Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » İKLİMİ DEĞİŞİKLİĞİ HEPİMİZİ ÖLDÜRECEK!

İKLİMİ DEĞİŞİKLİĞİ HEPİMİZİ ÖLDÜRECEK!

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Bilim insanları, bir süredir insanları iklim krizi konusunda uyarıyor ancak maalesef çığlıkları çok az yanıt buluyor. Sidney Üniversitesi’nden çevre bilimci Thomas Newsome, “Bilim insanlarının, insanlığı büyük bir tehdit konusunda uyarmak için ahlaki bir zorunluluğu var. Elimizdeki verilerden iklimsel bir acil durumla karşı karşıya kaldığımız açık” diyor.

İklim krizi hakkında şimdiye kadarki en fazla bilim insanı tarafından imzalanan ve en çok konuşulan raporu yazdıktan iki yıl sonra Newsome ve meslektaşları, dünyaya acil bir uyarı daha yaptı. Son zamanlardaki küresel dalgalanmadan bahseden makale; enerji kullanımı, yüzey sıcaklığı, nüfus, ormansızlaşma, doğurganlık oranları ve tabii ki karbon emisyonlarını kapsayan, 40 yıllık halka açık verileri içeriyor.

‘İklim krizini çözmeyi başaramıyoruz’

Yayınlanan makalenin yazarları, “İklim krizi, birçok bilim insanının beklediğinden daha hızlı bir şekilde gelişti ve hızlanıyor. Doğal ekosistemleri ve insanlığın kaderini beklenenden daha şiddetli şekilde tehdit ediyor” diyor. Bugün dünyadaki insan nüfusu, yılda yaklaşık 80 milyon kişi artıyor ve Amazon’daki ormansızlaşma da gittikçe çoğalıyor.

Oregon Eyalet Üniversitesi’nden ekoloji uzmanı William Ripple, “40 yıllık önemli küresel müzakerelere rağmen bu krizi ele almayı başaramıyoruz” dedi. İklim krizinin kötü sonuçlarını durdurmak için yazarlar, bu eğilimleri tersine çevirmemiz ve fosil yakıtları kullanmayı bırakmamız gerektiğini söylüyor. Bunun yerine yenilenebilir enerji kaynaklarına, bitkisel gıdalara ve aile planlaması uygulamalarına yönelmemiz gerekiyor.

Alternatif enerji kaynaklarının kullanımı artış gösterse de bu yeterli olmayabilir:

Bilim insanları, zengin ülkelerin kaçınılmaz olarak bu değişiklikleri uygulayacağını itiraf ediyor ancak tüm dünya sıfır karbonlu bir gelecek istiyorsak daha fakir ülkeleri desteklememiz şart. Habitat ve biyolojik çeşitlilik kaybını durdurmak ve tersine çevirmek için hızlı hareket etmeli, ormanların ve diğer doğal habitatların karbonu depolamasına izin vermeliyiz.

Geçtiğimiz 10 yılda, güneş ve rüzgâr enerjisi %300’ün üzerinde bir artış gösterdi. Fosil yakıtların elden çıkarılması, ABD’de 7 trilyon dolardan fazla bir seviyeye ulaştı ve karbon fiyatlandırması yavaş yavaş daha popüler hâle geliyor.

Tüm bunlarla birlikte yazarlar, özellikle de geri dönüşü olmayan bir noktadan veya sera dünyasından kaçınmak istiyorsak hâlâ yapılacak çok şey olduğunu söylüyorlar. Newsome, “Her şey kötü olsa da umutsuz değil. İklim acil durumunun ele alınması için adımlar atabiliriz” diyor..

Kaynak-Webtekno

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com