Ana sayfa » Güncel » A101 “Dijital Banka” Kurmak İçin Resmi Onay Aldı…

A101 “Dijital Banka” Kurmak İçin Resmi Onay Aldı…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Resmî Gazete’nin bugün yayımlanan sayısı ile birlikte Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan önemli bir karar geldi. Paylaşılan karara göre Kurul, A101’in ve Turgut Aydın Holding’in yönetici isimlerinin dijital katılım bankası kurma başvurusunu onayladı.

Paylaşılan duyuruda Türkiye’nin yeni dijital katılım bankasının kurucu ortakları, Ahmet Yaşar Aydın (A101 Yönetim Kurulu Başkanı), Can Ersöz (Turgut Aydın Holding CFO’su), Erhan Bostan (eski A101 CEO’su), Tolga Akar ve Ali Taha Aydın olarak listelendi. BDDK, bankanın kuruluş sermayesinin 1 milyar 500 milyon TL olduğunu açıkladı. Söz konusu bankanın A101 ile direkt bir bağının olup olmayacağına dair bir açıklama bulunmuyor.

BDDK’nın açıklaması:

Kurul Başkanlığının 03.08.2022 tarihli gündem yazısı ekinde gönderilen 02.08.2022 tarih ve E-43890421-101.01.01-57318 sayılı yazı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;

Bankaların İzne Tabi İşlemleri ile Dolaylı Pay Sahipliğine İlişkin Yönetmeliğin (Yönetmelik) 4 üncü maddesi ve Dijital Bankaların Faaliyet Esasları ile Servis Modeli Bankacılığı Hakkında Yönetmeliği (Dijital Banka Yönetmeliği) 11 inci maddesi kapsamında alınan bilgi ve belgeler ve söz konusu bilgi ve belgelere yönelik anılan maddelerde yer verilen yetki çerçevesinde, 5411 sayılı Bankacılık Kanununun (Kanun) 7 inci ve 8 inci maddeleri kapsamında yapılan inceleme ve değerlendirme neticesinde, Kanunun 6 ncı maddesi uyarınca, Dijital Banka Yönetmeliğinde dijital bankalar için belirtilen faaliyet esaslarına uygun olarak faaliyet göstermek ve faaliyet izni başvurusunu bu çerçevede yapmak üzere, kurucu ortaklar Ahmet Yaşar AYDIN, Ali Taha AYDIN, Can ERSÖZ, Erhan BOSTAN ve Tolga AKAR tarafından Türkiye’de 1.500.000.000 TL sermayeli “T.O.M. Katılım Bankası A.Ş.” unvanlı bir (dijital) katılım bankası kurulmasına izin verilmesine karar verilmiştir.”

Katılım bankası nedir?…

Aralarına son olarak T.O.M. Katılım Bankası A.Ş.’nin katıldığı katılım bankaları, tüm bankacılık faaliyetlerini faizsiz bankacılık prensiplerine uygun olarak gerçekleştiriyor. İslam dinine dayalı bir şekilde faaliyet gösteren bu bankalar, faiz içeren, spekülatif ve yüksek risk barındıran işlemleri prensiplerine kabul etmiyor. Bununla birlikte alkollü içecek, şans oyunları, silah ve tütün ürünleri gibi toplum için zararlı bulunan konularda bankacılık işlemi yapılmasına izin vermiyor.

Katılım bankaları, bir malın peşin ya da vadeli satımından doğan kazanç olan ‘kârı baz alıyor ve kâr-zarar esasına dayalı olarak faaliyet gösteriyor. Müşteriye ödenecek kâr payı, havuzda toplanan fonların kullandırılması sonucunda doğan kârdan ödeniyor…

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com