Ana sayfa » Güncel » “KARANLIKTA ÇÜRÜK SEBZE-MEYVE TOPLUYOR, ÇAY PARASI OLMADIĞI İÇİN KAHVEHANE DE OTURAMIYOR..”

“KARANLIKTA ÇÜRÜK SEBZE-MEYVE TOPLUYOR, ÇAY PARASI OLMADIĞI İÇİN KAHVEHANE DE OTURAMIYOR..”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-CHP Genel Başkan Yardımcısı, Malatya Milletvekili ve CHP Emek Büroları Koordinatörü Veli Ağbaba, Halk TV’de Can Coşkun’un sunduğu Haber Masası programına konuk oldu.

CHP’li Veli Ağbaba, en düşük emekli maaşının 2 bin 500 liraya tamamlanacağını hatırlattığı açıklamasında yapılan artışın 31 Aralık gecesi gelen zamlar ile bir gecede erdiğini ve 2 bin 500 lira ile bir emeklinin geçinmesinin mümkün olmadığını belirtti.

Toplam 13 milyon 300 bin civarında kişinin emekli maaşı aldığını, bunların yaklaşık 9 milyonunun emekli olduğunu ifade eden Ağbaba, diğer vatandaşların dul ve yetim maaşı aldığını ifade etti. Dul ve yetimlerin daha kötü durumda olduğunu, bir kısmının sadece 629 lira maaş aldığını ve bununla geçinmenin mümkün olmadığını belirtti.

Veli Ağbaba açıklamalarını şöyle sürdürdü:

Emeklilerin yeni alışkanlıkları oldu bu düzen sayesinde. Emekliler artık pazara sabah ya da öğlen saatinde çıkamıyor. Karanlıkta çürük sebze meyve topluyor. Ya da akşam arta kalan ucuzlayan sebzeleri almaya çalışıyor.

Yine emeklilerin deyimiyle emekliler ilk kez bu dönemde artık bir konfeksiyon mağazasına gidemiyor. İkinci el giyim eşyası satan dükkanlara gidiyor. Bunlarda ayakkabı, gömlek, kazak, pardesü var.

Emekli artık çay ocaklarına oturmuyor. Batman’da emekli parkına gittik. “Kahvehanede niye oturmuyorsun” dedik. Kahvehanede çay paralı, çay içecek durumda değiller. Emekli birisi diyor ki: “Bir tanıdığa rastlarız, selam veririz diye korkuyoruz.” Bir çay ısmarlarız diye korkuyor.

Emeklilerin en çok tüketmiş olduğu gıda maddesi yüzde 82 ile ekmek. Türkiye’de bayat ekmek denen bir kavram gelişti. Akşam saatlerinde bayat ekmeği alıyor. Türkiye’nin her yanında öyle. Emeklilerin yüzde 83’ü gelirlerinin yeterli olmadığını, yüzde 91,’sı adil ve eşit olmadığını beyan ediyor.

Emeklilerin yüzde 50’si ya iş arıyor ya da çalışıyor. En düşük emekli maaşı ile en yüksek emekli maaşı arasında 7 kat fark var. Bu Avrupa ortalamasında yüzde 4.2 görünüyor. Yoğun bir gelir dağılımında adaletsizlik var.

DİSK-AR’ın araştırması 7 milyon emeklinin asgari ücretten az maaş aldığını söylüyor. Hep geçmişle karşılaştırır AKP: 2002’de asgari ücret 184 TL, en düşük emekli maaşı ise 257 TL. Asgari ücretin neredeyse bir buçuk katı. Şu anki geldiğimiz noktada asgari ücret 4 bin 250 lira olarak açıklandı, en düşük emekli maaşı 2 bin 500. Daha önce asgari ücretten yüksek maaş alan emekli şu anda asgari ücretin neredeyse yarısını alır durumda..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com