çatlak… Barajdan su verilemiyor, bedelini İzmirli ödüyor” yönündeki tepkisinde haklı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yaşar, İBB’nin yıllardır hayata geçirmek istediği ancak hükümetin yapımına izin vermediği Çamlı Barajı’nın önemine dikkat çekti. Prof. Dr. Yaşar, şunları söyledi:

“Gördes’te çatlak var, su tutmuyor, doluluk oranı yüzde 10’u geçemiyor. Başkan orada haklı… Ancak burada Büyükşehir Belediyesi’nin, İZSU’nun yapması gereken çok daha farklı görevler var. Bunlardan biri Çamlı Barajı… Büyükşehir Belediyesi, yıllardır bunu yapmak için mücadele ediyor ama altın madeni olduğu için Ankara engelliyor. Çamlı Barajı’nın bir an önce yapılması gerekiyor. Dünyada hiçbir şey sudan daha değerli olamaz. Bölge’deki altın madeninin 2040 yılına kadar kalacağı söyleniyor. Türkiye zaten su fakiri, İzmir fakirin de fakiri… Bu nedenle altın madeni falan görecek gözümüz yok. Çamlı Barajı’nın acilen hayata geçmesi lazım. Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuda daha ısrarcı ve kararlı olması lazım, hükümetin de üzerine düşeni yapması lazım.”

‘YENİ KAYNAK GEREK..’

Yaşanması muhtemel susuzluk sorununa karşı çözüm önerilerini sıralayan Prof. Dr. Yaşar, “Susuzluk sorunu yaşanacak, mecburen su kuyularına yöneleceğiz ve bin 200- bin 500 metrelere ineceğiz. Bunlar ağır metallerin yoğun olduğu sular, içilemez. 2008 yılında da su sorunu yaşandığında kuyularda daha derinlere inilmek zorunda kalındı. Ancak kuyularda ne kadar çok aşağı inilirse o kadar çok ağır metal geliyor. Bunların önüne geçebilmek için de yeraltı barajlarının yapılması lazım. Çünkü yeraltı barajlarının yapılması demek yeraltı sularının, su kuyularının beslenmesi demek. Kanalizasyon ve yağmur sularının da ayrılması lazım. Yağmur sularının basılabilecek kısmının barajlara, yeraltı barajlarına ya da göletlere basılması lazım. Arıtma suları daha iyi arıtılıp tarıma ve sulak alanlara yönlendirilmeli” açıklamalarında bulundu.

‘TAM BİR FİYASKO..’

İBB Başkanı Tunç Soyer, İBB Meclisi’nin mayıs ayı olağan ikinci oturumunda Gördes Barajı hakkında, “Barajın tabanı delik, tüneli çatlak. Altı delik barajı DSİ yapıyor, parasını İZSU ödüyor. O barajdan su verilemiyor, bedelini İzmirli ödüyor. 2011-2021 yılları arasında yıllara göre belirlenen su tarifeleri üzerinden hesapladığımızda İZSU’nun, DSİ’nin protokollere göre veremediği sudan uğradığı gelir kaybı nedir? 1 milyar 732 milyon 980 bin 323 lira 25 kuruş! Bu ülkede kamu zararı aranıyorsa, hiç düşünmeye gerek yok. Gördes Barajı, Türkiye’de kamu zararına neden olan en hazin projedir. Gerçek bir fiyaskodur” açıklamalarında bulunmuştu.

“ÇAMLI BARAJININ YAPILMASI ZORUNLUDUR..”

Çamlı Barajı’nın önemini vurgulayan Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce ise, “Yıllardır Çamlı Barajı talepleri boşa değil, şu anda bu sular denize akıyor. Barajın yapılması elzem olmuştur, su kaynaklarımızı boşa denize akıyor ve sel oluşturup zarar da verebiliyor. Dünya küresel bir salgınla mücadele ediyorken bir yandan da kuraklıkla mücadele ediyoruz. Doğal kaynaklarımız, önüne geçemezsek tükenecek. Buradan bir kez daha çağrımızı yapıyoruz: Biz yapılacak çalışmalarda elimizden geleni yapmaya hazırız, buradan yetkililere bir kez daha sesleniyoruz” diye konuştu..

İz Gazete

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com