Ana sayfa » Yerel » ALÇEP: “DOĞAMIZDAN, BAL ORMANIMIZDAN, SUYUMUZDAN, TOPRAĞIMIZDAN ÇEKİN ELİNİZİ!..”

ALÇEP: “DOĞAMIZDAN, BAL ORMANIMIZDAN, SUYUMUZDAN, TOPRAĞIMIZDAN ÇEKİN ELİNİZİ!..”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Aliağa Çevre Platformu Giresun-Şebinkarahisar’da yaşanan maden depolama alanının çökmesine yönelik basın açıklama yaptı. Gelecekte aynı türden bir çevre felaketinin Aliağa’dada yaşanabileceğine dikkat çekilen açıklama şöyle;

Giresun Şebinkarahisar’daki maden depolama havuzu çökmesinin ve 4 bin 500 tondan fazla zehirli çamur, ağır metal atığının Darabul nehrine oradan da Kılıçkaya Barajına karışmasının şoku atlatılmamışken şimdi de Ayvalık Karaayıt köyünde Bilfer demir madeni depolama alanı bu yıl 2. kez çöktü.

Ağır metal ve tonlarca atık, yanından geçen dereye oradan da  Madran Barajı’na karıştı. Bölge halkının, Ayvalık Tabiat Platformu, Ekoloji Birliği gibi çevre örgütlerinin de söylediği gibi şehir merkezinin bu kadar yakınında bulunan bu tesisler kapatılsa idi söz konusu felaketler ve niceleri yaşanmayacaktı.

Ne yazık ki kapatmak şöyle dursun kapasite artırımına gidildi, meradan yeni alanlar açıldı, firmalar kapasitesinin üzerinde üretim yaptı. Yani bu felaketlere göz göre göre neden olundu. Sonuçta içme sularındaki arsenik vb. ağır metaller tehlike oranında arttı, çevre zarar gördü, Dikili, Altınova , Bergama, Ayvalık büyük risk altına girmiş oldu. Sermaye şirketin cebine girerken, atıklar doğamızı mahvetti.  
       
Şirketler 25 hektardan küçük alanları maden sahası için seçiyorlar çünkü bunun için ÇED istenmiyor, sonrasında  atık depolama alanı yapma, havuz büyütme gibi bahanelerle  alanı daha da büyütüyorlar. Şu anda Tokat’ın yüzde 46’sı, Ordu’nun ise yüzde 74’ü madenciliğe tahsis edilmiş durumda. Kaz Dağları’nda 0.7 gram altın çıkarmak için 1 ton toprağı patlatıp siyanürlü sularla yıkıyorlar. Yani ülke parça parça maden sahasına dönüyor.
               
ALÇEP olarak diyoruz ki, Şehitkemal’ de kurmayı düşündüğünüz, Tehlikeli Atık Berteraf, Cüruf Depolama alanını kurmaktan vazgeçin. Nasıl Ilıpınar’ da, Ayvalık’da, Şebinkarahisar’da atık depolama alanında sorunlar yaşandı ise aynı durumun Aliağa Şehitkemal ‘de de yaşanması muhtemel. Tepede yer alan Şehitkemal’ in kuş uçuşu 3.7 km ilerisinde Çıtak Barajı bulunmaktadır. Yaşanan herhangi bir  felaket Çıtak Barajı’nı da etkileyecektir.
               
Son olarak ;

HABAŞ ve Ekovar şirketlerinin ; Batı Ege ve Güney Marmara Endüstriyel Atık Bertaraf  ve cüruf depolama Tesisinden geç olmadan vazgeçmelerini,

Yetkililerin ; Giresun’da ve akabinde Ayvalık’ta yaşanan çevre felaketlerine sebep olan şirketleri en üst sınırdan cezalandırmasını, gerekli tüm cezai işlemlerin biran önce uygulamaya geçirmelerini ve bu tesisleri ivedilikle kapatmalarını talep ediyoruz.

 Arılarımızdan, meramızdan, bal ormanımızdan, suyumuzdan, toprağımızdan, doğamızdan çekin elinizi!

Ayvalık ve Giresun halkının yanındayız !

DAYANIŞMAYLA…

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com