KUZEYEGEHABER-Merkez Bankası’nın eylül ayında başladığı faiz indirimleri üç ayda Türk Lirası’nı başta Amerikan Dolar’ı olmak üzere birçok yabancı para karşısında ciddi kayba uğrattı.
Eylül ayı başında 8,35 olan Türk Lirası/ABD Doları kuru, bu perşembe günü yapılacak Para Politikası Kurulu öncesinde 13,87 seviyesinde haftaya başlayacak. Bu süreçte enflasyon da gözle görülür bir şekilde artıyor. Her ne kadar Türkiye İstatistik Kurumu resmi enflasyonu yüzde 21,31 olarak açıklasa da bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) yıllık enflasyonun yüzde 58’i aştığını duyurdu.
Gerçek Gündem’in çarşı pazarda yaptığı röportajlarda yurttaşlar da hissettikleri enflasyonun yüzde 50’den fazla olduğunu söylüyor.
KRİZ ETKİSİNİ GÖSTERİYOR: CHP’NİN NEFESİ AKP’NİN ENSESİNDE..
Peki bu ekonomik durum siyasi partilere desteğe nasıl yansıyor?
Krizin derinleştiği aralık ayı başında 1067 denekle Türkiye Monitörü Araştırma Raporu’nu yayınlayan Aksoy Araştırma’nın ortaya koyduğu sonuçlar Cumhur İttifakı’nın erimekte olduğunu gözler önüne seriyor.
Araştırmaya göre; iktidar partisi, 2002 seçimlerinde ulaştığı kendisine parlamenter sistemde tek partili hükümeti sağlayan ve bir daha hep üzerine çıktığı oranın (yüzde 34,3) artık aşağısında.
Aralık ayında yapılan araştırmada AKP yüzde 30,8 ölçülürken ana muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi yüzde 28,9 oy oranıyla iktidar partisiyle arasındaki makası büyük ölçüde kapatırken nefesini de ensesinde hissettiriyor.
EKONOMİK KRİZ MHP’Yİ ERİTİRKEN İYİ PARTİ’Yİ BÜYÜTÜYOR..
Bir başka çarpıcı sonuç ise Cumhur İttifakı’nın küçük ortağı Milliyetçi Hareket Partisi’ndeki erime. MHP’nin oy oranı 8,4’e gerilerken kendi içinden doğan ve Millet İttifakı’nda CHP’nin ana ortağı olan İYİ Parti’nın oyunu yüzde 13,8 çıkararak ülkücü hareketin amiral gemisine neredeyse 5,5 puan fark atmış görünüyor.
Diğer muhalefet partilerinde ise ağırlıklı olarak büyüme gözüküyor.
Araştırmada Halkların Demokratik Partisi’nin oy oranı yüzde 9,8 olarak ölçülürken DEVA Partisi yüzde 2,5, Saadet Partisi yüzde 1,2, Gelecek Partisi ise yüzde 1,1 oy oranında.
Ama asıl çarpıcı sonuç bunların hiçbiri değil.
Araştırmanın ayrıntılarına bakıldığında ekonomik krizin yalnızca muhalefet partileri seçmenin tepkisini çekmediği Cumhur İttifakı seçmeninin de ekonomi yönetimine inancını yitirmesine yol açtığı görülüyor.
AKP’LİLERİN YÜZDE 53,5’İ, MHP’LİLERİN YÜZDE 65,7’Sİ TL’NİN DEĞER KAYBINDAN EKONOMİ YÖNETİMİNİ SORUMLU TUTUYOR
Araştırmaya katılanların yüzde 75,6’sı Türkiye’nin kötüye gittiğini söylüyor. Pandeminin henüz mutlak etkisini koruduğu 2021 yılının Ocak ayında bu oranın yüzde61,5 olduğunun altını çizmek gerekir.
Dahası Adalet ve Kalkınma Partisi’ne oy veren seçmenin sadece 46,5’i ekonomik kurtuluş savaşı verildiğini düşünürken yüzde 53,5’i Türk Lirası’nın değer kaybından ekonominin kötü yönetilmesini sorumlu tutuyor.
Milliyetçi Hareket Partisi seçmenine aynı soru sorulduğunda Türk Lirası’ndaki değer kaybından ekonomi yönetimini sorumlu tutanlar yüzde 65,7’ye yükseliyor.
SEÇMENİN YÜZDE 84,7’Sİ DOLAR ARTINCA KENDİSİNİ FAKİRLEŞMİŞ HİSSEDİYOR..
Gelelim bir başka soruya; ‘‘Dolar artınca kendinizi nasıl hissediyorsunuz?’’ sorusuna muhatap olan deneklerin yüzde 84,7’si kendisini fakirleşmiş hissediyor.
Adalet ve Kalkınma Partisi’ne oy vereceğini söyleyenlerin yüzde 73,7’si ile Milliyetçi Hareket Partisi’ne oy vereceğini beyan edenlerin yüzde 81,4’ü de kendisini fakirleşmiş hissedenler arasında yer alıyor.
HDP seçmeninin tamamının fire vermeden kendilerini ‘‘fakirleşmiş’’ hissettiğini de not edelim..