Ana sayfa » Siyaset » ÖZGÜNDÜZ: “YARGI BAĞIMSIZLIĞI YOK EDİLDİ, SAVCILAR GÖREVİ İHMAL SUÇU İŞLİYOR…”

ÖZGÜNDÜZ: “YARGI BAĞIMSIZLIĞI YOK EDİLDİ, SAVCILAR GÖREVİ İHMAL SUÇU İŞLİYOR…”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Organize suç örgütü lideri Sedat Peker, ‘Deli Çavuş’ isimli Twitter hesabı üzerinden eski Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Ali Fuat Tașkesenlioğlu, AKP Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu, Cumhurbaşkanı Danışmanı Serkan Taranoğlu ve TOBB üyesi Salih Orakcı’nın rüşvet aldığını bazı WhatsApp konuşmaları ve belgelerle öne sürdü.

AKP’li Zehra Taşkesenlioğlu’nun Marka Yatırım Holding’in sahibi Mine Tozlu Sinerenden 12 milyon rüşvet istediğini öne süren Peker, iddiayla birlikte belgeleri de paylaştı. Suç örgütü lideri Peker’in iddiaları doğrulayan Sineren, ‘Zehra Taşkesenlioğlu vasıtasıyla rüşvet teklifinde bulunulduğunu CİMER’e ilettiğini’ söyledi.

CHP’Lİ ÖZGÜNDÜZ: “YARGI BAĞIMSIZLIĞI YOK EDİLDİ…”

Gerçek Gündem’e konuşan eski Cumhuriyet savcısı ve CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, savcıların görevlerini yapmamalarının nedeninin sistemsel sorundan ve yargı bağımsızlığının tamamen yok edilmesinden kaynaklandığını söyledi:

“Hâkimler ve savcılar kurulunun başkanı adalet bakanı ve adalet bakanlığı her zaman yargıya talimat verir gibi konuşuyor. Hakim ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) üyeleri siyasiler tarafından belirleniyor yani bu sistemsel bir sorundur. Yargı bağımsızlığının olmaması savcıların görevlerini yapmamasının önünde en ciddi engeldir.”

“SAVCILAR ‘GÖREVİ İHMAL’ SUÇU İŞLİYOR…”

Uzun yıllar İstanbul’da basın savcılığı yapan Özgündüz eskiden kendisinin ve meslektaşlarının televizyon, gazete veya diğer yazılı kaynaklardan duydukları suçlar üzerine hemen tutanak tutup soruşturma başlattıklarını fakat şu anki savcıların açıkça görevlerini ihmal ederek suç işlediklerini belirtti.

Özgündüz, “Sedat Peker internet yani bir nevi yayın yoluyla suç ihbarlarında bulunuyor. Dolayısıyla burada herhangi bir kişinin savcılığa şikâyet dilekçesi vermesine bile gerek yok. Savcılar zaten bunları görüp duyuyorlar. Derhal bu iddiaların gerçek olup olmadığını soruşturmaları lazım, çünkü savcının görevi bu. Soruşturma başlatacaklar ve suçun işlendiğine dair delil varsa Ceza Muhakemesi Kanunu 170’inci maddesi devreye girecek, yeterli delil varsa da dava açılacak. Ama bu işlemlerin olması için savcılığın harekete geçip soruşturma başlatma zorunluluğu vardır. Savcıların bir şey yapmaması, savcılık görevinin ihmalidir, açıkça görevi ihmal suçu işliyorlar” açıklamalarında bulundu.

‘SEÇİMDEN SONRA YARGI ÜSTÜNDEKİ BASKI KALKACAK…’

Bugünkü sistemde yargının iddiaların üstüne gidip olayları ortaya çıkaracağına dair inancının olmadığını söyleyen Özgündüz, “Seçimden sonra yargı üstündeki siyasi baskı ortadan kalkacağı zaman tüm bu olaylar delillerle birlikte ortaya dökülecek” dedi.

ESKİ YARGITAY SAVCISI EMİNAĞAOĞLU: SAVCILAR İŞARET Mİ BEKLİYOR?’

