Ana sayfa » Güncel » DAHA ÇOK ÜRETİP, DAHA AZ KAZANIYORLAR..

DAHA ÇOK ÜRETİP, DAHA AZ KAZANIYORLAR..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı (SBB) tarafından yayımlanan Sanayide Birim Ücret Endeksi verilerinden yararlanarak bir rapor hazırladı.

BirGün’ün DİSK-AR’ın raporunda yer alan istatistiklerden derlediği haberine göre, işçiler daha fazla üretirken daha az pay almaya devam ediyor.

İŞÇİNİN ALDIĞI ÜCRET 21.2 PUAN AZALDI..

Rapora göre bir işçi 2009’un ilk üç ayında ürettiği işten 100 birimlik pay aldı. Bu oran 2020’nin son üç ayına gelindiğinde 78,8 birime düştü. Ancak işçi 2009 yılının ilk üç ayında 100 birimlik iş üretirken bu rakam 2020 yılının son üç ayına gelindiğinde 166,6’ya yükseldi. Yani işçinin aldığı ücret 21,2 puan azaldı. Böylece işçinin parası yaptığı üretime oranla eridi. Patronun zenginliği artarken işçinin yoksulluğu derinleşti.

ÜRETİM ARTTI, ÜCRET DÜŞTÜ..

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO), 68’inci Sanayinin Sorunları ve Analizi bültenini yayımladı. Bültende pandemi döneminde üretimin artarken istihdam ve ücretin düştüğüne vurgu yapıldı. Ekonominin omurgasını oluşturan sanayide, pandeminin damgasını vurduğu 2020’de bile üretim artışının, yılın ikinci yarısında da olsa sürmesi dikkat çekti.

Bunun etkisiyle 2020 yılında Gayrisafi Hasıla (GSYH) yüzde 1,8 büyüdü. Türkiye, Çin ile birlikte, G-20 ülkeleri arasında büyüyen ikinci ülke oldu..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com