Ana sayfa » Güncel » BAKAN KURUM’DAN, DENİZ SALYASI İLE İLGİLİ, ACİL EYLEM PLANI AÇIKLAMASI..

BAKAN KURUM’DAN, DENİZ SALYASI İLE İLGİLİ, ACİL EYLEM PLANI AÇIKLAMASI..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum müsilaj sorunu için atılan adımlar kapsamında 21 maddelik Marmara Denizi Eylem Planı hakkında açıklamalar da bulundu.

Müsilaj nedeniyle zarar gören balıkçılara ekonomik destek sağlanacağını belirten Bakan Kurum, vatandaşlara en büyük deniz temizliği çağrısında bulunarak “8 Haziran 2021 tarihinden itibaren 7/24 esasıyla Marmara Denizi’ndeki müsilajın temizlenmesine yönelik çalışma yapılacak” ifadesinde bulundu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un açıklamalarından notlar;

Kocaelimiz ve tüm şehirlerimizde kirlilik görüyoruz. Müsilaj sorunuyla karşı karşıyayız. Bugün Kocaelimiz de Marmara bölgemizdeki valililerimizle birlikteyiz. Önemli bir toplantı gerçekleştirdik.

Marmara Denizimizi seferberlikle tertemiz hale getirmek bir borçtur. Güç birliği yapmak zorundayız. Karasal, tarımsal ve gemi kaynaklı ne kadar sorun varsa ortadan kaldırmak en önemli hedefimiz.

Sayın Cumhurbaşkanımızın da talimatlarıyla kendisi bizzat takip etmektedir. Kendisine ve eşi Emine Erdoğan hanımefendiye şükranlarımı sunuyorum.

300 kişiyle 91 noktada kaynaklarımızla denetimlerimizi yaptık. Denizlerimizden aldığımız örnekleri üniversite labaratuarlarında inceledik. 120 numune aldık. Bu çalışmalarımız sürekli olan çalışmalardı. Ancak müsilaj nedeniyle özellikle buraya yoğunlaştık.

Son yılların en geniş en kapsamlı çalıştayını gerçekleştirdik. Bir değerlendirme toplantısı da dün yaptık. Şeffaf ve katılımcı bir anlayışla yürüttük ve devam ediyoruz. Sonuçları bu toplantıda ele aldık.

700’ü aşkın bilim insanı kurum temsilcisi STK ve belediye yetkilisi yer alan toplantı yaptık. Marmara Eylem Planı’nı bu sayede hazırladık. Açıklayacağımız planda tüm çalışmaları tüm bakanlıklarımızla beraber TBMM başkan ve üyeleri, valilerimiz, belediye başkanlarımızla imza altına alacağız.

Kirliliğin azaltılması ve yürütülme çalışmaları için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ilgili kurum ve kuruluşların içinde olduğu koordinasyon kurulu kuracağız. Bilim ve teknik kurulu oluşturacağız. Önümüzdeki hafta itibariyle tamamlamış oluyoruz.

Aslında çalışmaktadır. Neticelerini açıklıyoruz. Ancak resmi olarak kurmuş olacağız. Bilim insanlarımızın bilim alanında hem de teknik alanda araştırmalar yaptığı kurul da çalışmalarımıza yön verecek. Haftalık ve aylık toplantılar yapılacak.

Marmara Denizi bütünleşik stratejik planını 3 ay içinde hazırlayarak çalışmaları bu çerçeve doğrultusunda yürüteceğiz.

Marmara Denizi’nin tamamını koruma alanı olarak belirleme çalışmaları başlatacağız. Cumhurbaşkanımızın onayına sunacağız. İnşallah 2021 sonunda gerçekleşecek.

Marmara Denizi’nde atılacak tüm adımları koruma planı çerçevesinde yapacağız.

Deniz yüzeyindeki salyalar hem koku hem de görüntü kirliliği hem de denizin dibindeki canlıların oksijen almasına müsaade etmiyor. 8 Haziran 2021 tarihinden itibaren 7/24 esasıyla Marmara Denizi’ndeki müsilajın temizlenmesine yönelik çalışma yapılacak.

Bölgede bulunan mevcut atıksu arıtma tesislerinin tamamı biyolojik arıtma tesisine dönüştürülecek. Detaylı bir şekilde koordinasyon ve bilim kuruluyla bu süreç yönetilecek. 3 yıl içinde dönüştürülme tamamlanacak.

Fikri ve finansman destek sağlayacağız. Bu durumu kontrol altına alacağız. Su kalitesini sağlayacağız. Marmara Denizi’ne deşarj yapan atıksu arıtma tesislerinin deşarj standartları 3 ay içinde güncellenerek hayata geçirilecek.

Döngüsel ekonomi kullanımına uyacak. Suyun geri kazanımı sağlanacak. Tesis dönüşümleri de finans yardımıyla hayata geçirilecek.

OSB’lerin standartları belirlenecek. Atıksu arıtma tesislerini gerektiği gibi işletmeyen OSB’lerin iyileştirme çalışmalarıyla ileri arıtma teknolojilerine geçişi hızlandırılacak. Hayata geçirilip geçirilmediğinin tespiti yapılacak ve cezalar kapatmaya kadar gidecek.

Marmara Denizi’ne gemilerin atıksularının boşaltılmasının önlenmesine yönelik 3 ay içinde düzenleme yapacağız. Marmara’ya giriş yapan gemilerin atık alma gemilerine atıklarını vermelerini sağlayacağız.

Temiz üretim tekniklerini tersanelerde gerçekleştireceğiz. Marmara Denizi’mizin dijital ikizini oluşturacağız. Anlık müdahale edeceğiz.

Olumsuz senaryolar durumunda erken müdahale edeceğiz. Marmara Denizi kıyılarını kapsayacak şekilde Deniz Çöpleri ve Bölgesel Atık Yönetimi Eylem Planı’nı hayata geçireceğiz. 3 ay içinde uygulamaya koyacağız.

Marmara Denizi’yle ilişkili havzalarla dere yataklarına yapay sulak alanlar ve tampon bölgeler oluşturularak kirliliğin denize ulaşması önlenecek. Üst ölçekte önemli bir proje olacak.

Fosfor ve yüzey aktif temizlik maddelerinin kullanımını azaltarak organik temizlik maddeleri kullanacağız. Organik temizlik ürünlerini tespit edip kullanacağız.

Marmara Denizi’ndeki Hayalet ağlar 1 yıl içinde temizlenecek. Balıkçılık açısından koruma alanları geliştirilecek. Müsilaj nedeniyle zarar gören balıkçılarımıza gerekli ekonomik destek sağlanacak.

Halkımızın bilinçlenmesi için süreç başlatacağız. Bir platform kuracağız. Vatandaşlarımızın duymasını sağlayacağız. www.marmarahepimizin.com sayfasıyla kamuoyuna ulaştıracağız. İnşallah 3 yıl içinde tamamlayacağız..”

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com