Ana sayfa » Kültür-Sanat » Çiğdem Çimen-GÜRE ÖZEL GÜRAY GÜLEN KÜTÜPHANESİ..

Çiğdem Çimen-GÜRE ÖZEL GÜRAY GÜLEN KÜTÜPHANESİ..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

Kazdağları eteklerindeki Güre’de hizmet veren ‘Özel Güray Gülen Kütüphanesi, onuncu yılını kutluyor.

Kütüphanenin kurucusu Nüvid Güray ve eşi Ayhan Güray, kendilerini eğitime ve çocuklara adamış idealist bir çift. Yıllar önce İstanbul’dan Güre’ye taşınan Güray ailesi, evlerinin bir bölümünü kütüphaneye ayırmış. Kütüphane, genel anlamda çocuklara hitap ediyor. Onlar sayesinde aileleri de kütüphane ile tanışmış. İstedikleri kitabı alıp evlerinde okuyan veliler ve yetişkin üyeler var. 
     
Güreli çocuklar, pandemi öncesinde okuldan çıktığı gibi soluğu kütüphanede almaktaydılar. Kaynak bakımından oldukça zengin kütüphanede ödevlerini yaparlar, çalışmalarını sürdürürlerdi. Bunun yanısıra üye öğrencilerden keman çalmayı öğrenenler, Nüvid Hanım’ın oluşturup yönettiği koroya katılanlar vardı. Koro her yıl Eylül Ayı’nda halka açık konser vermekteydi. 

7 Ağustos 2010 tarihinde hizmete başlayan kütüphanenin onuncu yaşını bitirmesi dolayısı ile 2020 Eylül Ayı’nda konserle birlikte çeşitli etkinlikler düzenlenecekti ama malumunuz dünyada birçok kişinin hayatının kaybetmesine neden olan corona virüs, buna izin vermedi.

Nüvid Hanım, kütüphanenin bugünlere gelmesinde İstanbul Anadolu Yakası Lions Kulüpleri başta olmak üzere pek çok çocuksever ve kitapseverin büyük katkıları olduğunu, bu katkıların halen devam ettiğini, ayrıca Güre ve Edremit Belediye Başkanları’ndan Kamil Saka’nın, Güre’deki Kazdağı Müzesi’nin, rehberlik ve sınıf öğretmeni dostlarının, keman öğretmeni merhum Bülent Özsöz’ün, genç keman öğretmeni Buket Güroğlu’nun ve çocukların şu andaki keman eğitimlerini sürdürmekte olan Körfez Akçay Sanat Merkezi kurucusu Resul Akdeniz’in desteklerinin de çok değerli olduğunu şükranla vurguluyor.

 Kütüphanede bahar – yaz ayları çeşitli el becerisi ve resim çalışmaları, kültürel ve sportif oyunlar, çeşitli yarışmalar, çeşitli konularda ( afet bilinci, havacılık, sağlık, fotoğrafçılık, vs ) bilgilendirici interaktif toplantılar, nostaljik sinema günleri gibi etkinliklerin yanısıra koro çalışması ve kuşkusuz ki kitap okuma ile geçmekte.

Her yıl 30 Aralık akşamı da yıl boyunca kütüphaneye en çok devam eden, etkinliklerde yer alan aynı zamanda bu süreçte tutum ve davranışları açısından takdir toplayan üye öğrencilerin de katılımıyla Yeni Yıl’a Merhaba eğlencesi yapılmaktadır.
     
Gelin görün ki yukarıda da belirttiğimiz gibi, corona nedeniyle bu yıl bunların tümü iptal oldu.  Ancak, kütüphane çalışma koşullarını pandemiye göre uyarladı. Şöyle ki :
      
Kütüphanede halen okuma ve çalışma yapılmamaktadır.  ‘Kuşkusuz ki tüm kitaplar çocuklarımıza armağandır’’ anlayışı ile kütüphane kapılarını pandemi kısıtlamalarına uygun gün ve saatlerde  ( şimdilik Pazartesi ve Perşembe günleri 14:00 – 15:00 arasında )  açmaktadır.

Özellikle ortaokul ve lise öğrencileri, maskelerini takmış olarak kütüphaneye gelip geri dönüşümsüz kitaplarını alabiliyorlar ki bu kitaplar genellikle liselere ve üniversitelere hazırlık kitapları.

Öğrencilerin yeteneklerinin gelişmesine katkı sunan İstanbul Anadolu Yakası Lions Kulüpleri , geçtiğimiz ay Durak Kütüphane projesini başlattı. Kütüphanenin hemen girişinde yer alan kitap standından herkes yararlanabilmektedir. Bir nevi okumak isteyenlerin ayağına kitabı götürmek amacı ile başlatılan bu proje,  umarım ülkemizin her köşesine dalga dalga yayılır.

Her ne kadar pandemi nedeni ile faaliyetler sekteye uğramış olsa da, ziyaretçiler kurallar çerçevesinde kitaplar ile buluşmaya devam ediyor. Güray çifti, güler yüzleri ile gelenleri karşılıyor. Onların kapısı kitap dostlarına ardına kadar açık. Değerli ailemizi, bizler de elimize bir kitap ile ya da bir zekâ oyunu alıp ziyaret edebiliriz.

Binlerce basılı kaynağa ev sahipliği yaptığı gibi Güre’nin kültür merkezi olan kütüphane, çocuklarımız oynasın diye muhteşem bir oyun koleksiyonuna da sahip. Anlayacağınız çocuklarımız için her şey en ince ayrıntısına kadar düşünülmüş. Takdire şayan bu durumu zaten kütüphaneye adımınızı atar atmaz fark ediyorsunuz.
    
Sevgili okurlarım, Güre’ye gittiğinizde kütüphanemize uğramadan sakın dönmeyin. Kazdağları’nın eşsiz doğal güzelliğine tanık olduğunuz gibi sokakların kütüphaneye çıktığını da görün. Belki sizler de yaşadığınız yerlerde çocuklarımız için buna benzer çalışmaları başlatabilirsiniz. Öncesinde kütüphanemizin sorumlusu saygıdeğer Nüvid Güray’ın öneri ve görüşlerinden yararlarsanız hiç fena olmaz. Belki ziyaretiniz, geleceğimiz çocuklarımız için hayata geçirebilecek bambaşka fikirleri de gün yüzüne çıkarır. Ne dersiniz? 
     
Öğrencilerin sevip saydığı Güray çiftine sağlık, huzur, mutluluk içinde nice yıllar diliyorum. Onlar iyi ki Güre’nin aydınlık yüzleri olarak varlar.. Çıktıkları bu anlamlı yolda her birimize örnek olmaları umudu ile ‘Güre Özel Gülen Güray Kütüphanesi’ nin onuncu yılını kutluyorum. Nice on yıllar geride kalsın.

Bütün çocuklarımız hiçbir zaman kitaplardan uzak kalmasın. Eğitim öğretim hayatlarına ara vermeden devam edebilsinler. Cumhuriyetimizin temelinin kültür olduğunu anlatan eğitim platformları artsın azalmasın..

blank
blank

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com