Ana sayfa » Kültür-Sanat » Tisna-1 Kitabı, Önümüzdeki Ay Okurlarla Buluşacak..

Tisna-1 Kitabı, Önümüzdeki Ay Okurlarla Buluşacak..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

İzmir’in Aliağa ilçesi Uzunhasanlar Mahallesi’nde, Myrina’nın hemen ard alanında, Kocaçay’ın kıyısındaki M.Ö. 4. yüzyılda parlayan Tisna Antik Kenti, Aliağa Belediyesi’nin katkılarıyla yeniden hayat buldu.

Bölgenin 8.500 yıllık tarihini gelecek kuşaklara aktarmak için kent belleği çalışmalarını sürdüren Aliağa Belediyesi, Tisna Antik Kenti’nde gerçekleştirilen arkeolojik yüzey araştırmalarını yayına dönüştürdü. Aliağa Kent Kitaplığı’nın 14.Yayını “Tisna Antik Kenti’nde İlk Araştırmalar ve Gözlemler” önümüzdeki ay kitapseverlerle buluşacak.

Arkeoloji dünyasına ışık tutacak 302 sayfalık eser yazarlığını Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Emre Erdan yaptı. Yayın, Aiolis Bölgesi’nin önemli merkezlerinden biri olarak gösterilen Tisna Antik Kenti’ni ayrıntılarıyla bilim dünyasına tanıtıyor.

ERDAN: “ÖNCELİKLİ OLARAK ARAŞTIRDIĞIMIZ BU BÖLGENİN YERLİ HALKLARI..”

Tisna Antik Kent’inin bulunduğu konum itibariyle çevresindeki diğer Aiolis Kentlerine göre çok az bilinen ancak arazide sunduğu bulgularla oldukça önemli bir yerleşim alanı olduğunu belirten Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Emre Erdan, “Elimizdeki bilgilerle, Tisna Antik Kenti’nin  İ.Ö 3.000 yılsonundan itibaren iskân edildiğini ve İ.S 14.Yüzyıla kadar, Doğu Roma İmparatorluğu’nun bir parçası olduğu döneme kadar burada yerleşim olduğunu gördük.

Tisna’nın kurulu olduğu, Sarı Kale Tepe ve Koca Kale Tepe olarak anılan, Aliağa ilçesi Uzunhasanlar Mahallesi sınırları içinde yer alan sahada geniş zaman aralığına denk gelen iskânın olduğunu araştırmalarımız sırasında fark ettik. Tisna’da öncelikli olarak araştırdığımız bu bölgenin yerli halklarıdır ” dedi.

“KÜLTÜR ÇALIŞMALARINI DESTEKLEYEN ALİAĞA BELEDİYE BAŞKANI SERKAN ACAR’A ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUZ”

Tisna Antik Kent’indeki çalışmaları Aliağa Belediyesi’nin destekleriyle çok hızlı bir şekilde yayınlara dönüştürdüklerini ifade eden Erdan, “ Bu kitap, genel itibariyle Tisna Antik Kenti’nde hangi dönemlerde yerleşim olduğu, Tisna’nın gelecekte bizlere neler sunabileceğine dair ipuçlarını yansıtıyor. Temel bilgilerden oluşan kitap hem arkeoloji dünyasına hem de Aliağa ve çevresinin kültürel birikimine katkı sunmasını bekliyoruz. Yayının hazırlanmasında ve kültürel çalışmalarda bizleri destekleyen Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar’a çok teşekkür ediyoruz” dedi.

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com