Ana sayfa » Kültür-Sanat » PERGAMON ANTİK KENTİNDE; “KAYIP TANRILAR ÜLKESİ” KİTABININ LANSMANI YAPILDI..

PERGAMON ANTİK KENTİNDE; “KAYIP TANRILAR ÜLKESİ” KİTABININ LANSMANI YAPILDI..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Bergama Pergamon Antik Kenti’nde bugün Ahmet Ümit’in yazdığı “Kayıp Tanrılar Ülkesi”nin lansmanı yapıldı.

Lansmanda yer alan Tunç Soyer, Bergama’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil olmasının yedinci yılında aynı zamanda yapımcı ve yönetmen Nihal Ağırbaş ile Bergama Belgeseli’nin protokolünü imzaladı.

Konuşmasına on yıl önce geldiği Bergama’da Pergamon’u görünce buradan çok etkilendiğini ve romanını yazmaya karar verdiğini söyleyerek başlayan Ahmet Ümit, “Benim memleketimde tarih en önemli meseledir.” ifadelerinin ardından “Bu ülkedeki yer yüzünün en muhteşem en olağanüstü en zengin tarihi ile yazarak okuyarak tanıştım” dedi.

“DÜNYADA YOK BÖYLE BİR TARİH YOK!..”

“Hititler’i, Hattuşaş’ı, İstanbul tarihi’ni, Fatih Sultan Mehmet’i, Mevlana’yı anlattım. Son olarak da Bergama’yı anlattım. Yazar olmanın da ötesinde, mutluyum. Bu muhteşem topraklar arasında, bir Türk’ün, dünya vatandaşının bir görevi yerime getirmiş olmasının huzurundayım.” ifadelerini kullanan Ümit, Bergama’nın binlerce yıllık olağanüstü ve inanılmaz bir yer olduğunu belirtti.

Böyle bir tarih dünyada yok ama biz bunun farkında mıyız sorusunu yönelterek, “19yy da kendilerine kök aramak ve kendi tarihlerini soylu bir yere bağlamak için Fransızlar Louvre’u kurdular, Napolyon Mısır’ı, İngilizler Mezopotamya’yı yağmaladı. Almanlar geç kaldı, burada 1871 kaçak kazısını yaparak Permagon’un değerini anladılar. İzin isteyerek Abdülhamit’in emri ile aldılar, satış sözleşmesi var.” ifadelerini kullandı.

İngiliz, Alman ve Fransızlara yöneltilen emperyalist söylemlere dikkat çekmesinin ardından Ümit, “Onlar yağmaladı ve yağmalamaya devam edecekler ama biz bu duruma ne yaptık, bugün ne yapıyoruz?” sorusunu yönelterek Hasankeyf’in sular altında olmasına dikkat çekti.

SOYER’E TEŞEKKÜR

“Almanlar, İngilizler bu tarihi alıp götürdüler ve bırakırsak almaya devam edecekler” diyen Ahmet Ümit, “Bu ülkeyi yöneten zihniyet Yenikapı’da 8 bin yıl önce çıkan tarihi eserlere çanak çömlek diyor. Muhteşem heykellere put diyorlar” ifadelerini kullandı.

“Benim içim rahat. Beş roman yazdım ve yaşadığım sürece yazmaya her yeri anlatmaya devam edeceğim. Nemrut Dağı’nı, Efesi, Göbeklitepeyi yazacağım. Ben bu topraklarda doğmuş şanslı bir insanım, dünya vatandaşıyım” şeklinde konuşan Ümit, Bergama eski Belediye Başkanı Mehmet Gönenç’e, eski UNESCO temsilcisi Bülent Türkmen’e, Tunç Soyer’e ve tüm Bergama’ya teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

Ahmet Ümit’in yeni romanında Bergama’ya yer vermesinin İzmir için büyük bir gurur kaynağı olduğunu söyleyen Tunç Soyer ise, “Kitapları 30 dile çevrilen ve dünyada büyük ilgi uyandıran Ahmet Ümit, Kayıp Tanrılar Ülkesi romanında anlattığı Pergamon Antik Kenti’yle, UNESCO dünya mirası listesindeki Bergama ve İzmir’in dünya için değerini bir kere daha ortaya koydu” ifadelerini kullandı.

“SANATÇININ KENDİSİ DE EŞSİZ BİR SANAT ESERİ..”

Okunan satırlardaki mekanları tümüyle hissetmek için orada bulunma ihtiyacından bahseden Başkan Soyer, “Ahmet Ümit’in Kayıp Tanrılar Ülkesi’nde geçen Pergamon Antik Kenti’nin; bir Çinli, bir Amerikalı, Fransız veya Rus okurda yaratacağı etkinin İzmir için ne kadar değerli olduğunun farkındayım. Bu nedenle, kendisini bir İzmir Elçisi olarak görüyor ve İzmir adına teşekkür ediyorum. “ dedi.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Bergama’nın turizimden daha çok pay alabilmesi için kapsamlı çalışmalar yürütüldüğünü söyleyen Başkan Soyer, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İzmir Vakfı ve İzmir Kalkınma Ajansı ortaklığı ile hazırladığı ve İzmir’in tamamını kapsayan turizm stratejimiz, bu konuda bize rehberlik ediyor. Bu stratejinin içerisinde köklü tarihi, kültür ve doğa mirası ile Bergama’nın çok önemli bir yeri var. Zeus Sunağı’nın Berlin’den, ait olduğu yere, İzmir Bergama’ya geri getirmek ile ilgili de önemli adımlar atıyoruz” şeklinde konuştu.

Zeus Sunağı’nı geri almaya yönelik çalışmalardan biri olan, senaryosunu Ömer Erbil’in yazdığı ve yönetmenliğini de Nihal Ağırbaş’ın yaptığı Bergama Belgeseli’nin protokolünü de bu lansmanda imzalayan Tunç Soyer, “Tüm katılımcıları ve bu eşsiz eseriyle bu akşam bizi bir araya getiren “İzmir Elçisi” Ahmet Ümit’i, sevgi ve saygıyla selamlıyorum” diyerek konuşmasını sonlandırdı..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com