İKLİMİ DEĞİŞİKLİĞİ HEPİMİZİ ÖLDÜRECEK!

KUZEYEGEHABER-Bilim insanları, bir süredir insanları iklim krizi konusunda uyarıyor ancak maalesef çığlıkları çok az yanıt buluyor. Sidney Üniversitesi’nden çevre bilimci Thomas Newsome, “Bilim insanlarının, insanlığı büyük bir tehdit konusunda uyarmak için ahlaki bir zorunluluğu var. Elimizdeki verilerden iklimsel bir acil durumla karşı karşıya kaldığımız açık” diyor.

İklim krizi hakkında şimdiye kadarki en fazla bilim insanı tarafından imzalanan ve en çok konuşulan raporu yazdıktan iki yıl sonra Newsome ve meslektaşları, dünyaya acil bir uyarı daha yaptı. Son zamanlardaki küresel dalgalanmadan bahseden makale; enerji kullanımı, yüzey sıcaklığı, nüfus, ormansızlaşma, doğurganlık oranları ve tabii ki karbon emisyonlarını kapsayan, 40 yıllık halka açık verileri içeriyor.

‘İklim krizini çözmeyi başaramıyoruz’

Yayınlanan makalenin yazarları, “İklim krizi, birçok bilim insanının beklediğinden daha hızlı bir şekilde gelişti ve hızlanıyor. Doğal ekosistemleri ve insanlığın kaderini beklenenden daha şiddetli şekilde tehdit ediyor” diyor. Bugün dünyadaki insan nüfusu, yılda yaklaşık 80 milyon kişi artıyor ve Amazon’daki ormansızlaşma da gittikçe çoğalıyor.

Oregon Eyalet Üniversitesi’nden ekoloji uzmanı William Ripple, “40 yıllık önemli küresel müzakerelere rağmen bu krizi ele almayı başaramıyoruz” dedi. İklim krizinin kötü sonuçlarını durdurmak için yazarlar, bu eğilimleri tersine çevirmemiz ve fosil yakıtları kullanmayı bırakmamız gerektiğini söylüyor. Bunun yerine yenilenebilir enerji kaynaklarına, bitkisel gıdalara ve aile planlaması uygulamalarına yönelmemiz gerekiyor.

Alternatif enerji kaynaklarının kullanımı artış gösterse de bu yeterli olmayabilir:

Bilim insanları, zengin ülkelerin kaçınılmaz olarak bu değişiklikleri uygulayacağını itiraf ediyor ancak tüm dünya sıfır karbonlu bir gelecek istiyorsak daha fakir ülkeleri desteklememiz şart. Habitat ve biyolojik çeşitlilik kaybını durdurmak ve tersine çevirmek için hızlı hareket etmeli, ormanların ve diğer doğal habitatların karbonu depolamasına izin vermeliyiz.

Geçtiğimiz 10 yılda, güneş ve rüzgâr enerjisi %300’ün üzerinde bir artış gösterdi. Fosil yakıtların elden çıkarılması, ABD’de 7 trilyon dolardan fazla bir seviyeye ulaştı ve karbon fiyatlandırması yavaş yavaş daha popüler hâle geliyor.

Tüm bunlarla birlikte yazarlar, özellikle de geri dönüşü olmayan bir noktadan veya sera dünyasından kaçınmak istiyorsak hâlâ yapılacak çok şey olduğunu söylüyorlar. Newsome, “Her şey kötü olsa da umutsuz değil. İklim acil durumunun ele alınması için adımlar atabiliriz” diyor..

Kaynak-Webtekno

blank

Bu Haftanın Sıcak Başlıkları

ÖZEL: “YENİ PARTİ SADECE CHP’LİLERLE SINIRLI OLMAYACAK…”

KUZEYEGEHABER-Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 36. Hukuk Dairesinin 21 Mayıs...

CHP’DEN BİR GÜNDE 400 BİN İSTİFA!…

KUZEYEGEHABER-CHP’nin Ocak 2026’da 1 milyon 922 bin 757 üyesi...

Çelik: “Emekliye 3552 Lira Zam Farkı Neden Yatmıyor?…”

KUZEYEGEHABER-En düşük emekli aylığının artırılmasına yönelik yasal düzenlemenin henüz...

USTA SANATÇILAR SABAHAT AKKİRAZ VE ARİF SAĞ CHP’DEN İSTİFA ETTİ…

KUZEYEGEHABER-Özgür Özel’in yeni parti duyurusunun ardından CHP’de istifalar gelmeye...

83 VEKİL VE 74 İL BAŞKANI YENİ PARTİYE GEÇİYOR…

KUZEYEGEHABER-CHP grup toplantısına son kez kürsüye çıkan Özgür Özel...

Başlıklar

ÖZEL: “YENİ PARTİ SADECE CHP’LİLERLE SINIRLI OLMAYACAK…”

KUZEYEGEHABER-Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 36. Hukuk Dairesinin 21 Mayıs...

CHP’DEN BİR GÜNDE 400 BİN İSTİFA!…

KUZEYEGEHABER-CHP’nin Ocak 2026’da 1 milyon 922 bin 757 üyesi...

Çelik: “Emekliye 3552 Lira Zam Farkı Neden Yatmıyor?…”

KUZEYEGEHABER-En düşük emekli aylığının artırılmasına yönelik yasal düzenlemenin henüz...

USTA SANATÇILAR SABAHAT AKKİRAZ VE ARİF SAĞ CHP’DEN İSTİFA ETTİ…

KUZEYEGEHABER-Özgür Özel’in yeni parti duyurusunun ardından CHP’de istifalar gelmeye...

83 VEKİL VE 74 İL BAŞKANI YENİ PARTİYE GEÇİYOR…

KUZEYEGEHABER-CHP grup toplantısına son kez kürsüye çıkan Özgür Özel...

İL BAŞKANLARIYLA BİR ARAYA GELDİ: “İKTİDARA YÜRÜMEK ÜZERE İLLERİMİZE DAĞILIYORUZ… DEDİ…

KUZEYEGEHABER-CHP'ye bugünkü grup toplantısında veda eden Özgür Özel, yeni...

ÖZEL: “YARIN VEKİLLERİMİZLE YENİ PARTİYİ KURUYORUZ…”

KUZEYEGEHABER-Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) kurultayların hukuken geçersiz sayılmasının ardından...

Petrol-İş Genel Başkanı Süleyman Akyüz, Aliağa’da Üyelerle Buluştu…

KUZEYEGEHABER-Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Süleyman Akyüz, Petrol-İş Sendikası Aliağa...

Benzer Haberler

Popüler Kategoriler