Ana sayfa » Güncel » EMEKÇİ SOKAĞA DÖKÜLDÜ, ÇERKEZOĞLU: “BİZE YAŞATTIKLARI KARA KIŞA KARŞI İŞÇİ BAHARINI GETİRECEĞİZ” DEDİ…

EMEKÇİ SOKAĞA DÖKÜLDÜ, ÇERKEZOĞLU: “BİZE YAŞATTIKLARI KARA KIŞA KARŞI İŞÇİ BAHARINI GETİRECEĞİZ” DEDİ…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) İstanbul’un Kartal ilçesinde hayat pahalılığına karşı düzenlediği miting başladı. İşçiler, ‘Asgari ücret 5200 net’, ‘Artık yeter, geçinmek istiyoruz’ sloganları attı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) eylül, ekim ve kasım aylarında yaptığı toplam 400 baz puanlık faiz indirimi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu yöndeki kararları teşvik edici açıklamaları, Türk lirasının yabancı paralar karşısında erimesine yol açtı.

Doların 13 lira bandına yerleşmesiyle Türk parasının üç aydaki değer kaybı yüzde 57’yi aştı. Bu durum birçok sektörde ardı arkası kesilmeyen zamları beraberinde getirdi.

Hayat pahalılığı her geçen gün kendisini daha fazla hissettirirken, milyonlarca kişinin gözü asgari ücret görüşmelerine çevrildi. Ancak Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Türk-İş ve TİSK temsilcilerinin yürüttüğü görüşmelerde henüz bir uzlaşıya varışmış değil.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) enflasyon verilerini baz alacaklarını belirten TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, son olarak “3500 TL’yi geçtik. Daha fazlası için çalışıyoruz. Teşviktir, vergi indirimidir” açıklamasını yaptı.

YOKSULLUK SINIRI 10 BİN LİRANIN ÜZERİNDE..

Yoksulluk sınırıysa DİSK ve TÜRK-İş’in verilerine göre 10 bin liranın üzerine çıktı. Uzmanlar, asgari ücretin yoksulluk sınırının yarısından az olmaması gerektiği konusunda hemfikir.

DİSK, ASGARİ ÜCRETTE KIRMIZI ÇİZGİSİNİ AÇIKLADI..

Böylesi bir süreçte Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu meydanlara çıktı. İstanbul’un Kartal ilçesinde düzenlenen miting, binlerce kişinin katılımıyla saat 14:00’da başladı.

14:40 – DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, mitingde işçilere seslendi. İşçilerin asgari ücretle ilgili kırmızı çizgisinin 5 bin 200 TL olduğunu duyurduğu açıklamasında sözlerine, “İşsizlikle geleceği yok edilmeye çalışılan genç kardeşlerimiz, emeklilikte yaşa takılan kardeşlerim, günlerdir fabrikalarında, tezgah başlarında, iş yerlerinde ‘gelirde adalet, vergide adalet’ diyerek bu mücadeleyi yürüten arkadaşlarımız, işçi kardeşlerim, yoldaşlarım. Hepinizi DİSK adına sevgiyle, saygıyla, umutla selamlıyoruz” diye başladı.

‘BİZ ‘GEÇİNEMİYORUZ’ DİYORUZ, ONLAR ‘EKONOMİ ŞAHLANIYOR’ DİYOR..’

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yüzde 21 olarak açıklanan enflasyon oranına tepki gösteren Çerkezoğlu, “Biz ‘geçinemiyoruz’ diyoruz, onlar ‘Enflasyon sadece yüzde 21’, ‘Ekonomi şahlanıyor’ diyorlar” tepkisini gösterdi.

‘BUNLARIN ‘EKONOMİK KURTULUŞ SAVAŞI’ DEDİKLERİ, KENDİ KOLTUKLARININ KURTULUŞ SAVAŞIDIR’

Çerkezoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Ülkemizi bunca tuzaktan, bunca badireden nasıl çıkardıysak; Allah’ın yardımı ve milletimizin desteğiyle bu ekonomik kurtuluş savaşından da zaferle çıkartacağız” şeklindeki açıklamasına değinerek “Hiç lafı eğip bükmeden söyleyelim. Bunların ‘ekonomik kurtuluş savaşı’ dedikleri, kendi koltuklarının kurtuluş savaşıdır” diye konuştu.

‘BİZE YAŞATTIKLARI KARA KIŞA KARŞI İŞÇİ BAHARINI GETİRECEĞİZ..’

İşçi sınıfının asgari ücret ile ilgili kırmızı çizgisinin en az 5 bin 200 TL olduğunu yineleyen DİSK Genel Başkanı, “Bize yaşattıkları kara kışa karşı işçi baharını getireceğiz. Sadece emeğimiz, ekmeğimiz için değil; adalet için, özgürlük için, demokrasi için işçi sınıfı olarak ayağa kalkıyoruz” diye seslendi.

‘HÜKÜMET İSTİFA’ SESLERİ

Çerkezoğlu’nun konuşması sırasında kalabalıktan “Hükümet istifa” sesleri yükseldi.

14:00 – Binlerce işçi, Kartal meydanında bir araya geldi. İlkay Akkaya sahne aldı.

13:30 – Miting alanına toplu halde giden TİP kortejiyle polis arasında sloganlar gerekçe gösterilerek gerginlik yaşandı.

‘ASGARİ ÜCRET 5200 NET..’

13:10 – Miting alanına doğru yürüyüş başladı. İşçiler, “Asgari ücret 5200 net” sloganları attı..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com