Ana sayfa » Güncel » BALIKLAR ELLE DOLDURULUYOR, TARTIŞMALAR SÜRÜYOR..

BALIKLAR ELLE DOLDURULUYOR, TARTIŞMALAR SÜRÜYOR..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Dardanel tesislerinde ton balıklarının elle paketlenmesine ilişkin görüntüler, gıdada hijyen tartışmalarını bir kez daha gündeme getirdi.

Hürriyet’te yer alan haberde, dört gıda mühendisinin konu hakkındaki değerlendirmelerine yer verildi. Ancak mühendisler, konunun çok karışık olduğunu, bu yüzden isimlerinin yazılmaması kaydıyla açıklama yapabileceklerini belirttiler.

İzmir’de yaşayan bir gıda mühendisi, konuyla ilgili olarak “Gıda kodeksine göre yapılan işlemde bir yanlışlık yok. Ancak elin direkt olarak gıdaya temas etmesi ve bu görüntülerin ortaya çıkması tüketicileri rahatsız etti. Şirketin yaptığı açıklama da doğru. Bu açıdan bakınca bir sıkıntı yok gibi gözüküyor.

Burada gıda kodeksine uygun olduğu için yasal işlem yapılması da uygun değil. Bu yüzden bundan sonrası için şirketin yapması gerekenler bulunuyor. O da tam otomatik sistemlerle dolum işleminin yapılması. Bunu uygulayan firmalar var. Başlangıçtan sonuna kadar neredeyse insan eli değmeden üretim gerçekleştiriliyor” dedi.

İstanbul’da özel bir firmada çalışan başka bir gıda mühendisi ise şunları söyledi:

‘GIDA KODEKSİNE UYGUN BİR DURUM VAR’

“Firmanın üretim tesislerinde ortaya çıkan görüntüler tüketiciyi tedirgin etti. Ancak gıda kodeksine uygun bir durum var. Bu da firmanın açıklamasını doğru kılıyor. Gıda kodeksine uygun olabilir ama oradaki hijyen şartlarının yerine getirilip getirilmediği de önemli. Bu konuda yapılacak sıkı denetimlerle olası kötü durumların önüne geçilebilir.”

‘ELDİVENİN SÜREKLİ DEĞİŞTİRİLMESİ GEREKİR’

Başka bir gıda mühendisi ise, “Eldiven kullanımı kodekse uygun olmasa da bu tip işlerde kullanılabilir. Ancak eldivenin sürekli değiştirilmesi gerekir. Eldiven olmayınca insan elinden gıdaya farklı şeyler düşebilir, buna çok iyi dikkat edilmeli” dedi.

Ankara’dan bir gıda mühendisi de şu açıklamaları yaptı:

“Eldiven kullanımı farklı sorunlara yol açabilir. Çünkü eldivenden parça kopma ihtimali vardır. Eğer bu fark edilmezse gıdaya karışabilir. Bu daha büyük sorunlara yol açar. Bu işin çözümü otomasyon doluma geçmektir. Elle temas ancak otomasyonla çözülür. Bu durumda ise, orada çalışan insanların işsiz kalma durumu ortaya çıkıyor. Bakıldığında şirketin de tüketicinin de haklı olduğu bir durum ile karşı karşıyayız..”

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com