Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » ASELSAN, LAZER SAVUNMA SİSTEMİ GELİŞTİRDİ..

ASELSAN, LAZER SAVUNMA SİSTEMİ GELİŞTİRDİ..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Yalnızca bir telsiz üretimi ile üretimine başlayan ASELSAN şirketi günümüzde birçok farklı konuda üretim yapıyor.

Özellikle iletişim ve haberleşme sektörleri üzerine yoğunlaşan ASELSAN, radar ve elektronik harp, kara, deniz, silah sistemleri, trafik, otomasyon ve savunma ve füze sistemleri gibi birçok sektörde faaliyet gösteriyor. Şirketin geliştirdiği son teknolojilerden birisi ise Lazer Savunma Sistemi olarak bilinen LSS.

Bugün ASELSAN tarafından üretilen ve kurşun ya da top mermisi olmadan çalışan Lazer Savunma Sistemi’ne yakından bakıyoruz.

ASELSAN üretimi lazer savunma sistemi nedir, nasıl çalışır?

Lazer Savunma Sistemi (LSS), 500 metre menzile kadar, mini ve mikro İHA (insansız hava aracı) / İDA (insansız deniz aracı) tehditlerine, meskun mahalde terör unsurları tarafından kullanılan kamuflajlara ve 200 metre ve üzeri mesafede EYP (el yapımı patlayıcı) ve yol kenarı şüpheli paketlere karşı geliştirilmiş bir sistem.

Geliştirilen bu lazer savunma sisteminin öncelikli kullanım alanları, gemi platformları, enerji santralleri, havaalanları, sınır karakolları, karargah binaları ve konvoy geçiş güzergahları.

ASELSAN tarafından üretilen Lazer Savunma Sistemi’nde, fiber lazer kaynağı tarafından üretilen yüksek güçlü lazeri yatay-dikey eksende hareket eden stabilize bir platform üzerinden hedefe yönlendirilebiliyor.

Stabilize olan platform, hedefin tespit ve takibini yerine getirmek üzere termal kamera ve gündüz görüş kamerası gibi elektro-optik birimleri de bünyesinde barındırıyor. Sistem, elektro optik birimlerin kamera görüntüleri üzerinden tehditleri otomatik olarak takip altına almayı ve gönderdiği yüksek güçlü lazer ışınlarıyla tehditleri engellemeyi amaçlıyor.

Sistemin öne çıkan özellikleri:

Yüksek Güçlü Lazer Kaynağı
Çok Düşük Atış Maliyeti
Derin Magazin
Doldurma Süresi İhtiyacı Olmadan Sürekli Atış İmkanı
Optik Hedef Tespiti
Gelişmiş Hedef Takip Sistemi

Lazer silahları nasıl çalışıyor?

Bilimkurgu ve fantastik filmlerin değişmez parçası olan ışın tabancalarının hayatımıza girme ihtimali pek yüksek olmasa da, lazer silahlarının savaş alanlarında büyük bir rolü bulunmakta.

Lazer silahların çalışma mentalitesine bakacak olursak, belli başlı bazı maddelerdeki elektronlar yeteri kadar enerji ile beslenirse ışık dalgalarını yayabilirler. Beslenen bu maddeler daha da güçledirilerek bir ışın şeklinde ufak bir ışın formunda hareket etme imkanı bulur. Aslında burada ışın formu olarak bahsettiğimiz şey lazerdir.

Lazer ışınlarının hedefleri yok etmek için kullanılması, ihtiyaç duyulan büyük miktarda güç ve lazerin enerjisini emerek zayıflatan hava tozu ile sınırlıdır. Bununla birlikte birçok lazer tabanlı silah sistemleri geliştirilmeye devam etmekte.

Güçlü bir ülke olmanın temel şartlarından birisi dışa bağımlı olmamaktır. ASELSAN şirketi de kurulmuş olduğu 1975 yılından bu yana birçok alanda ülkemizin ihtiyacı olan yerli üretime katkı sunmaktadır. Bu konuda yapılan en önemli atılımlardan birisi ise Lazer Savunma Sistemi’dir.

ASELSAN ne zaman kuruldu, hangi sorumluluklara sahip?

ASELSAN, Türkiye’nin önde gelen savunma sanayi kuruluşlarından birisi olma özelliği taşımakta. Üretim yaptığı alanlar arasında haberleşme ve bilgi teknolojilerinden füze sistemlerine kadar geniş bir yelpazeye sahip olan şirket savunma sanayisinde son derece önemli bir rol oynuyor..

Kaynak-Webtekno

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com