Ana sayfa » Güncel » BAYIR: “İLAÇ MAĞDURİYETİ ARTTI, VATANDAŞ EKSTRA PARA ÖDÜYOR, BU SORUNU NASIL ÇÖZECEKSİNİZ…”

BAYIR: “İLAÇ MAĞDURİYETİ ARTTI, VATANDAŞ EKSTRA PARA ÖDÜYOR, BU SORUNU NASIL ÇÖZECEKSİNİZ…”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Ülkede döviz kurunun hızlı yükselişi ve artan enflasyon nedeniyle ilaç krizi yaşanmaya devam ediyor. Piyasada bulunamayan ilaç sayısı her gün artıyor ve Türk Eczacıları Birliği, ciddi bir ilaç yokluğu yaşandığını dile getiriyor. Eczacılık meslek örgütleri, Türkiye’de 650’nin üzerinde ilacın temininde sorun yaşandığını bu sayının her geçen gün arttığı uyarısında bulunuyor.

“VATANDAŞ İLACA EKSTRA PARA ÖDÜYOR…”

Sağlık Bakanlığı ile anlaşmalı olan bazı ilaç firmalarının bir bölümünün devlete yaptığı iskontoları iptal ettiği, bazılarının da iskonto oranlarını düşürdüğü ileri sürüldü.

Birçok ilaç firması devletle anlaşma yaparken ilaçlarda iskonto yapıyor. Bu iskontoların oranı ilacına göre yüzde 5 ile 40 arasında değişiyor. Yani firmalar iskontolar için devlete taahhüt veriyor. Ancak bazı firmalar son aylarda artan euro kurunu bahane ederek bu iskontoları iptal ettiği, Bazı firmalar ise iskonto oranını düşürdü.

Hal böyle olunca vatandaş ilaca ulaşabilmek için ekstra ücret ödemek zorunda kalıyor. Örneğin bir insülün ilacına firma iskonto yaptığı dönemde hasta bu ilaca ücret vermeden ulaşıyordu. Şimdi ise firma iskontoyu kaldırdığı için cebinden para ödüyor.

“İLAÇ MAĞDURİYETİ ARTTI…”

Temini zorlaşan ilaç listesinin başında çocuk ilaçları ile soğuk algınlığı ilaçları ve antibiyotiklerin olması mevsimsel koşulların da etkisiyle vatandaşların ilaç mağduriyetinin arttığını belirten CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, konuyu meclis gündemine taşıdı. Bayır, “AKP’nin yanlış politikaları sonucu yaşanan ekonomik buhran ve döviz kurunun hızla yükselişi ülkede her şeyde olduğu gibi, ilaç krizine de neden olmaktadır. Ülke ekonomisinin içinde bulunduğu koşullardan kaynaklı sağlık hizmetlerinde olumsuzluklar, özellikle kronik hastaların tedavilerinde kullanılan ilaçların temini konusunda çok ciddi problemler yaşanmaktadır. Vatandaş ekstra para ödemesine rağmen ilaç bulamıyor” dedi.

BU SORUNU NASIL ÇÖZECEKSİNİZ?…

CHP’li Bayır, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya şu soruları yöneltti:

İlaç tedariki sorunu nedeniyle piyasada bulunamayan kaç ilaç bulunmaktadır? İlaç tedarikinde sorun yaşanan ilaçlar hangi hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır?

Piyasada bulunmadığı belirtilen ilaçlar hangi grup ilaçlardır?

İlaçların temin edilememe sebebi nedir?

Ülkemizde bulunamayan ilaçlarla ilgili nasıl bir çözüm üretmeyi düşünüyorsunuz?

Yerli ilaç sanayinin desteklenmesi ve teşvik edilmesi yönünde Bakanlığınızın bir projesi var mıdır? Var ise, bu projeler nelerdir?…

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com