Ana sayfa » Güncel » İZSU’NUN 2022 FAALİYET RAPORU GÖRÜŞÜLDÜ, SÜNGER BOP POLEMİĞİ YAŞANDI!…

İZSU’NUN 2022 FAALİYET RAPORU GÖRÜŞÜLDÜ, SÜNGER BOP POLEMİĞİ YAŞANDI!…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı (İzBB) İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) Genel Müdürlüğü’nün mayıs ayı olağan Genel Kurulu ikinci birleşimi gerçekleşti. İzBB Başkanvekili Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Mustafa Özuslu idaresinde yapılan toplantıda, İZSU Genel Müdürlüğü’nün 2022 Yılı Faaliyet Raporu ile 2022 Mali Yılı Bütçesinin Kesin Hesapları ile Bilançosu görüşüldü.

Yetki tartışması…

Su satışı ve kullanılmış suların uzaklaştırılmasına ilişkin tarifelerin dışında kalan şahıs, kurum ve kuruluşlar için yapılacak hizmetlerden alınacak mevcut ücret tarifelerini ihtiyaç halinde güncellemek için Yönetim Kurulu’na yetki verilmesi hakkındaki önergeye AKP Grubu karşı çıktı. Grubu adına söz alan AKP Meclis Üyesi Burçin Kevser Sevil, söz konusu yetkinin yönetim kuruluna verilmesiyle ilgili ‘hukuka aykırı’ yorumu yaptı. Konuya ilişkin açıklama yapan Hukuk Komisyonu Başkanı CHP’li Ufuk Yörük, “Kanun çok açık ve net! Yönetim kuruluna hangi hususlarda yetki devri yapılabileceği belli…

Olayı mecrasında saptıran bu geniş yoruma karşı şunu söylemek isterim; Sakarya Büyükşehir Belediyesi de aynı kararı almış. Birtakım tarifeleri yönetim kuruluna bırakmış. Yönetim kurulu neden bu yetkiyi istiyor? Günümüzde değişkenlik gösteren birçok alt unsuru, yükseltme, indirim konularında günü gününe takip edip tüketici lehine kullanmak için… Hukuka aykırılık söz konusu değil, kanuna uygun” dedi. AKP’nin ret oyu verdiği önerge oy çokluğuyla kabul edildi.

‘Temiz ve yaşayan körfez’

Toplantıda söz alan CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, İZSU’nun Körfez’in temizliği ve yaşayan bir körfez oluşturma konusunda yatırımlarını 2022 yılında da sürdürdüğünü ve bu kapsamda şu ana kadar yaklaşık 2,5 milyar liralık yatırım yapıldığını belirterek, “Tüm bu yatırımlar sayesinde İzmir’in koku sorununu önemli ölçüde çözüldü, bu yıl sorunun önemli ölçüde azaldığını hep birlikte göreceğiz. 2000 yılından beri işletmede olan Çiğli Atıksu Arıtma Tesisinde Genel Revizyon inşaatı başlatıldı.

Bu inşaat Temmuz 2023’te tamamlanacak. İZSU, Bornova Deresi, Bostanlı Deresi, Peynircioğlu Deresi çıkış ağızlarında 420 bin metreküplük tarama çalışmasını tamamladı. İZSU, 2022 yılında 24 kilometrelik dere hattında ıslah çalışmasını tamamladı, 544 kilometrelik dere hattında ise bakım ve temizlik çalışması yaptı. Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Deresi rehabilite edildi. 2023 yılında dere yataklarında taşkın kontrolünün sağlanması amacıyla; Urla, Seferihisar, Çeşme ve Bayındır ilçelerinde 12 derede projelendirilen toplamda 8 bin 200 metre uzunluğunda dere ıslah imalatı gerçekleştirilecek.

Küçük Menderes Havzasında yer alan 7 ilçede ise 2 bin 600 metre uzunluğundaki dere ıslah çalışması yapılarak taşkınların önüne geçilecek. Tüm bu yatırımlar dediğimiz gibi körfezin temizliği ve kentte zaman zaman ortaya çıkan koku sorununun önüne geçmek için hayati önem taşıyor” diye konuştu.

