Ana sayfa » Güncel » CARİ AÇIK 28 MİLYAR DOLARA ÇIKTI, DÖVİZ FİNANSMANI İHTİYACI ALARM VERİYOR!…

CARİ AÇIK 28 MİLYAR DOLARA ÇIKTI, DÖVİZ FİNANSMANI İHTİYACI ALARM VERİYOR!…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Eski Hazine Müsteşar Yardımcısı Hakan Özyıldız, 2021 ve 2022 yılının ilk beş ayına dair ‘‘Döviz Finansman İhtiyacı’’ ve ‘‘Döviz Finansman Kaynakları’’nı karşılaştırdı. Özyıldız’ın elindeki veri setine göre, bu yılın ilk beş ayındaki finansman ihtiyacı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 13 milyar 94 milyon dolar artış göstermiş.

Eski Hazine Müsteşar Yardımcısı, 2020 yılının ilk beş ayında 37 milyar 930 milyon dolar olan döviz finansman ihtiyacının 51 milyar 24 milyon dolar çıktığının altını çizdi.

‘‘CARİ İŞLEMLER AÇIĞI YÜZDE 100’DEN FAZLA ARTTI’..’

Twitter hesabında bu durumu yorumlayan Özyıldız, ‘‘Uzun vadeli borçlanma azalırken kısa vadeli borçlanma artmış. Net hata ve noksan kaleminden girişlerdeki büyüme dikkat çekiyor. Rezervlerdeki erime devam ediyor’’ ifadelerini kullandı.

Özyıldız’ın yaptığı hesaplama özellikle cari açıktaki dikkat çekici artışı gözler önüne seriyor. 2021 yılının ilk beş ayında 12 milyar 376 milyon dolar olan cari işlemler açığı bu yılın aynı dönemden yüzde 100’den fazla artış göstererek 28 milyar 122 milyon dolara çıkmış.

KISA VADELİ BORÇLANMA NEREDEYSE İKİYE KATLANDI..

Kısa vadeli ve uzun vadeli borçlanmalarda da önemli değişiklikler görülüyor. Uzun vadeli krediler 23,4 milyar dolardan 12,4 milyar dolara düşerken kısa vadeli krediler ise hemen hemen iki kat artarak 3 milyar 590 milyon dolardan 7 milyar 38 milyon dolara yükselmiş.

Bir başka çarpıcı değişiklik ise net hata ve noksan kaleminde belirgin. Net hata ve noksan kalemi 3 milyar 651 milyon dolar iken 13 milyar 338 milyon dolara çıkmış.

Hakan Özyıldız tüm tabloyu şu şekilde yorumluyor:

‘‘REZERVLERDEKİ ERİME DEVAM EDİYOR..’’

‘‘Ocak-Mayıs döviz finansmanı ihtiyacı 51 milyar $. İhtiyacı yaratan kalemler: Cari açık (28,1 milyar $); borç senedi ve kredi geri ödemeleri (16,2 milyar $); Varlık edinimi (6,7 milyar $). Bir de yabancıların hisse senetlerinden çıkışını (2,8 milyar $) buraya eklemek gerek. Finansman kaynakları: doğrudan yatırımlar (2 milyar $); Borçlanma (19,6 milyar $); Yurtdışında yerleşiklerin mevduatları (12,4 milyar $); Net hata ve noksan (13,3 milyar $) ve rezerv kullanımı (10,3 milyar +) Uzun vadeli borçlanma azalırken kısa vadeli borçlanma artmış. Net hata ve noksan kaleminden girişlerdeki büyüme dikkat çekiyor. Rezervlerdeki erime devam ediyor…’’

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com