Ana sayfa » Yerel » MAMMADOV, YEREL BASIN MENSUPLARIYLA ON-LİNE TOPLANTI DA BULUŞTU..

MAMMADOV, YEREL BASIN MENSUPLARIYLA ON-LİNE TOPLANTI DA BULUŞTU..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi Başkanı Anar Mammadov yerel basın mensuplarıyla on-line toplantı da bir araya geldi. Petkim, Star Rafineri, Petkim RES ve SOCAR Depolama Şirketi ile ilgili bilgiler veren Mammadov, sunumu sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı..

Mammadov; “SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi çatısı altında, Aliağa’da Petkim, STAR Rafineri, Petkim RES ve SOCAR Depolama şirketlerimizle faaliyet gösteriyoruz. Bu şirketlerimiz hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse;

Türkiye’nin ilk ve tek entegre petrokimya tesisi olan Petkim, 56 yıllık geçmişiyle Türkiye ekonomisi ve sanayii için stratejik öneme sahip. 15 ana fabrika ve 6 yardımcı tesisiyle yıllık üretim kapasitesi 3,6 milyon ton olan şirketimiz, portföyünde yer alan 60’a yakın petrokimya ürünüyle plastik, kimya, ambalaj, boru, boya, inşaat, tarım, otomotiv, elektrik, elektronik, tekstil sektörlerinin yanı sıra ilaç, deterjan, kozmetik gibi sektörlere de hammadde sağlıyor.

Petkim’e entegre olarak 6,3 milyar dolarlık yatırımla kurulan STAR Rafineri ise Ocak 2019’da Petkim’e ilk nafta satışını gerçekleştirdi ve Eylül 2019’dan bu yana tam kapasite çalışıyor. STAR Rafineri’de Türkiye’nin cari açığında önemli yer tutan dizel, nafta, jet yakıtı ve LPG gibi ürünleri üretiyoruz.

Türkiye’nin işlenmiş petrol ürünü ihtiyacının yüzde 25’ini tek başına karşılayabilen STAR Rafineri, ayrıca Türkiye’nin ‘Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi’ alan ilk tesisi. STAR Rafineri’nin operasyonel çevikliğini ve depolama kapasitesini artırmak için bazı ek yatırımlar yapıyoruz. Bu ek yatırımlarla birlikte STAR Rafineri’nin yatırım değeri 7 milyar dolara ulaşacak.

SOCAR Türkiye değer zincirinin depolama halkasını temsil eden SOCAR Depolama’nın ise 535 bin metreküp akaryakıt ürünü ve 45 bin metreküp LPG depolama kapasitesi mevcut.

Türkiye’nin yenilenebilir enerji potansiyelinin de mümkün olan en verimli şekilde kullanılması gerekliliği üzerine kurulan Petkim Rüzgâr Enerji Santrali’nin (RES) 51 megavatlık kurulu kapasitesi bulunuyor. Yaklaşık 55 milyon Euro ile yapılan yatırımla iki fazdan oluşan Petkim RES’in 17 rüzgâr türbin jeneratörü ile yılda yaklaşık 200 gigavat saat elektrik üretmesi öngörülüyor.

PANDEMİ DÖNEMİ..
 
Petkim’de 2018 yılında başladığımız dijitalleşme çalışmaları sayesinde pandemi dönemini, mümkün olduğunca verimli ve kârlı geçirdiğimizi söyleyebilirim. Geçen yılın başında, dijital uygulama ve sistemleriyle yakaladığımız Endüstri 4.0 standardı sayesinde 2020 yılında Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) ‘Global Lighthouse Network’üne Türkiye’den seçilen tek şirket Petkim oldu.

