Ana sayfa » Yerel » ALİAĞA EMEK VE DEMOKRASİ PLATFORMUNDAN, BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ PROTESTOSU..

ALİAĞA EMEK VE DEMOKRASİ PLATFORMUNDAN, BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ PROTESTOSU..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Aliağa Demokrasi Platformu, Boğaziçi üniversitesine Rektör atamasını protesto için Aliağa Emekli-Sen binası önünde basın açıklaması yaptı. Açıklama metni şöyle;

“BASINA VE KAMUOYUNA..

Boğaziçi Üniversitesi, akademisyenleriyle ve öğrencileriyle ülkemizin gururudur. Ve, bilimsel özgürlüğün ayaklar altına alınmasına karşı mücadelesinde asla yalnız değildir.

Ülkemizin en köklü ve saygın üniversitelerinden olan Boğaziçi Üniversitesi, parası olanın değil, çalışkan ve zeki olanların, sıralamada ilk yüzde 1’e girebilenlerin kabul edildiği bir devlet okuludur. Ve aynı zamanda Boğaziçi, demokrasi kültürünü de bugünlere kadar taşımış nadir kurumlardandır.

Nitekim, Tek Adam iktidarına kadar, seçimle rektörünü seçen, seçilmeyenin, atansa dahi görevi kabul etmediği bir geleneği sürdürmüştür.
İşte bugün, kendisini ülkemizde ve uluslararası akademik camiada kabul ettirmiş onlarca saygın hocası varken, Boğaziçi’ne kurum dışından adı intihal iddialarında geçen Melih Bulu’nun rektör olarak atanması, demokratik ve özerk üniversite geleneğinin ortadan kaldırılmasının son adımlarıdır.

Bu amacı gören, öğretim üyeleri, mezunları ve öğrencileriyle Boğaziçi camiası ‘kayyum rektöre’ karşı tepkilerini ortaya koydular. Eleştiriye, karşı fikirlere tahammülü olmayan iktidar, öğrencileri ve akademisyenleri teröristlikle suçluyor. Tıpkı ekmeği için mücadele eden metal işçileri gibi, tıpkı sağlıktaki kar amaçlı uygulamalara karşı çıkan sağlık emekçileri gibi, tıpkı toprağını, suyunu, havasını savunan köylüler gibi… hakkını arayan, demokrasiyi savunan, muhalefet eden herkes teröristtir tek adam iktidarında.

Ama bu kara propagandaya artık kimse kanmıyor. Ülke ekonomisinin geldiği yer ortada, pandemi döneminde emekçilerin yaşadıkları ortada, demokraside gelinen yer ortada, zamlar, artan yoksulluk, işsizlik, iş cinayetleri .. iyiye giden hiç birşeyi olmayan ülkemizde iktidar, bu sorunları çözmek yerine sorunları dile getirenleri teröristlikle, dış güçlerin oyuncağı olmakla suçluyor. Baskıyı, zorbalığı artırıyor.

Kaç gündür Anayasal haklarını kullanarak,  tepkisini ortaya koyan, Boğaziçi öğrencileri ve ülkenin birçok ilinde alana çıkanların gördükleri muamele ortada. Dayakla, gazla, jopla, ters kelepçeyle gözaltına alınanlar… herkesi teröristlikle suçlayanların  bu halka çıplak zordan baskıdan ve terörden başka verebilecek bir şeyi olmadığını ibretle görüyoruz.

Bizler Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu Bileşenleri olarak, demokratik-özerk üniversite mücadelesinde Boğaziçi ve tüm üniversitelerden gençlerimizin ve bilimden yana akademisyenlerimizin yanındayız. Baskı ve gözaltılar sonlanmalı, atamayla gelen rektör istifa etmeli ve tüm üniversite bileşenlerinin oylarıyla yeni rektör belirlenmelidir.

Üniversitelerinde bilim ve özgürlük ortamı olmayan ülkelerin geleceği karanlıktır. Bu bilinçle, emek kenti Aliağa’dan onuru ve geleceği için mücadele eden gençleri bağrımıza basıyor ve daima yanlarında olduğumuzu tüm kamuoyuna duyuruyoruz..”

DİPNOT:

İş cinayetinde hayatını kaybeden onlarca işçinin acısı hala tazeyken, dün bir arkadaşımızı daha iş cinayetine kurban verdik. İş cinayetlerinde sabıkası kabarık olan Gemi Söküm Tesislerinde çalışan Turan Arslan, kesilen parçanın üzerine düşmesiyle feci bir şekilde hayatını kaybetti.

Bu ölümlerin ‘fıtrat’ olmadığı, bütün kazaların alınacak basit önlemlerle önlenebileceği çok iyi biliyoruz. Ancak, işverenler maliyet unsuru olarak gördükleri bu önlemleri karları azalmasın diye hayata geçirmiyorlar. Göstermelik önlemler maalesef ki, ölümlerin önüne geçemiyor.

Platform bileşenleri olarak, bu iş cinayetinin de takipçisi olacağımızı, insanca bir yaşam ve insanca çalışma koşullarının sağlanması için mücadeleden geri durmayacağımızı bir kez daha ilan ediyor, arkadaşımıza rahmet, yakınlarına da başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com