Ana sayfa » Kültür-Sanat » “KAZI ALANLARI KADERİNE TERK EDİLDİ, UTANÇ MANZARALARI OLUŞTURULDU..”

“KAZI ALANLARI KADERİNE TERK EDİLDİ, UTANÇ MANZARALARI OLUŞTURULDU..”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Yüksek Şehir ve Bölge plancısı koruma plancısı doğal ve kültürel yaşam girişimi sözcüsü Ahmet Tuncay Karaçorlu Aliağa Kyme Kazı evinden çıkarılın tariki eserlerin taşınması esnasında gerekli hassasiyetin gösterilmediğini belirtip buna ilişkin bir basın açıklamasında bulundu. Açıklama şöyle;

Mevcut kültür ve Turizm Bakanı Ege Bölgesi’nde bölgesinde akıl almaz uygulamalara göz yumması bir görev ve sorumluluk ihmalidir.

Kültür ve Turizm bakanlığımızın görevleri arasında yalnızca Turizm İşletmeciliği alanları yoktur aynı zamanda uygarlık beşiği Anadolumuzun kültür mirasları da bulunmaktadır..!

Bakanlığa bağlı İzmir müze başkanlığı Aliağa kyme kazı evi ve Arkeoloji Müzesi’nde eser deposundaki etüdlük eser kasalarını ve diğer bir çok eseri İzmir arkeoloji müzesinde depolamak için İzmir müzesine taşımış ve bunu yaparken bir yıkım ekibi gibi davranmış geride enkaz bırakmıştır.

20 yıl önce yalnızca resmi açılışı kalan müzeyi halka açmayarak yıkama terk etmek, yalnızca resmi açılışını bekleyen müzeyi İzmir Arkeoloji Müzesi müdürünün insafına terk etmekten başka bir şey değildir.

Eserlerin İzmir Arkeoloji Müzesi’nde yeni depolama alanlarının yapılacağı açıklandı. Fakat İzmir müzesinde yeni depo alanları için herhangi bir yer bulunmamakta hatta yer yetersizliğinden mevcut eserler üst üste sıkışık bir şekilde uygun olmayan şartlarda depolanmaktadır.

Konak tünelleri kazılarında çıkarılan bir çok eser de bu şekilde müze depolarında kısmen tahrip olmuş durumdadır. Bu koşullarda sırf Aliağa müzesinin yıkılmasına ön açmak maksadıyla taşınan binlerce kasadan oluşan eserler İzmir Arkeoloji Müzesinin bahçesinde üst üste yığılmış şekilde beklemektedir.

Herhangi bir yeni depo yapımı söz konusu değildir. Zaten tıklım tıklım dolu olan müzenin öyle bir fiziki alanı da yoktur

Ayrıca Kyme kazı evi gibi, kazıları duran ve ören yeri olarak kullanılmayan kazı alanları kaderine terkedilmiş, belediyelerin de sorumsuzluğu eklenince ülkemiz adına utanç manzaraları oluşmuştur.

Tarih bunu af etmeyecektir..”

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com