Ana sayfa » Kültür-Sanat » ‘YÖRÜKLER VE DERİCİ YÖRÜKLERİ TARİHİ’ KİTABI YAYINA HAZIRLANIYOR..

‘YÖRÜKLER VE DERİCİ YÖRÜKLERİ TARİHİ’ KİTABI YAYINA HAZIRLANIYOR..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

Aliağa’nın 8 bin 500 yıllık yerel kültür mirasını gelecek kuşaklara aktarmak için çalışmalarını sürdüren Aliağa Belediyesi, Aliağa Kent Kitaplığı’na bölge tarihi ve kültürünü gelecek kuşaklara aktaracak yeni bir eser kazandırıyor.

Kültür yayınları kapsamında son beş yılda Aliağa Kent Kitaplığı’na birbirinden değerli kitaplar kazandıran Aliağa Belediyesi, serinin 13’üncü eseri olarak ‘Yörükler ve Derici Yörükleri Tarihi’ kitabını da yayına hazırlıyor.

‘Aliağa ve Çevresi ile Birlikte Güzelhisar’, ‘Foça Su, Deniz, Gediz’ ve ‘Aliağa Cumhuriyet Dönemi’ adlı eserlerin de yazarı olan, yerel tarihçi araştırmacı yazar Cevat Yıldırım tarafından kaleme alınan eser 160 sayfadan oluşuyor.

Yazar eserinde, Yörüklerin Asya yaylalarından çıkıp, Anadolu’ya gelişlerini tarihi bir perspektif içinde öykülendiriyor. Yörüklerin Türk tarihindeki rolleri ve yaşam biçimleri görsellerle detaylıca okuyucuya sunuluyor.

Aliağa’da bulunan Hacıömerli, Kalabak, Karaköy, Çıtak ve Karakuzu gibi köylerin geçmişte Yörükler için önemli yerleşim bölgelerinden olduğu belirtilen eserde, bu bölgelerdeki Yörüklerin tarihi, sosyal ve ekonomik durumları ana çizgileriyle anlatılıyor. Araştırmacı yazar Cevat Yıldırım gerek tarihi çalışmalarını gerek bölgede yaşamlarını sürdüren Yörüklerden edindiği güncel bilgileri bu kitapta bir araya getiriyor.

14.Yüzyılın başlarından itibaren Yunt Dağı, 19. yüzyılın ilk çeyreğinde ise Dumanlı Dağı coğrafyasında yaşayan Yörüklerin, kültürü ve bugüne ulaşan folklorik mirasını anlatan kitap, Derici Yörüklerinin özelinde Yörüklerin yaşamını okuyucuya aktarıyor.

Yayın aşamasında son hazırlıkları yapılan eser yakın bir zamanda Aliağa Kent Kitaplığı’ndaki yerini alacak ve Aliağa Belediyesi tarafından tarih severlere ücretsiz olarak dağıtılacak.

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com