Pandemi nedeniyle oldukça zorlu geçen ve portföyündeki ürünlerde dolar bazında meydana gelen ortalama %20 fiyat düşüşüne rağmen Petkim, 2020 yılında operasyonel kârını (FAVÖK) bir önceki yıla göre yüzde 21 artırarak 1,9 milyar TL’ye çıkardı. Bu başarıda; verimlilik, dijitalleşme, kur ve faiz riskleri ile finansal enstrümanların doğru yönetilmesi, faaliyet giderlerinin optimizasyonu, etkin işletme sermayesi yönetimi ve STAR Rafineri ile gerçekleştirilen entegre üretim etkili oldu. Biliyorsunuz pandemi döneminde önceliği yurt içine verdik. 2020 yılında 12,1 milyar TL olan toplam satışlarımızın payı, %67 oldu. Geçen sene bu rakam %60’tı.

Geçen yıl STAR Rafineri de son derece verimli bir şekilde, kesintisiz üretimle çalıştı. Dizayn petrol işleme kapasitesi 10 milyon ton ham petrol olan STAR Rafineri 10,5 milyon ton ham petrol işledi. Geçen yıl 10,3 milyon tonluk satış gerçekleştiren STAR Rafineri, bu satışların yaklaşık %70’ini iç pazara yaparak, Türkiye ekonomisine öngörülen katkıyı da sağlamış oldu. Petkim’in hammaddesi naftanın tedarikinin yanı sıra iç piyasaya yaptığımız satışlarla Türkiye’nin cari açığının azalmasına önemli bir katkı sağladık.

STAR Rafineri’de sahip olduğumuz ileri teknoloji, Petkim’e entegre yapımız, dijital dönüşüme elverişli modelimiz, etkin üretim planlama ve optimizasyon süreçlerimiz sonucunda bu olağanüstü dönemi başarıyla yönettik.

Dünya genelinde yaşanan kısıtlamalar ile pek çok şirket bu dönemde hammadde sıkıntısı yaşarken biz Petkim ile entegre bir şekilde kurulan STAR Rafineri’den ana hammaddemiz olan naftayı sorunsuz ve yüksek kalitede temin edebildik.

TÜRKİYE’YE KATKI / HEDEFLER / PLANLAR..

Petkim’de ara ürünlerin işlenerek farklı ürünlere çevrilmesi için yatırım seçeneklerini sürekli olarak değerlendiriyoruz. Gerek Petkim, gerekse STAR Rafineri ‘de verimlilik odaklı değer yaratma projelerimiz sürüyor.

Petkim’e, 2008 yılından bu yana yaptığımız yatırımlar aralıksız sürüyor. Büyüme potansiyeli çok yüksek olan petrokimya sektöründeki ihtiyaç ve talebe yetişebilmek adına, 2008’den bu yana Petkim’e her yıl yaklaşık 100 milyon dolar civarında yatırım yaptık. STAR Rafineri’nin operasyonel esnekliğini ve karlılığını artırmak için 2019’da içinde ek depolama ve borulama yatırımlarını içeren üç ayrı proje gündeme geldi.

Bu kapsamda hayata geçirilen iki projeden biri olan SOCAR Depolama Terminali Tank Genişleme Projesi’nin açılışını 2019’un eylül ayında gerçekleştirdik. STAR Rafineri Ham Petrol ve Petrol Ara Ürün Tankları Projesi’yle ilgili yatırım devam ediyor. Yeni yatırımlarla SOCAR Türkiye’nin ve müşterilerinin kullanabildiği SOCAR Depolama tesisinin kapasitesi 2,5 milyon metreküpe ulaşacak.

Yıllık 3,6 milyon ton üretim kapasitesine sahip olan Petkim’de 60’a yakın farklı türde ürün üretiliyor. Bu ürünler ağırlıklı KOBİ olmak üzere 6 bin üretici tarafından kullanılırken yurtdışında da 78 ülkeye ihraç ediliyor. Türkiye’nin petrokimya ürünleri ihracatının yüzde 18’ini karşılayan Petkim, Ege Bölgesi’nin en büyük ihracatçısı konumunda.

