Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » ANDROMEDA SANİYE DE 110 KİLOMETRE HIZLA BİZE DOĞRU GELİYOR!…

ANDROMEDA SANİYE DE 110 KİLOMETRE HIZLA BİZE DOĞRU GELİYOR!…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Andromeda Galaksisi, biricik galaksimiz Samanyolu’na en yakın galaksilerden biri. Yani komşumuz… Öyle büyük ve parlak ki, 2.5 milyon ışık yılı uzaklıkta olmasına rağmen bu devasa galaksiyi çıplak gözle baktığımzıda bile görebiliyoruz. Tabii Ay’sız bir gecede, şehir ışıklarının olmadığı, karanlık ve sakin bir gökyüzüne baktığımızda…

Ancak bu göz alıcı komşumuz, gelecekte galaksimizin sonu olacak. Üstelik biz de onun sonu olacağız. Çünkü Samanyolu ve Andromeda, bundan yaklaşık 4.5 milyar yıl sonra ‘çarpışarak’ iç içe geçecek ve ortaya “Milkomeda” veya “Samandromeda” adı verilen büyük bir galaksi çıkacak. Tabii ki bu ‘çarpışma’ öyle iki günde olmayacak; iki galaksinin tam olarak iç içe geçmesi ve her şeyin ‘yerli yerine oturması’ günümüzden yaklaşık 7 milyar yıl sonrasını bulacak.

Andromeda, saniyede yaklaşık 110 km hızla bize doğru geliyor…

Samanyolu ve Andromeda, bize akılalmaz gelen ölçülerde uzak olsalar da aslında oldukça yakınlar; aynı galaksi kümesinin içinde yer alıyorlar. Birbirimize yakın olduğumuz için de aramızda kütleçekimsel bir etkileşim var.

Bu etkileşim, Andromeda’nın saniyede yaklaşık 110 km(saatte 396.000 km) hızla bize doğru gelmesine neden oluyor. Ancak yukarıda da söylediğimiz gibi, böyle biz insanların kulağına şaka gibi gelen bir hızla bile, çarpışma sürecine daha 4.5 milyar yıldan fazla var…

Çarpışmanın tam olarak nasıl gerçekleşeceği ve nelere sebep vereceği hakkında türlü fikirler olsa da, genel çerçeve çizilmiş durumda.

Şu an için özellikle geçtiğimiz yıllarda Hubble Uzay Teleskobu tarafından elde edilen veriler, bize iki galaksinin iç içe geçeceği bir tam çarpışmanın kaçınılmaz olduğunu gösteriyor. Buna göre iki galaksi önce yaklaşık 4 milyar yıl sonra birbirine teğet geçecek ve dış kısımları etkileşime girecek.

Sonrasında ise çekim kuvvetleri, galaksileri birbirine çekecek ve birleşme yaşanacak. Bu sürecin tamamlanması ise toplamda günümüzden yaklaşık 7 milyar yıl sonrasını bulacak.

Yine de bilim insanları iki galaksinin merkezinin çarpışmadığı, yalnızca kenarların etkileşime gireceği bir senaryoyu da kenarda tutuyor. Fakat güçlü olan çıkarım, ilk bahsettiğimiz senaryo…

Bunlar yaşanırken ise galaksilerin çarpışması sürecinde Güneş’in ve diğer tüm yıldızların savrulup farklı yörüngelere oturacağı düşünülüyor. Yani Güneşimiz şimdi olduğu yerde olmayacak.

Ancak bu konuda verilen bir diğer bilgi ise şu; bu ‘çarpışma’ Güneş’in ve gezegenlerin yok olmasına neden olmayacak. Çünkü ne kadar bir ‘çarpışma’ olarak ansak da aslında bu daha ziyade iki galaksinin iç içe geçmesi.

Olayın genel hatlarını öğrendiğimize göre konumuza gelelim; bu göz alıcı süreci gezegenimizden izleme şansımız olsaydı nasıl bir manzara görecektik?

Şunu belirtmekte fayda var; bunlar yaşanırken Dünya’da yaşam olma ihtimali yok. Çünkü öncesinde Güneş bir kırmızı deve dönüşmeye başlayacak ve bu süreçte de Dünya’yı yutacak.

Hatta kimi araştırmalar; Güneş, Dünya’yı yutmadan öncesinde artan radyasyon sebebiyle zaten Dünya’da yaşamın son bulacağını söylüyor. Bunun, önümüzdeki 1 milyar yıl içinde gerçekleşmesi bekleniyor…

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com