‘8 milyarlık yatırım daha’

İZSU’nun, ‘Yaşayan Körfez’ hedefi ile projelendirdiği ve ihale aşamasındaki olan işleri kapsamında yaklaşık 8 milyar liralık daha yatırım yapmaya hazırlandığını söyleyen CHP’li Aydın, “İzmir Körfezi’nin üzerindeki baskıyı azaltmak amacıyla Çiğli Atık Su Arıtma Tesisine yeni bir deşarj hattı planlanıyor. Hattın uygulama projeleri tamamlandı. En kısa sürede deşarj hattının taşınması işlemi için ihaleye çıkılacak. Bir diğer önemli proje ise, Çiğli Atık su Arıtma tesisinde yer alan çamur stok sahalarının rehabilitasyonu, 1 milyon metrekare alandaki yaklaşık 2.5 milyon metreküp çamurun yerinde rehabilitasyonu için İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü akademisyenleri tarafından teknik uygunluk raporları hazırlandı.

Bakanlık onayının gelmesi sonrasında imalatlara başlanacak. Ayrıca tesisin mevcut çamur çürütme ve kurutma ünitesi rehabilite edilecek ve kapasitesi artırılacak. 2023 yılında Körfez’in karasallaşan kuzey aksında, özellikle Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nin çıkış noktasında sığlaşan alanda yaklaşık 3.500 metre uzunlukta, 40 metre genişliğinde -4 metre derinlikte bir alan taranarak bir kanal açılacak. Açılan kanal ile su sirkülasyonun artırılması ve Çiğli Atıksu Arıtma Tesisinin çıkış suyunun dış körfeze daha hızlı bir şekilde çıkarılması sağlanacak.

İZSU açılan bu kanaldaki malzemeyle ise yeni bir projeye daha imza atacak. Çıkan malzeme, Çilazmak Dalyanı’nın restorasyonunda kullanılacak. Yapılacak bu çalışmayla dalyan sınırı yeniden kazandırılacak böylece kuş ve balık popülasyonları artacak. İZSU Genel Müdürlüğümüz dip tarama malzemesinin Çilazmak Dalyanın restorasyonunda kullanılması için hal hazırda izin süreçlerini yürütüyor” açıklamalarında bulundu.

İstanbul-Ankara-İzmir kıyası…

İzmir’in atık su arıtma yönetiminde Türkiye’nin lider kenti olduğunu vurgulayan CHP’li Aydın, şunları söyledi: “İzmir’in farklı kapasitelerde, mevsimsel ihtiyaçlara uyum sağlayabilen ve modern 70 adet atık su arıtma tesisi, yüzde 97,2 ileri biyolojik atık su arıtma oranı ve atık su altyapı yatırımları ile atık su yönetiminde Türkiye’nin lider şehri oluşu elbette İZSU Genel Müdürlüğü’nün gösterdiği bu çabanın sonucudur. Bu oran diğer iki büyük kentimiz olan Ankara’da yüzde 19, İstanbul’da ise yüzde 39 olarak seyrediyor. Biz; doğası, çevresi, havası temiz bir İzmir hedefliyoruz.

Daha yaşanabilir, daha temiz bir İzmir hedefiyle hayata geçecek projelerden biri de Güneybatı Atıksu Arıtma Tesisi’nin kapasitesinin arttırılması projesi… Bu yıl içerisinde ihaleye çıkılacak ve bu önemli proje hayata geçirilecek. Ayrıca, 850 milyon liralık dev bir yatırımla hayata geçecek olan Karabağlar Atıksu Arıtma Tesisi; Gaziemir ve Buca ilçelerinin tamamının ve Karabağlar ilçesinin nüfusunun yüzde 50’sinin atık suyunu arıtacak kapasiteye sahip olacak. Fizibilite çalışmalarının tamamlanmasının ardından proje çalışmalarına başlanacak.”

