Ana sayfa » Güncel » İŞTE İLÇE-İLÇE İZMİRE YAĞAN YAĞMUR MİKTARI..

İŞTE İLÇE-İLÇE İZMİRE YAĞAN YAĞMUR MİKTARI..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Meteoroloji Mühendisleri Odası Ege Bölge Temsilcisi Ayşegül Akıncı Yüksel, İzmir’de yaşanan şiddetli yağış ve sel felaketine ilişkin İz Gazete’ye açıklamalarda bulundu.

Yüksel, son 24 saatlik ölçümlere göre kentte ilçe ilçe metrekareye düşen yağış miktarlarını açıklarken merkez ve ilçelerde yaşanan olumsuzlukların; suyun tahliyesinde yaşanan yetersizlikler, yapılaşmada hidrolojik hesapların göz ardı edilmesi, suyun geçirgenliğini sağlayan zeminlerin azalması ve betonlaşmanın sonuçları olduğunun altını çizdi.

HANGİ İLÇEDE NE KADAR YAĞIŞ KAYDEDİLDİ?

Kentteki yağışlarla ilgili 24 saatlik yapılan ölçümlerden elde edilen yağış miktarlarına ilişkin açıklama yapan Meteoroloji Mühendisleri Odası Ege Bölge Temsilcisi Yüksel, “Metrekarede; Güzelyalı’da 123,9 kilogram, Çatalkaya’da 114,1 kilogram, Bayraklı’da 108,9 kilogram, Balçova’da 92,4 kilogram, Menderes Orman Sahasında 79 kilogram, Bornova’da 62,2 kilogram, Karaburun, Aliağa ve Kınık’ta 48 kilogram, Buca’da 45 kilogram Konak, Bergama, Çeşme ve Narlıdere’de 36 kilogram olarak kaydedilmiştir” diye konuştu.

‘YAŞANAN OLUMSUZLUKLARIN NEDENİ…’

Yağıştan dolayı yaşanan olumsuzlukların nedenlerine de değinen Yüksel, “Yağışın şiddetini belirleyen zaman faktörü elbette önemlidir. Kısa sürede yağan aynı miktardaki yağış ile uzun süredeki yağışın oluşturduğu etki aynı olmayacaktır. Ancak özellikle İzmir şehir merkezinde ve ilçelerde yaşanan olumsuzlukların; suyun tahliyesinde yaşanan yetersizlikler, yapılaşmada hidrolojik hesapların göz ardı edilmesi ve suyun geçirgenliğini sağlayan zeminlerin azalması ve betonlaşmanın sonuçları olduğunun altını bir kez daha çizmek gerekiyor.

Bir de zemin yapısı itibariyle suya doymuş bölgelerde, ki Karşıyaka, Bayraklı gibi ilçelerin zemin yapısının bu şekilde olduğunu biliyoruz, düşük kodlarda su baskını kaçılmaz bir durumdur. İzmir’de böylesi hasarlara neden olan kuvvetli güneyli rüzgarlar aynı zamanda deniz taşmalarının yaşanmasına, sahil kenarında bulunan yol, mesken ve sahaların deniz suyu ile dolmasına da neden olmaktadır” açıklamasında bulundu..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com