Ana sayfa » Güncel » Yerel Medya Koordinasyonu Türkiye’nin Kader Seçimi İçin İstanbul’da Buluştu… 

Yerel Medya Koordinasyonu Türkiye’nin Kader Seçimi İçin İstanbul’da Buluştu… 

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-#Seçim2023 Yerel Medya Koordinasyonu ve Yurttaş Haber Takip Ağı Türkiye Hazırlık Toplantısı, dokuz8HABER’in çağrısıyla İstanbul’da yapıldı.

Farklı kentlerden gelen gazeteciler ve STK temsilcilerinin katılımıyla 29 ve 30 Temmuz günleri MMO Lokal’de yapılan toplantıda, özellikle seçim güvenliği ve Türkiye’nin kader seçiminde yerel medyanın önemi tartışıldı.

Gaziantep’ten Artvin’e, Samsun’dan Adana’ya, Edirne’den Antalya’ya, Van’dan İzmir’e 20’den fazla kentten gelen temsilciler, kendi deneyimlerini aktardı,dokuz8HABER’in seçim hazırlıkları konusunda farklı katkılar sundu.

dokuz8HABER Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Biçici, 2014 Yerel Seçimleri sürecinde kurulan dokuz8HABER’in farklı seçimlerdeki deneyimlerini anlattı, Seçim 2019 Yerel Medya Koordinasyonu faaliyetlerini hatırlattı. Pandemi boyunca yeni dönemin hazırlıklarını yaptıklarını vurgulayan Biçici, “Biz hazırlığımızı Kasım başında yapılacak bir seçime göre yapıyoruz. Yıllara yayılan bir çalışma ile Türkiye’nin kader seçimine hazırlıksız yakalanmak istemiyoruz. Mart 2014’ten bu yana 8 seçimi yakından izledik. Türkiye’de haber odaklı seçim izlemesi yapan, seçim güvenliğinin bu cephesine konumlanmış olan özgün bir platformuz, 973 ilçede seçimi izleyecek gazeteciler ve onların etrafındaki yurttaş haberciler ile kapsamlı bir ağ hedefliyoruz” diye konuştu.

Mehmet Yazıcı (Samsun Gazeteciler Cemiyeti): Türkiye’de bir ajans sorunu var.

Samsun Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Yazıcı, Türkiye’de bir “ajans” sıkıntısı olduğunu ifade ederek, “Var olan ajansların bakış açıları, yönleri belli. Bu yönde farklı hazırlıklar olduğunu da duyuyoruz. Türkiye başka bir güne uyanacak, başka bir şeye uyanacak” diye konuştu.

Ertim Orkun (Oy ve Ötesi): Sivil toplum ve yerel habercilerin ortak yapabileceği çalışmalar var.

Oy ve Ötesi Derneği Başkanı Ertim Orkun da, sivil toplum ve yerel habercilerin ortak yapabileceği çalışmalar olduğunu vurguladı.Doğruluk Payı’dan Denizcan Sarı seçim dönemi gibi kriz anlarında tek başına bir kurumun doğrulama görevlerini yerine getirmesinin pek mümkün olmadığını belirterek, yapılabilecek çalışmalara dair öneriler sundu.

Bilgi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Erkan Saka ve Güventürk Görgülü de daha önceki seçim izleme deneyimlerini paylaştılar ve seçimleri haberci gözüyle izlemenin önemini vurguladılar.

Eşit Haklar için İzleme Derneği’nden Oset Yılal ise “Bağımsız Seçim İzleme Platformu”nun hazırlıkları ile ilgili çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Medeni Sungur (Kuest Medya): Başka bir medya kuruluşunda bu kabiliyet yok

Kuest Medya kurucusu Medeni Sungur, 973 ilçenin tamamında bir yerel gazetecinin yer almasının münhasır bir olay olduğunu belirterek, “Başka bir medya kuruluşunda böyle bir kabiliyet yok. Heyecan verici bir süreç” dedi.

Dr.Ayşegül Tözeren: “Seçim pandemi koşullarında yapılacak, farklı ihtimallere hazır olmak gerekiyor..”

İz Medya Yayınlar Koordinatörü Murat Atilla, Gazete Grafiti Genel Yayın Yönetmeni Ali Taş, Artvin’den gazeteci Uğur İstanbullu, Yaşam Bellek Özgürlük Derneği adına yurttaş haberci Ozan Devrim Yay, Adana Bir Buçuk TV Genel Yayın Yönetmeni Armağan Kabaklı ve diğer katılımcılar kendi deneyimlerinden örnekler verdi, ortak çalışma önerilerini sundu.

Halk Sağlığı Uzmanı ve dokuz8HABER Danışma Meclisi Üyesi Dr. Ayşegül Tözeren ise, bu seçimlerin pandemi koşullarında yapılacak ilk seçim olacağını hatırlattı, farklı ihtimallere hazır olmak gerektiğini söyledi.

Van bölge eğitimi 24-26 Ağustos tarihlerinde…

Seçim2023 Yerel Medya Koordinasyonu toplantısı iki günlük programın ardından toplu fotoğrafla sona erdi. Toplantıda yapılan önerileri içeren yeni faaliyet programı önümüzdeki günlerde duyurulacak. İlk etapta 24-26 Ağustos tarihleri arasında Van’da Doğu ve Güneydoğu Bölge Eğitim Programı’nın hayata geçirilmesi kararlaştırıldı. Diğer ayrıntılar da Van toplantısında duyurulacak….

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com