Ana sayfa » Güncel » Covid-19 Tedbirleri Kapsamında Nakdi Ücret Desteğinden Kimler Yararlanabilir ?

Covid-19 Tedbirleri Kapsamında Nakdi Ücret Desteğinden Kimler Yararlanabilir ?

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Akpınar Hukuk Bürosu Kurucusu Arabulucu-Avukat İrfan Medet Akpınar, Kısa çalışma ödeneğinden kimler yararlanır ve bu ödenekten yararlanamayanların mağduriyetinin giderilmesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Akpınar şunları söyledi;

“Kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayanların mağduriyetinin giderilmesi imkanı mevcut olmakla birlikte bazı çalışanların bu konuda bilgi sahibi olmadığını görmekteyiz . 

7244 sayılı ile 22.04.2020 tarihli “4447 Sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun Geçici 24’üncü Maddesi Kapsamında Yapılacak Nakdi Ücret Desteği Uygulamasına İlişkin Usul ve Esaslar” yayımlanmıştır.

Sosyal hukuk devletinin bir gereği olarak, tüm dünyayı ve ülkemizi etkileyen bu zorlu salgın sürecinde alınan önlemlerden biri olarak nakit ücret desteği getirilmiştir. 

Nakit ücret desteği Kanunun istediği şartları taşımaları halinde, işçilere İŞKUR tarafından coronavirüs salgını kapsamında üç ay boyunca verilen günlük 39,24 TL, aylık 1.177,20 TL değerindeki ücret desteği olarak açıklanabilir.

Her ne kadar Kısa Çalışma Ödeneği mevcut olsa da bunun şartlarını taşımayan milyonlarca çalışan bulunmaktadır. Bu sebeple yürürlüğe girdiği 17.04.2020 tarihinden sonra, iş sözleşmesi bulunmakla birlikte 4857 sayılı İş Kanunu’nun geçici 10 uncu maddesi uyarınca işveren tarafından ücretsiz izne ayrılan ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan işçilere İŞKUR tarafından ücret desteği sağlanmaktadır. 

Aynı zamanda buna ek olarak 15.03.2020 tarihinden sonra 4447 sayılı Kanunun 51’inci maddesi kapsamında iş sözleşmesi feshedilen ve aynı Kanunun diğer hükümlerine göre işsizlik ödeneğinden yararlanamayan işçilere, herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı almamak kaydıyla ücretsiz izinde bulundukları veya işsiz kaldıkları süre kadar (maksimum 3 ay ) ödenen ücrettir. 

Nakdi ücret desteği 17.04.2020 yürürlüğe girmesinin ardından fesih yapılamayacak süreyi aşmamak üzere ödenecektir. Yukarıda da belirttiğimiz üzere bu süre Kanunda üç ay olarak öngörülmekle birlikte, Cumhurbaşkanı bu süreyi altı aya kadar uzatabilecektir. 

İşçinin bu süre içerisinde iş akdinin ücretsiz izin halinden çıkartılması veya yeni bir işe girmesi halinde nakdi ücret desteği sona erecektir

-Sayın Akpınar, Nakdi ücret desteği için işsiz kalan işçiler nereye başvurmaları gerekmektedir?

“NAKDİ ÜCRET DESTEĞİ İŞKUR TARAFINDAN RE’SEN GERÇEKLEŞTİRİLİR..”

“15.03.2020 tarihinden sonra iş sözleşmesi feshedilen ancak işsizlik ödeneği başvurusuna rağmen bu ödeneğe hak kazanamayan işsizlerin nakdi ücret desteği ödemeleri, ayrıca başvuru yapmalarına gerek bulunmaksızın İŞKUR tarafından RE’SEN gerçekleştirilir.

15.03.2020 tarihinden sonra 4447 sayılı Kanunun 51’inci maddesi kapsamında iş sözleşmesi feshedilen ancak işsizlik ödeneği başvurusunda bulunmayan işçiler ise, “https://esube.iskur.gov.tr/” internet adresinden veya e-Devletten işsizlik ödeneği başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. Ödemeler başvurucunun bildirdiği iban hesabına veya ptt yoluyla nakden ödenecektir. 

Konuya ilişkin olarak sgk.gov.tr ve iskur.govtr  kurum say web sayfalarında detaylı bilgi bulunmaktadır..”         

Sosyal Medya Hesapları:

https://www.instagram.com/akpinaravukatlikburosu

https://www.youtube.com/channel/UCkKJm2mz4QNcvJanCdNTyKg

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com