Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » KÜRESEL ISINMA NEDENİYLE DENİZ SEVİYESİ 2 KAT FAZLA YÜKSELECEK !

KÜRESEL ISINMA NEDENİYLE DENİZ SEVİYESİ 2 KAT FAZLA YÜKSELECEK !

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Küresel ısınmanın etkilerini her geçen gün daha çok hissetmeye başlıyoruz.

Yapılan araştırmalar ise küresel ısınmaya bağlı olarak gerçekleşen iklim değişinin tahmin edilenlerin çok daha ötesinde olabileceğini ve bunun sonuçlarının da özellikle kutup bölgelerinde yaşayan milyonlarca insan için ağır olacağını gösteriyor.

Özellikle 2013 yılından itibaren dile getirilen ve uzmanlar tarafından da sıkça tartışılan su seviyesindeki yükselme, bugüne kadar yapılan çalışmalarda 2100 yılına kadar genel olarak 52-98 santimetre aralığında değerleri görüyordu. Ancak yapılan son araştırmaya göre durum çok daha ciddi. Yapılan araştırmaların sonucuna göre eğer gaz salınımında hiçbir azalma olmazsa, beklenen miktardan iki kat fazla yükselme gerçekleşmesi mümkün görünüyor.

Bilim insanları, son araştırmalarını Grönland ve Antarktika üzerinde yaptılar. Şu anki gaz emisyon değerleri baz alınarak yapılan araştırmalarda, 2100 yılına geldiğimiz zaman gerçekleşecek olan su seviyesindeki yükselme 62-238 santimetre aralığında olacak. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Profesör Jonathan Bamber, buzul kütlelerindeki erime seviyesinin 7 ila 178 santimetre aralığında olacağını öngördüklerini belirterek, yükselen sıcaklık değerleriyle birlikte genleşmenin de hesaba katılmasıyla, 2 metrenin üzerinde yükseliş görmenin çok olağan olacağını ifade etti.

Bu durum gerçekleşirse ne olur?

Bu değerlerin gerçekleşmesi durumunda da bilim insanların neler olabileceğine dair tahminleri bulunuyor. Bu tahminlere göre 2100 yılına gelindiğinde su seviyesinde yaşanacak 2 metrelik yükselme, toplamda Libya’nın büyüklüğü kadar bir toprak parçasının sular altında kalacağını gösteriyor. Libya’nın 1.79 milyon kilometre karelik toprağa sahip olduğu düşünüldüğünde, dünya için hiç iyi şeyler olmayacağını söylemek mümkün görünüyor.

Sular altında kalacak bölgelerin başında tarımsal açıdan fazlasıyla verimli olan Nil Havzası gibi yerler geliyor. Ayrıca Şanghay, Londra ve New York gibi metropollerin tamamı büyük bir risk altına girecek.

Su seviyesinin yükselmesiyle birlikte yaşadıkları bölgelerden ayrılmak zorunda kalacak olan insanların sayısının ise yüz milyonlarca olduğu ifade ediliyor. Profesör Bamber bu konuyu örneklemek için Suriye örneğini kullandı ve şunları söyledi: “Suriye’deki mülteci krizi 1 milyon mültecinin Avrupa’ya gelmesine neden oldu. Bu, su seviyelerinin 2 metre yükselmesi halinde yerlerinden olacak insan sayısının 200 kat altında..”

Kaynak-Webtekno

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com