Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » Dünya’nın Yanı Başındaki! Bir Bulutsu da ‘Çiçek, Böcek Bile Oluşturabilecek’ Moleküllerin Keşfi!…

Dünya’nın Yanı Başındaki! Bir Bulutsu da ‘Çiçek, Böcek Bile Oluşturabilecek’ Moleküllerin Keşfi!…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Dünya’mızın birkaç yüz ışık yılı uzağında bulunan ‘Chmaeleon I’ adlı bulutsu, bugün büyük bir keşfe ev sahipliği yaptı. Bugüne kadar evrende keşfedilen en soğuk ve karanlık bulutsuda yaşama elverişli bir gezegen için hayati önem taşıyan minerallerin varlığı keşfedildi.

Yaşama elverişli bir ortamda olması gereken en temel bileşenlerden karbon, hidrojen, oksijen, nitrojen ve sülfür gibi moleküllerin donmuş hallerine rastlandı. Bu moleküller arasında en temel kompleks organik molekül olan metanol de yer alıyordu.

Peki bu keşif neye işaret ediyor?…

Bulutsuda metanolden daha kompleks moleküllerin bulunması, yıldızlar doğmadan önce bulunan moleküler bulutların buzlu derinliklerinde kompleks moleküllerin varlığını ilk kez kanıtladı. Tabii bu keşfin tek anlamı bu ‘kanıt’ değil.

Leiden Gözlemevi’nden Will Rocha, kompleks organik molekül keşfinin söz konusu bulutsuda gelecekte meydana gelecek yıldız ve gezegen sistemlerinin gelişmiş kimyasal durumda moleküllere sahip olacağını söyledi. Ayrıca gezegenlerdeki prebiyotik moleküllerin, yıldızların meydana gelmesinin bir sonucu olduğunu da ekledi.

Yani bir gezegeni yaşama elverişli hale getiren zengin ve kompleks moleküllerin yalnızca Güneş Sistemi’ne özel olmadığı da tekrar kanıtlandı…

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com