270 kilometre ayrıştırma hattı…

Yağmur suyu ayrıştırması alanında yapılan çalışmalara da değinen Aydın, “Konak, Bayraklı, Çiğli, Karşıyaka, Buca, Bornova, Karabağlar ilçeleri başta olmak üzere birçok metropol ilçede yağmursuyu ayrıştırma projeleri hayata geçirildi. Sadece 2022 yılında 75 kilometre uzunluğunda ayrıştırma hattı imal edildi. Böylece İZSU’nun 2019 yılından bu yana kentin altyapısına kazandırdığı ayrıştırma hattı 220 kilometreyi buldu. Bayındır ve Menderes ilçelerinde imalatlar tamamlandı. Urla’da ayrıştırma imalatları halen devam ediyor. Projelendirilen yeni işler kapsamında da Bergama, Menemen, Torbalı, Pancar ve Gümüldür’de yeni imalatlara en kısa sürede başlanacak. Bu kapsamda sadece 2023 yılı içerisinde 270 kilometre daha ayrıştırma hattı imalatı yapılacak” ifadelerini kullandı.

Kuraklık ve iklim değişikliği ile mücadele konusunda İZSU’nun atık su geri kazanım projelerinden söz eden Aydın, şöyle konuştu: “Devam eden ve planlanan tüm geri kazanım ünitesi projeleri hayata geçtiğinde ise İZSU yıllık 114 milyon metreküp atık suyu geri kazanmayı hedefliyor. Böylece sadece geri kazanılmış atık suyla tüm kentsel yeşil alanların ve tarım için gerekli olan sulama suyunun da önemli bir bölümünün karşılanması hedefleniyor.

İZSU, 30 ilçede yaşayan tüm vatandaşlarımızı kuraklık ve iklim krizinin olumsuzluklarından korumak için alternatif su kaynakları sağlamaya devam ediyor. Bu kapsamda 46 yeni içme suyu kuyusunu İzmirlilerin hizmetine açan İZSU Genel Müdürlüğümüz, kent merkezi, Küçük Menderes, Yarımada ve Gediz havzalarına hizmet verecek 168 yeni içme suyu sondaj kuyusu için çalışmalarını da sürdürüyor.”

‘Kayıp kaçak oranı azaldı’

Kayıp kaçak oranlarının azaltılması noktasında yapılan çalışmalardan örnekler veren Aydın, “Çeşme’de 40,91 olan su kayıp kaçak oranı 24,40’a düştü. Foça’da 57,64 olan oran su kayıp kaçak oranı 42,06’ya düştü. Kiraz’da 49.16 olan oran su kayıp kaçak oranı 40,60’a düştü. İZSU, kayıp kaçak oranlarının düşürülmesinin su kaynaklarımızın korunması ve su temini maliyetlerinin düşürülmesi konusunda öneminin bilinci ile kayıp-kaçaklar konusunda ciddi bir mücadele veriyor. Özellikle imalat çalışmalarının başladığı ilçelerimizde çalışmalar tamamlandığında kayıp kaçak oranları daha da azalacak” dedi.

‘Maliyet artışlarına rağmen…’

İZSU’nun maliyet artışlarına rağmen vatandaşı mağdur etmemeye çabaladığını kaydeden Aydın, “İZSU Genel Müdürlüğü, 2023 yılının ocak ayında 2 milyondan fazla abonesine yüzde 7 indirim yapma kararını kamuoyuyla paylaştı. Mahalle statüsüne geçen köy ve beldelerde uygulanan yüzde 50 ve yüzde 75 indirimli tarifelerin Sayıştay raporları doğrultusunda kaldırılması sonrası, 6360 ve 5216 sayılı yasalarla görev alanına giren yerleşimlerdeki indirimli su tarifeleri zorunlu olarak kaldırıldı. İZSU, bu yeni düzenleme ile oluşacak gelir artışını kent genelindeki abonelere indirim olarak yansıtma kararı aldı.

Konut ve konut dışı abonelerin ilk kademe su tarifelerinde yüzde 7 oranında indirim yapıldı. 12 Mart tarihinde ise resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren yasa kapsamında, mahalle statüsüne geçen köy ve beldelerde uygulanan yüzde 50 ve yüzde 75 indirimli tarife uygulamasını yeniden uygulamaya konuldu. Tarife değişikliği 1 Ocak tarihinden itibaren geçerli olarak geriye dönük uygulandığı için şubat ve mart ayında tahsil edilen indirimsiz faturalardaki fazla tutarlar da sonraki ayların faturalarından düşüldü.

