Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » AY’DA “BUZ” ARAYACAKTI, AMA ORAYA VARAMADAN KAYBOLDU!…

AY’DA “BUZ” ARAYACAKTI, AMA ORAYA VARAMADAN KAYBOLDU!…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), geçtiğimiz yılın sonlarına doğru Ay ile ilgili önemli bir hamlede bulundu. Kurum, 11 Aralık 2022’de Ay’a “Lunar Flashlight” ismini verdiği bir uzay aracı gönderdi.

Sadece bir evrak çantası boyutunda olan bu uzay aracının amacı, Ay’ın Güney Kutbu’nda buz aramaktı. Ancak konuyla ilgili açıklama yapan yetkililer, bu amaca ulaşamadıklarını duyurdular. Lunar Flashlight görevi resmen sona erdi.

Lunar Flashlight, küp uydu sınıfına giren küçük bir uzay aracıydı. Yani sahip olduğu tüm teknolojiler minyatürleştirilmişti. İşte bu durum, Lunar Flashlight’ın Ay’a ulaşması için yetersiz kaldı. NASA tarafından yapılan açıklamada, uzay aracının tahrik sisteminin Ay yörüngesine girebilmek için yetersiz kaldığı belirtildi.

Yine de önemli kazanımlar sağlandı…

Lunar Flashlight ile istenilen görev yerine getirilememiş olsa da bu görevden önemli kazanımlar sağlandı. Diğer her şeyden önce; bu uzay aracı ile “Sphinx” olarak isimlendirilen uçuş bilgisayarı, ilk kez kullanıldı. Uzay koşullarına uygun olarak tasarlanan bu bilgisayar, uzayın derinliklerinde kullanılabileceğini ispatlamış oldu. Ayrıca Lunar Flashlight, hassas navigasyon verileri ile uzaydaki araçların birbirlerinin üzerine iniş yapmasını sağlayan özel bir sisteme sahipti. Bu sistem de Lunar Flashlight ile başarılı bir şekilde test edilmiş oldu.

Sadece bunlar da değil. Lunar Flashlight’ın Ay’da buz arayacak dört lazerli reflektometresi, yapılan çalışmalarla bile güvenilebilir olduğunu ispatladı. Yani bilim insanları, eğer Lunar Flashlight’ı Ay yörüngesine oturtabilselerdi, buz olup olmadığını kesin bir şekilde anlayacaklardı.

Peki Ay’a yolculukta neler yaşandı? NASA, gücün yetersiz kalacağını tahmin edemedi mi?…

NASA tarafından yapılan hesaplara göre bu uzay aracının Ay’a ulaşması çok olasıydı. Ancak NASA’ya göre bir şekilde yakıt hatları tıkandı ve bu da Lunar Flashlight’ın tahrik sistemindeki performansı düşürdü. Bunun doğal bir sonucu olarak da uzay aracının Ay’a ulaşmasını sağlayacak bir enerji kazanımına ulaşılamadı.

Lunar Flashlight, Dünya’ya geri dönüyor!…

NASA, görev başarısız olsa da uzay aracını kaderine terk etmedi. Yeniden rota hesaplamaları yapan bilim insanları, uzay aracının Dünya’ya doğru gelmesini sağladılar. Hatta tahminlere göre bu uzay aracı günün ilerleyen saatlerinde Dünya yörüngesine giriş yapacak. NASA, yapılacak incelemelerden sonra Lunar Flashlight’ı Güneş’e doğru gönderecek. Bakalım Lunar Flashlight’ın ikinci görevi başarılı olabilecek mi?…

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com