Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » ODTÜ’LÜ İKİ BİLİM İNSANI, KORONAVİRÜSÜ HAVADA YOK ETMENİN FORMÜLÜNÜ BULDU!..

ODTÜ’LÜ İKİ BİLİM İNSANI, KORONAVİRÜSÜ HAVADA YOK ETMENİN FORMÜLÜNÜ BULDU!..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Dünya Kovid-19’a çare bulmaya çalışırken, ODTÜ Biyolojik Bilimler Bölümü Moleküler Biyoloji ve Genetik Programı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağdaş Devrim Son ile kimya mühendisi parfümör Hüseyin Erdoğmuş tarafından yürütülen proje, ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. 

Keşfettikleri koku molekülü karışımlarının koklandığında akciğere kadar ulaşarak koronavirüsün hastalık yapan protein yapısını bozduğu yönünde veriler elde eden ve bu çalışmalarını uluslararası dergilerde yayımladıkları makalelerle bilim dünyasına duyuran Son ve Erdoğmuş, çalışmanın sonuçlarının bilim insanlarınca klinik araştırmalarla daha da ileriye götürülmesini istiyor. 

Doç. Dr. Son yaptığı açıklamada, biyoloji bölümü mezunu olduğunu ancak organik kimya ile biyokimya üzerine doktora ve doktora sonrası çalışmalar yaptığını, 2009’da Türkiye’ye dönerek ODTÜ’de öğretim üyesi olarak çalışmaya başladığını anlattı.

Erdoğmuş’un kendisine ulaşıp koku molekülleri üzerine çalışmalarını aktardığını ve bu moleküllerin koronavirüs üzerindeki etkisine ilişkin bilimsel çalışma için yardım istediğini belirten Son, “İlk başta sadece deneme üzerine başladığımız çalışmada sonuçlar oldukça ilginç çıktı.

200’ün üzerinde molekülü denedik ve en iyilerini seçtik. Bu molekülleri bilgisayarda test ettik ve hangilerinin koronavirüs üzerinde iyi olduğunu belirledik.

Koku olarak kullanılan doz, bu hastalık için tedavi edici olacak mı, yeterli mi, bu bilinmiyor. Olabilir ama olmayabilir de. Bunun için klinik araştırma şart.” dedi..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com