Yürürlüğe giren yeni düzenleme ile kırsal mahallerde yüzde 50 ve yüzde 75 indirimli tarife uygulamasına yeniden geçen İZSU Genel Müdürlüğümüz, söz konusu indirim geri gelmesine rağmen, yaklaşık 2 milyon abonenin faydalandığı yüzde 7 indirimi de geri çekmedi. Sadece 125 bin aboneye uygulanan alacak yüklemenin İZSU’ya maliyeti 47 milyon lira. İZSU tüm bu maliyet artışına rağmen vatandaşları mağdur etmemek için mücadele etmeye devam etti.

Şunu bir kez hatırlatmak isterim: Kamu hizmeti yapan, resmi bir kuruluş olan ve temel ihtiyaç olan suyu üreten, dağıtan ve arıtan İZSU kullandığı elektrik için sanayi tesisi tarifesi üzerinden ödeme yapıyor. Bu açık bir haksızlıktır. Enflasyon frenlenir, girdi maliyetleri düşürülürse, belediyelerin su ve kanalizasyon idarelerine birer ticari işletme muamelesi yapılması uygulamasına son verilirse su ücretlendirmeleri de bu oranda düşürülecektir” açıklamalarında bulundu.

İYİ Parti’den İZSU’ya övgü…

İYİ Parti Grup Başkanvekili Kemal Sevinç ise, “İZSU, bu kentin 24 saat gece-gündüz içme suyunu temin etmekte, yeni su kaynakları yaratmakta, kanal altyapısını ayakta tutmakta, arıtma tesislerini yapmakta, ki bu konuda ülkemizin en örnek kurumu… Dereleri temiz tutmaya gayret etmekte, yağmur suyu şebekeleri ile ilgili olumlu çalışmalar yapmakta… Grubumuzun her iki rapora da oyu olumlu olacaktır” dedi.

Arsenik iddiasına yanıt…

AKP Grup Başkanvekili Özgür Hızal’ın “Acaba İZSU, İzmirlilere arsenikli su mu içiriyor?” çıkışına yanıt veren CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, “Çok önemli bir iddiada bulundunuz; ‘Arsenik ölçümü yapıyor musunuz?’ dediniz, izsu.gov.tr’ye girerseniz bunun haftalık analizini görürsünüz. İzmir halkını endişe etmeye itecek bir laf ettiniz, bunu düzeltmeye çalışıyorum! Bütün bu analiz sonuçları da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca denetlenmektedir. Bir iddiada bulunmamak adına soru sorarak söylemek de bir iddiada bulunmaktır ve insanları endişeye sürükleyebilir. Su hepimiz için çok hassas bir konudur. Bir dönem arsenik tartışması çok yaşandı, hatırlayın ve söylediğiniz cümlelere dikkat edin” diye konuştu.

Sünger Bob polemiği…

AKP’li Hızal’ın İzBB’nin Süngerkent projesi için ‘Sünger Bob’ ifadelerini kullanmasına yönelik de konuşan CHP’li Aydın, “Bazı faaliyetlerimiz kimileri için fantastik gelebilir. Kimileri hayal ettiğimizin yanına bile yaklaşamayabilir. Kimileri Tunç Soyer’in vizyonunu anlamayabilir. Kimileri Sünger Bob’u anabilir, Sünger Bob size kurban olsun. Keşke hepimiz Sünger Bob olabilsek. Çocukluğunuzu ve neşenizi kaybetmeyin” dedi.

Oy çokluğuyla kabul edildi…

İZSU’nun 2022 Faaliyet Raporu ve Kesin Hesabı hakkında eleştirilerde bulunan Cumhur İttifakı, her iki rapora da ret oyu verdi. Faaliyet Raporu ve Kesin Hesap oy çokluğuyla kabul edildi…

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com