Ana sayfa » Güncel » DÜNYA İNSAN HAKLARI GÜNÜNDE İZMİR’DEN YÜKSELEN SES: “İNSAN HAKLARINA SAYGIYI YÜKSELTMEYE DEVAM EDECEĞİZ..”

DÜNYA İNSAN HAKLARI GÜNÜNDE İZMİR’DEN YÜKSELEN SES: “İNSAN HAKLARINA SAYGIYI YÜKSELTMEYE DEVAM EDECEĞİZ..”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin kabul edilişinin 73. yılında İzmir Barosu öncülüğünde bir basın açıklaması yapıldı.

Alsancak 10 Ekim Anıtı önünde yapılan açıklamaya İzmir Tabip Odası, Çağdaş Hukukçular Derneği İzmir Şubesi, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği İzmir Şubesi, İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı İzmir Temsilciliği, Hak İnisiyatifi, İnsan Hakları Gündemi Derneği, Halkların Köprüsü Derneği ile İmece Dostluk ve Dayanışma Derneği de imzasını attı. Basın açıklamasını İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Kaymak okudu.

SON DERECE ENDİŞE VERİCİ..’

Kaymak, “İktidar salgının olağanüstü niteliği ile OHAL’i birbiriyle ilişkilendirerek erkini daha da merkezileştirip toplum üzerindeki baskı ve kontrolünü arttırmıştır. Yakın tarihimizin en utanç verici insan hakları ihlallerinden biri olan insanlığa karşı suç niteliğindeki zorla kaçırma/kaybetme vakalarında OHAL’in ilan edildiği 2016 yılından bu yana yeniden bir artış görülmesi ve bu tür vakaların 2021’de de yaşanması son derece endişe vericidir.

Devletlerin insan haklarına yönelik saygısının dolayımsız göstergesi olan hapishaneler, bugün Türkiye’de siyasal iktidarın hukuku bir baskı ve sindirme aracı olarak kullanmasının sonucunda tıka basa dolu durumdadır. Yaşam hakkı ihlalinden işkenceye, sağlık hakkına erişime kadar ağır ve ciddi ihlallerinin yaşandığı yerlerdir.

Kürt sorunu, Türkiye’nin demokratikleşmesinin önündeki en temel engellerden bir olarak varlığını korumaktadır. Özellikle son genel seçimlerde 6.5 milyon yurttaşın oyunu almış olan HDP’nin kapatılması girişimi, başta Kürtler olmak üzere Türkiye toplumunun önemli bir bölümünü katılım ve temsil mekanizmalarının dışına itecek, siyasal haklarını kullanma imkanından yoksun bırakacaktır” şeklinde konuştu.

‘İNSAN HAKLARINA SAYGIYI YÜKSELTMEYE DEVAM EDECEĞİZ..’

Kaymak, kadına yönelik şiddetin azalmadığını belirterek, “Yılın ilk on bir ayında yüzlerce kadın erkekler tarafından öldürüldü. Artık Türkiye toplumunun bir parçası haline gelen sığınmacı/mülteci/göçmenler, hala her türlü ayrımcılığa ve istismara, nefret söylemine ve ekonomik sömürüye yoğun bir şekilde maruz kalmaktadır.

Türkiye son kırk yılın en ağır ekonomik krizlerinden birini yaşıyor. Yıllardır uygulanan borçlanmaya dayalı neoliberal ekonomi politikalarının sebep olduğu yoksullaşma, güvencesizleşme ve örgütsüzleşme, OHAL uygulamaları ile daha da derinleşmiş ve süreklilik kazanmıştır. Covid-19 salgını ile birlikte bu tablo daha vahim bir görünüm kazanmıştır.

Bugün ülkede hem biyolojik hem de sosyal yaşamını sürdürülebilmesi için salgın koşullarında çalışmak zorunda olan milyonlarca kişi bulunmaktadır. Var oluş nedenleri hak ihlallerinin son bulduğu, adalet, sonra da tüm zorluklara karşın ihlalleri belgeleyip, raporlayarak görünür kılmaya, böylelikle önlemeye, cezasızlıkla mücadele etmeye ve insan haklarına saygıyı yükseltmeye devam edeceğiz” dedi..

ÖZGÜR ŞENGÜL/ İZ GAZETE

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com