Ana sayfa » Güncel » TÜİK’İN AĞUSTOS ENFLASYON RAKAMI ENAG’IN YARISI KADAR!…

TÜİK’İN AĞUSTOS ENFLASYON RAKAMI ENAG’IN YARISI KADAR!…

Yazar Erdinç Şahin
0 Yorum

KUZEYEGEHABER-Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılı ağustos ayı enflasyon verilerini açıkladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), bir önceki aya göre yüzde 2,04, Aralık 2024’e göre yüzde 21,50, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 32,95 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 39,62 yükseldi.

Temmuz ayında aylık enflasyon yüzde 2,06, yıllık ise yüzde 33,52 seviyesindeydi. Ekonomistlerin ağustos için ortalama aylık beklentisi ise yüzde 1,79 düzeyindeydi. Böylece ağustos ayı enflasyonu, piyasa tahminlerinin üzerinde gerçekleşti.

İTO VE ENAG RAKAMLARI DAHA YÜKSEK ÇIKTI
İstanbul Ticaret Odası (İTO), İstanbul’da tüketici fiyatlarının ağustosta aylık yüzde 1,84, yıllık yüzde 40,83 arttığını duyurmuştu. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise aynı dönemde fiyat artışını aylık yüzde 3,23, yıllık yüzde 65,49 olarak hesapladı.

TÜİK verilerine göre en yüksek artış konut grubunda yaşandı. Ağustosta yıllık bazda konut fiyatları yüzde 53,27 yükselirken, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 33,28, ulaştırmada ise yüzde 24,86 artış kaydedildi. Bu üç grubun yıllık enflasyona katkısı sırasıyla yüzde 8,12, yüzde 7,97 ve yüzde 4,10 oldu.

Aylık değişimlere bakıldığında; gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 3,02, konutta yüzde 2,66, ulaştırmada ise yüzde 1,55’lik artış görüldü.

143 BAŞLIĞIN 119’UNDA FİYATLAR YÜKSELDİ
Endekste yer alan 143 temel başlıktan 119’unda fiyat artışı yaşandı. 20 başlıkta düşüş olurken, 4 başlıkta herhangi bir değişim olmadı.

Enerji, işlenmemiş gıda, alkollü içecek, tütün ve altın hariç tutulduğunda çekirdek enflasyon ağustosta aylık yüzde 2,07, yıllık ise yüzde 32,71 oldu…

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Bırakın

Captcha Plus loading...

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2025 | Kuzeyegehaber.com