Yıllık 10 milyon ton ham petrol işleme kapasitesine sahip olan STAR Rafineri ise Türkiye’nin en büyük yerlileşme projeleri arasında yer alıyor. Rafinerimiz işlenmiş petrol ürünleri ithalatında her yıl cari açığın azalmasına yaklaşık 1,5 milyar dolarlık bir destek sağlıyor.

Önümüzdeki yıl, tüm şirketlerin olduğu gibi bizim gündemimizdeki en önemli konulardan biri ‘sürdürülebilirlik’ olacak. “Ekonomik-Çevresel-Sosyal-Yönetişimsel” konularda birbirinden bağımsız faaliyetlerin doğrudan iş sonuçlarıyla ilişkilendirilmesi, konunun kurum kültürünce içselleştirilmesi ve orta ve uzun vadeli sürdürülebilirlik yol haritasını oluşturmak amacıyla ‘Sürdürülebilir Yönetim Sistemi Projesi’ni başlattık. Sera gazı emisyonlarının takibi, atık yönetimi, çevre etki analizleri, deniz canlılarını izleme programı gibi önemli projeleri hayata geçirmeyi planlıyoruz.

Faaliyet gösterdiğimiz sektörler, hem taşıdığı istihdam potansiyeliyle bölge halkına olanaklar sunuyor hem de üretim kapasitesiyle ülkenin gayri safi milli hasılasına pozitif katkıda bulunuyor. İyi bir kurumsal vatandaş olarak, bu pozisyonumuzu sürdürülebilirlik çalışmalarımızla daha da ileri bir seviyeye taşımayı hedefliyoruz.

İzmir Aliağa’da faaliyet gösteren bir şirket olarak burada toplumsal fayda sağlamak bizim için çok önemli. Bunun için hem SOCAR Türkiye’nin hem de onun Aliağa’daki iş birimi olarak bizim önemli projelerimiz bulunuyor. İzmir ve Aliağa’da eğitim altyapısını geliştirmek için okullar inşa ettik. Yine Aliağa ve İzmir’deki lise öğrencilerinin inovatif düşünme becerilerini geliştirmek için SOCAR Türkiye tarafından bir girişimcilik projesi hayata geçirildi.

Türkiye’de lise düzeyinde bir ilk olan ‘Dersimiz Girişimcilik’ projemize geçtiğimiz yıl 650 öğrenci 33 projeyle katıldı; proje bu sene de okul sayısı artarak devam edecek. Yine Petkim-Üniversite-Sanayi İş birliği Projesi ile bilim kuruluşlarına, mesleki okullara ve üniversitelere malzeme ve teknik ekipman desteği veriyoruz. Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden gelen yüzlerce öğrenciye de Aliağa’daki tesislerimizde staj imkânı sunarak, şirketimizdeki bilgi birikimi ve deneyimin genç nesillere aktarılmasına destek oluyoruz.

Türkiye Basketbol Ligi’nde başarıyla mücadele eden Petkimspor Spor Kulübü vasıtasıyla ve ilçede yaptığımız sportif altyapı yatırımlarımızla bölgemizde basketbolun yaygınlaşmasına katkı sağlıyoruz. Bu yaklaşımla, 2019 yılında Aliağa’da üç adet basketbol sahasının yapımını üstlendik ve sahaları Aliağa halkının kullanımına sunmak üzere Aliağa Belediyesi’ne devrettik. Petkim’in Aliağa’ya kazandırdığı bu sahalarla gençlerin spor yapma olanakları arttı.

Geçen yıl 3’üncü kez Petkim sponsorluğunda düzenlenen Aliağa Okullar Arası Satranç Turnuvası’ndan da bahsetmek istiyorum. Her yıl Petkim ve Aliağa İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Kültür Sanat ve Spor Proje Ekibi ile iş birliğinde gerçekleştirdiğimiz bu turnuva ile Aliağa’da ilköğretim çağındaki çocukların stratejik düşünme kabiliyetine katkıda bulunuyor ve satranç sporunun öğrenciler arasında yaygınlaşmasını amaçlıyoruz. Pandemi nedeniyle bu sene gerçekleştiremedik..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com