Ana sayfa » Siyaset » DERVİŞOĞLUNDAN-KURTULMUŞA; “DOLARA ENDEKSLİ KÖPRÜLER HANGİ AHLAKI TEMSİL EDİYOR?..”

DERVİŞOĞLUNDAN-KURTULMUŞA; “DOLARA ENDEKSLİ KÖPRÜLER HANGİ AHLAKI TEMSİL EDİYOR?..”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Meclis Genel Kurulu’nda konuşan İYİ Parti Gurup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavvat Dervişoğlu, AKP Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş’un, bazı esnafların banka kredilerini dolara çevirerek işlerini sürdürmeyi ahlaksızlık olarak tarif etmesine tepki göstererek iktidar sıralarına, “Bu kamu-özel iş birliği projelerinin dolara endekslenmesi hangi ahlakla bağdaşıyor, öncelikle onun cevaplanmasını istiyorum” diye seslendi.

“DOLARA ENDEKSLİ KÖPRÜLER HANGİ AHLAKI TEMSİL EDİYOR?”

Osmangazi Köprü projesinin dolar üzerinden verildiği yetmezmiş gibi, sözleşmeye göre ödenecek tutarın Amerikan enflasyonuna göre her yıl güncellenecek şekilde artırıldığını, gelir hesabında köprü geçişleri için 35 dolar, kilometre başına yol geçişleri için 5 dolar. Gerçekleşen IMF projeksiyonları dikkate alındığında 2035 yılında köprü geçiş kapsamında ki ödemenin 62 dolara, kilometre başına yol ödemelerinin de 8,9 dolara kadar yükseleceğini vurgulayan Dervişoğlu, “Osman Gazi Köprüsü’nün yatırım, finansman, ağır bakım onarım, işletme toplam yatırım maliyetinin 2,3 milyar dolar olduğunu, bunun karşılığında garanti edilen gelirin ise 13 milyar dolar olduğunu belirterek, “Bu işletme süresince 2,3 milyar dolar maliyet karşısında 13 milyar dolar gelir garantisi hangi ahlakı temsil eder?” diye sordu.

DOLARA ENDEKSLİ YAVUZ SELİM, AVRASYA TÜNELİ..

Yavuz Sultan Selim Köprüsünün geçiş ücretinin sözleşmede KDV’nin 3 dolar arttığını, 2020 yılı için eksik kalan 42 milyon araç için ödenecek tutarın 130 milyon dolar civarında olduğunu ve milletin cebinden çıkacağını vurgulayan Dervişoğlu, “Avrasya Tüneli, Avrasya Tüneli’nin yüklenici şirketler tarafından 24 yıl beş ay süreyle işletilmesi öngörüldü. Tünelden 1 araç için 4 dolar artı KDV geçiş ücreti alınmaktadır. Avrasya Tüneli için 2017’den 2021 yılına kadar tahmini 200 milyon dolar ödeme yapılmıştır.

ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ EURO’YA ENDEKSLİ..

1915 Çanakkale Köprüsü geçiş ücreti 15 euro olarak hesaplanmış, on iki yıl boyunca yüklenici şirket tarafından işletilecek. Köprünün maliyeti 1,8 euro olarak hesaplanırken şirkete verilen garantili köprü geliri ise günlük 45 bin araçtan 2 milyar 844 milyon ediyor. Devletin cebinden beş kuruş çıkmamış ama 5 müteahhidin eli de bu milletin cebi ve cüzdanından çıkmamıştır diyorum” sözleriyle tepki gösterdi..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com