Savcıların sessiz kalarak gösterdikleri tutumlarının hukukla açıklamanın mümkün olmayacağını söyleyen eski Yargıtay savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu, savcıların bu tutumlarının nedenini herhangi bir yerden işaret bekliyor olabilecekleri ihtimaline bağladı.

‘YARGI HİÇ BİR ZAMAN BU KADAR YERLERDE SÜRÜNMEDİ…’

27 yıllık yargıçlık ve savcılık görevinde, her iki görevi sırasında kendisinin ve meslektaşlarının ihbar, dilekçe veya duyum yoluyla aldığı iddiaları doğrudan araştırma yoluna gittiklerini anlatan Eminağaoğlu, hiçbir zaman yargı bağımsızlığının bu kadar yerlerde sürünmediğini söyledi. Eski Yargıtay savcısı, “Geçmişte bazı kişiler rahatsız olur mu diye dosyalar kapatılmıyordu, duyum üzerine de olsa her olayla ilgili soruşturma yapılıyordu” açıklamalarında bulundu.

Savcıların, cumhurbaşkanının ‘c ‘ harfi geçtiği her olayda vatandaşa soruşturma açtıklarını ve insanlara sosyal medyada nefes aldırmadıklarını belirten Eminağaoğlu, örgütlü suçlarla ilgili yapılan paylaşımların savcılarca göz ardı edilmesinin hukukla açıklamanın mümkün olmayacağını söyledi:

“Basın savcıları da kolluk da her şeyin farkında, sosyal medyayı didik didik ederek muhalifler, aydınlar, sanatçılar, gazeteciler hakkında her türlü soruşturmayı açma yoluna gidiyorlar ama konu her nedense çıkar örgütlerine geldiğinde susuyorlar. Örneğin Gülşen’in birkaç ay önce, Kaftancıoğlu’nun ise 8 yıl önceki bir sözü aranıp bulunarak mahkûmiyet yaratılıyor. Savcılar da adli kolluk kuvvetleri de görev suçu işliyorlar.”

‘SAVCILAR HUKUKUN DEĞİL AKP’NİN ETKİSİNDE…’

HSK’ye tam etkin olan yapının AKP olduğunun altını çizen Eminağaoğlu, savcıların hem mesleğe alımlarının hem mesleki geleceklerinin doğrudan AKP’nin etkisi altında olduğunu söyledi.

CİHANER: EĞER BU YERİNE GETİRİLMİYORSA ‘CUMHURİYET SAVCILIĞI’ DİYE BİR KURUMDAN SÖZ ETMEK MÜMKÜN DEĞİL ZATEN..”

Artık Cumhuriyet savcılığı diye bir kurumdan söz etmenin mümkün olmadığını söyleyen eski başsavcı İlhan Cihaner, “Cumhuriyet savcılığının örgütlenme ve yargı içerisindeki varlık nedeni, iddialar ortaya çıktığında, bu iddiaların gerçek olup olmadığını ve ortada bir suç varsa da kamu adına o suçun soruşturulması ve gerekirse davaya dönüp takibini sağlanması. Eğer bu yerine getirilmiyorsa artık cumhuriyet savcılığı diye bir kurumdan söz etmek mümkün değil zaten”.

‘SAVCI OLMAK RİSKİ GÖZE ALMAK DEMEK…’

Cihaner, savcıların re’sen yani kendiliğinden soruşturma açmalarının ortadan kaldırıldığını söylüyor:

“Re’sen soruşturma başlatan cumhuriyet savcılarının başına gelenler ortada ama buna rağmen cumhuriyet savcılığı bu riski göze alma işidir de”.

Gülen cemaati, Güneydoğudaki faili meçhul cinayetler, insan ticareti ve tefecilikle ilgili soruşturmaları re’sen başlatan İlhan Cihaner, Fethullahçıların ve AKP’nin yargıyı ele geçirme sürecinde yargının çok büyük bir travma yaşadığını söylüyor…

GERÇEK GÜNDEM – MELİSA GÜLBAŞ

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com