Ana sayfa » Kültür-Sanat » ALMAN MÜSTEŞAR GOMİS: “BERGAMA ZEUS SUNAĞINI TÜRKİYE’YE İADE EDELİM…”

ALMAN MÜSTEŞAR GOMİS: “BERGAMA ZEUS SUNAĞINI TÜRKİYE’YE İADE EDELİM…”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Almanya’nın sömürgecilik döneminde bugünkü Nijerya’dan çalınan tarihi Benin bronz heykellerini iade etmesinden sonra Bergama Zeus Sunağı da gündeme geldi. Iade önerisini Berlin eyaleti çeşitlilik ve ayrımcılıkla mücadeleden sorumlu müsteşar Saraya Gomis getirdi.

Gomis, Bergama Sunağı’nın yanı sıra Mısır’dan getirilen Nefertiti büstünün de ait oldukları ülkelere iade edilmesi gerektiğini belirtti ve “ayrımcılık karşıtı bir bakış açısıyla şunu söylemek gerekir: Dünyanın diğer bölgelerinden gelen tüm kültürel ürünler bize ait değil, burada yasadışı olarak bulunuyorlar” dedi.

Bergama Zeus Sunağı, günümüzde Bergama olarak anılan antik Pergamon şehrinde Pergamon Krallığı’nı yöneten Attalos hanedanı tarafından M.Ö. 2’nci yüzyılda yaptırılmış anıtsal, dinsel bir yapı. Bu görkemli yapının kalıntıları, 1870’li yıllarda Alman Mühendisi Carl Humann tarafından, o zamanın Prusya’sına götürüldü.

Günümüzde ise Berlin’de bulunan Pergamon Müzesi’nde sergileniyor.

Türkiye, Bergama Zeus Sunağı’nın ülkeden çıkışına yönelik olarak o dönemde gerçekleştirilen uygulamaların hukuksuz olduğunu Almanya tarafına ısrarla iletti. Ancak Almanya, Türkiye’nin ısrarlı belge ve bilgi talebine rağmen iki yıldır sessizliğini sürdürüyor, taleplere yanıt vermiyor…

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com