Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » Çin’liler, 1.000 km Menzilli ve Hidrojen ile Çalışan Trenin, Test Sürüşünü Başarıyla Tamamladı…

Çin’liler, 1.000 km Menzilli ve Hidrojen ile Çalışan Trenin, Test Sürüşünü Başarıyla Tamamladı…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Çin, daha temiz toplu taşıma için önemli bir adım attı. Ülkenin hidrojen yakıtlı ilk yerli tren projesinde test sürüşü gerçekleştirildi. Trenin menzilinin bin kilometre olduğu ifade edilirken test, Changchun şehrinde yapıldı.

Her ne kadar elektrikli veya hidrojen yakıtlı araçlar denildiğinde akla ilk olarak otomobiller gelse de, kamyonlar, otobüsler, trenler gibi farklı araçlar için de alternatif enerji kaynaklarının kullanımı için önemli çalışmalar devam ediyor. Bu çalışmalardan biri de Çin’de CRRC Changchun Demiryolu Araçları tarafından geliştirilen hidrojen yakıtlı tren. 1.000 km menzile sahip olan trenin ilk test sürüşü gerçekleştirildi.

Kilometrede 5kWh enerji harcıyor…

Fosil yakıtlar kullanan ya da elektrik hatlarına ihtiyaç duyan trenlerin aksine bu tren, hidrojen enerjisini kullanıyor. Bu sistem, güçlü ve uzun süreli bir güç ünitesi sunuyor. Testlerde elde edilen sonuçlara göre araç, kilometrede 5kWh enerji harcıyor. Böylece tren, daha önce belirlenmiş olan küresel enerji verimliliği standardını da sağlamış oldu.

Test sürüşünden önce araç, -25 dereceden 35 dereceye kadar farklı koşullarda test edildi. Ayrıca bu süreçte aracın titreşim direnci, elektromanyetik uyumluluk ve yangın güvenliği açısından da test edildiği belirtiliyor. Aracın menzili ise 1000 kilometrenin üzerine çıkabildiği, bunun da yakıt ikmali için durmayı daha az gerektirdiği ifade edildi.

Bakalım Çin, elektrikli trenleri ile karbon salınımını azaltabilecek mi?…

Webtekno

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com