Ana sayfa » Güncel » TANYERİ: “ALİAĞA GİBİ, HAVA KİRLİLİĞİNİN ÇOK YOĞUN OLDUĞU İLÇELERDE ACİL ÖNLEMLER ALINMALI…”

TANYERİ: “ALİAĞA GİBİ, HAVA KİRLİLİĞİNİN ÇOK YOĞUN OLDUĞU İLÇELERDE ACİL ÖNLEMLER ALINMALI…”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Havaların soğumasıyla birlikte İzmir’de pek çok noktada hava kirliliği de kendini hissettirmeye başladı. Doğalgazın olduğu yerlerde bile bu yakıtın aşırı pahalı olması nedeniyle kömürle ısınmaya geçiş yapanlar çoğalırken, düşük kalorili, kalitesiz kömürler ve sanayi bölgelerindeki fabrikaların bacalarından çıkan filtrelenmemiş dumanlar, insanların oksijen yerine zehir solumasına sebep oluyor.

İzmir’in pek çok noktasında 2022 kirlilik oranlarının, ulusal sınır ortalamasının üzerinde olduğu öne sürüldü. İzmirliler, uzun süredir oksijen yerine zehir soluyor. Bu durumda insanların açık havada spor yapması bir yana yürümesi bile sakıncalı görülüyor. Çevre Mühendisleri Odası, hava kirliliğinin arttığı yerlerde çok ciddi önlemler alınması gerektiğine vurgu yaparken, İzmir Tabip Odası da hastalara ve yaşlılara maskesiz dışarı çıkmamaları tavsiyesinde bulundu.

TÜRKİYE’DE HAVA KİRLİLİĞİNDEN HER YIL 30 BİN KİŞİ ÖLÜYOR…

Çevre Mühendisleri odası İzmir Şube Başkanı Serhat Tanyeri, Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre, dünyada her yıl yaklaşık 7 milyon insanın hava kirliliği nedeniyle hayatını kaybettiği, Türkiye’de ise hava kirliliğine bağlı ölümlerin her yıl yaklaşık 30 bin olduğu bilgisini paylaştı.

“Kentlerdeki plansız yapılaşma, yeşil alanların ortadan kalkması, ekonomik sorunlar nedeniyle kalitesiz yakın kullanımının artması, kirletici vasfı yüksek sanayi tesisleri, havanın kirlenmesinde önemli rol oynuyor” diyen Başkan Tanyeri, son zamanlarda İzmir’in pek çok ilçesinde hava
kirliliğinin arttığına dikkat çekti. Tanyeri, şu bilgiyi verdi:

“2022 Yıllık ortalama PM10 (Partikül) değerleri Aliağa, Bornova, Çiğli, Gaziemir, Karabağlar, Karaburun, Karşıyaka, Menemen, Ödemiş ve Torbalı’da ulusal sınır değerlerin üzerinde, Bayraklı ve Yenifoça’da ise sınır değerlere çok yakındır. Torbalı, Karşıyaka, Ödemiş istasyonlarında ulusal sınır değerlerin 2 katına yakın seviyededir. 2022 Yıllık ortalama PM 2,5 değerleri de çoğu ilçede sınırı aşmış, bazılarında ise sınıra yakın durumdadır.

Dünya Sağlık Örgütü standartlarıyla karşılaştırıldığında, PM10 ve PM2,5 değerlerinin o değerlerin üzerinde olduğu görülüyor. İzmir’de 9 adet ölçüm istasyonunda 5 farklı parametre (NO2(azot dioksit), SO2 (kükürtdioksıt), CO (karbonmonoksit), PM10 (Partikül), O3 (ozon)) ölçülüyor.

Soluduğumuz hava içerisinde bulunan toz, polen, küf, yanma sonucu oluşan parçacıkları, organik bileşikler gibi 10 mikron ve daha küçük parçacıklar PM10 (partiküler madde) olarak, 2,5 mikron ve daha küçük parçacıklar ise PM2.5 olarak adlandırılır. Doğrudan solunum yolu ile vücudumuza giren bu parçacıklar sağlık riskleri açısından oldukça önemlidir.

Kış gelince azotdikotsit, kükürtdioksit, karbonmonoksit, partikül ve ozon değerleri, olumsuz yönde artıyor. Aliağa endüstri bölgesinde
yer alan demir çelik ve petrokimya tesislerinin emisyonları, İzmir’in havası kirleten bir kaynaktır.

Aliağa için çok acil önlemler alınmalıdır. Kirliliğin çok yüksek olduğu ilçelerde de ciddi denetimlerle kirliliğe yol açan yakıtların kullanılmasının önüne geçilmelidir…

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com